Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

nie ja pierwszy i pewnie nie ostatni zastanawiam się nad wyborem dachówki ceramicznej między nelskamp-em (F10/G10) a ruppceramiką produkowaną w Polsce (Sirrius 13).

Lektura internetu również nie ułatwia wyboru. Sprzedawcy dodatkowo zasiewają przy każdej rozmowie ziarno zwątpienia co do konkurencyjnego produktu.

Proszę zatem te osoby, które porównywały w/w produkty o opinię. Spotkałem się ze zdaniami, że mniej nasiąkliwa i twarda jest nelskamp. Do tego zasłyszałem, że przy barwieniu w masie (Sirrius 13) dachówka jest bardziej nasiąkliwa.

Jakie macie zdanie w tym temacie?

Pozdrawiam.

Jestem na etapie wyboru dachówki. Bardzo podoba mi sie Roben ale rozum podpowiada mi Braasa. Ale do sedna...

Jak byłem ostatnio na składzie budowlanym to handlowiec pokazywał mi różne dachówki, m.in. Robena, przy których nadmienił, że są krzywe (ale to to juz chyba każdy wie), ale pokazał też że ich powłoka sie łuszczy. Cała powłoka dachówek była "popekana", wyraźne mikropęknięcia. Oczywiście są one widooczne z odległości kilkunastu lub kilkudziesięciu cm. Jak dachówka jest dachu to nikt z dołu tego nie zobaczy, przynajmniej przez pierwsze lata, bo co będzie za 10-15 lat tego nie wiem.

Mi osobiście bardzo podoba się dachówka Robena, i po wielu wypowiedziach w różnych wątkach widzę, że sporo osób ją ma - bo naprawde jest ładna. Sporo osób tez ja odradza. To, że jest krzywa to jest chyba głównie problem dekarzy bo po ułożeniu, patrząc na dach z dołu raczej tych krzywizn nie będzie widać. Jak dekarze nie chcą jej kłaść to niech powiedzą klientowi, że: "układają dachówki X, Y, Z ale Robena nie -przykro mi". Ewentualnie mogą ustalić inną cene na układanie tej dachówki.

Jednak mam spore obawy przed dachówką, która ma tyle wad i niezadowolonych klientów - chociażby dla zasady.

Pokazał mi też dachówke Koramica i też raczej pochlebnych opini ne jej temat nie wygłąszał. Główny problem jest ponoć w tym, że złoza gliny, z krórej wytwarza sie w Polsce dachówke Koramic, maja w sobie margiel, który po jakimś czasie (raczej niedługim, biorąc pod uwage przyjmowaną całą żywotnośc dachówki) zaczyna rozsadzać i na wierzchniej warstwie pojawiają się białe plamki. Te plamki są widoczne podobnie jak peknięcia i łuszczenie w Robenie (nawet się rymuje :D ) czyli z bliska, z jakiego najczęściej się dachówki nie ogląda.

Moze niech właściciele kilkuletnich dachów z dachówką Robena i Koramica sprawdzą swoje dachy, tzn przyjrzą się kilku dachówkom, tym co mają możliwość, z odległości kilkunastu centymetrów i podzielą się swoimi spostrzeżeniami.

Pod uwagę brałem też dachówkę cementową Braasa (romańską). Zaletą jest jej cena oraz brak wad Robena i Koramica. Wadą jest, że ma słabszy zamek a po przecięciu jest niejednorodna (mimo, że barwiona w masie) i ma mniej atrakcyjny wygląd. Przynajmniej wg mnie wygląd Braasa pozycjonuje ją napewno za Robenem i raczej za Koramicem, choc to już wyłacznie kwestia gustu. Serce podpowiada mi Robena bo ładny, a rozum Braasa. Wiele czytałem, że dachówki ceramiczne są trwalsze od cementowych, że ceramiczna wytrzyma i 100 lat a cementowa pewnie nie, choć jak dla mnie wytrzymałość dachówek na poziomie 40-50 lat w zupełności wystarczy. W świetle tego co widziałem u Robena i Koramica tym bardziej wątpie w wiekową trwałość przynajmniej "tych" dachówek ceramicznych.

Byle nie Creaton

Dachówka ładna, droga.

Ale okazuje się, że niewłaściwie pakowana do transportu. W miejscach styku zamków z płaszczyzną kolejnej warstwy dachówek powstają kropki, wytarcia punktowe.

Producent odmawia uznania reklamacji przyjmując, że z odległości X jest ok :evil:

Czyli żeby popatrzeć na swój dach i ocenić powinienem biec dwie działki dalej i dopiero wtedy oceniać wygląd

BYLE NIE CREATON!!!!

Mam 4 lata Robena kasztanowego. Zadnych wad nie zauwazylem i teraz do kolejnego domku kupilem miedziana Robena.

Porownywanie Koramica i Robena do Brassa to troche nieporozumienie. W zupelnie innej technologii wyrabiane produkty. Nie mam porownania do Brassa, ale podobna cementowa Euronitu maja moi sasiedzi. Efekt wizualny jest dostrzegalny na korzysc ceramicznej. Osobiscie nie zamienilbym sie na cementowa, ale ilu ludzi tyle opini.

To ze mimo barwienia w masie inny odcien nie przejmowalbym sie. Ciete krawedzie nie sa szczegolnie widoczne, a przy ceramicznej (bez malowania angoba) zdecydowanie bardziej widoczne.

...

Jak byłem ostatnio na składzie budowlanym to handlowiec pokazywał mi różne dachówki, m.in. Robena, przy których nadmienił, że są krzywe (ale to to juz chyba każdy wie), ale pokazał też że ich powłoka sie łuszczy. ...

To był przedstawiciel producenta dachówek cementowych - na pewno nie handlowiec składy budowlanego.

Krzywość (ale w normie) to jest właśnie cecha dachówek ceramicznych - inaczej nie musiałyby mieć zamków.

Łuszcząca się powłoka i pęknięcia to jest powód do nie przyjęcia dostawy i basta.

Ja wybrałem Robena i jestem zadowolony. Po prostu mi się podoba, a na głowę mi nie leci.

Co prawda, rzeczywiście, pajączki się pojawiły, ale kompletnie nie zawracam sobie nimi głowy, bo po co?

O dziwo, te pajączki pojawiły się TYLKO przy niektórych dachówkach, które stykają się z oknami dachowymi. Dalej jest w porządku (chodziłem po dachu). Może to tylko przypadek, że pojawiły się tylko w tych miejsach. Nie wiem. Pajączków nie zobaczy się z odległości 2m. A dla 1m to trzeba mieć dobre oko.

Jeśli dachówki się rozsypią, to po prostu je zareklamuję. Póki się nie rozsypują i nie leci mi na głowę, to po cholerę martwić się jakimiś pajączkami, które i tak nie są widoczne z ziemi.

Dachówki to materiał budowlany, taki jak pustak, cegła czy płyta gk. Jak kupujesz 1000 cegieł to wszystkie są idealne czy może niektóre mają jakieś czarne małe kropki albo delikatne pęknięcia? Czy wszystkie płyty gk są pozbawione wad? Czy każdy pustak jest idealnie prosty? Nie, czasami podnosisz całego, pięknego suporeksa i pęknie niespodziewanie w połowie.

Nie wierzę, że u innych producentów dachówek wszystkie dachówki są idealne. U każdego można się do czegoś przyczepić. Tylko pytanie: po cholerę przyczepiać się o pierdoły i tracić niepotrzebnie nerwy?

A teraz jedno, ważne, podsumowujące zdanie:

Wybierz taką dachówkę, która Ci się podoba i odpowiada cenowo.

...

Jak byłem ostatnio na składzie budowlanym to handlowiec pokazywał mi różne dachówki, m.in. Robena, przy których nadmienił, że są krzywe (ale to to juz chyba każdy wie), ale pokazał też że ich powłoka sie łuszczy. ...

To był przedstawiciel producenta dachówek cementowych - na pewno nie handlowiec składy budowlanego.

Błąd! :p Przedstawiciel składu budowlanego artykułami dachowymi-chyba wiodący w Warszawie i okolicach. Mają w ofercie prawdopodobnie wszystkie typy pokryć dachowych.

Opisałem co widziałęm na własne oczy. Nie na zasadzie, że "ktoś komus powiedział, że gdzieś podobno ...". Jednak nalezy się tylko cieszyć, że wasze dachówki nie mają takich przypadłości jakie opisałem.

...

Opisałem co widziałem na własne oczy...

Fantastyczny skład który prezentuje wybrakowane towary swoim "przyszłym" klientom. Pewnie jest jakaś promocja dla sprzedawców Brassa...

Nie mogę uwierzyć, że ktoś komu teoretycznie zależy na sprzedaży czegoś prezentuje towar który jest ewidentnie bublem nadającym się jedynie do reklamacji.

Może to jakiś outlet ;)

...

Opisałem co widziałem na własne oczy...

Fantastyczny skład który prezentuje wybrakowane towary swoim "przyszłym" klientom. Pewnie jest jakaś promocja dla sprzedawców Brassa...

Nie mogę uwierzyć, że ktoś komu teoretycznie zależy na sprzedaży czegoś prezentuje towar który jest ewidentnie bublem nadającym się jedynie do reklamacji.

Może to jakiś outlet ;)

Outlet to napewno nie, ale jak to faktycznie z ta dachówką było to nie wiem. Może np na ekspozycje dostaja jakiś towar gorszej jakości-nie wiem. Powtórze to co wcześniej opisywałem: na dachówce Robena pokazał ewidentne łuszczenie się wierzchniej powłoki a nt Koramica powiedział, że to jest kwestia tych konkretnych złóż gliny z których właśnie wyrabiają "tą" dachówke-zawiera w sobie margiel.

Z tą większą prowizją od sprzedaży braasa (monier-a) to nie wiem, ale może bo np. namawiał, że jak ceramika to Ruupa, ale także dobrze mówił o Creatonie, Meyer-Holsenie a jako ich największe wady to, kwestie cenowe.

Dzisiaj ponownie byłem w tym składzie budowlanym i jeszcze raz przyjżałem się tym dachówkom. W kwesti Koramica to praktycznie na wszystkich były widoczne plamki wychodzącego margla. Jest to widoczne z kilkunastu lub kilkudzieisęciu cm jako małe białe plamki/punkciki.

Co do Robena to sprawa wygląda tak, że na tych wyeksponowanych dachówkach to co druga-trzecia miała wspomniane łuszczenie. Te co go nie miały to powłoka była na nich klarowna i czysta, tzn żadnych peknięć. Natomiast te na których wystepowało to łuszczenie to było one ogromne :o :o :o . Widoczne bardzo wyraźnie. Dotyczyło to dachówek i w kolorach ceglastych i ciemnych (antracyt/czarny). Tego nie dało się nie zauwazyć. Moje podejrzenie jest takie, że to może jakas feralna partia albo cos w tym stylu bo naprawde to łuszczenie, pęknięcia powłoki były ogromne i bardzo bardzo zauwazalne z odległości nawet 2-3 metrów amoże i większej.