Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Dzisiaj ponownie byłem w tym składzie budowlanym i jeszcze raz przyjżałem się tym dachówkom. W kwesti Koramica to praktycznie na wszystkich były widoczne plamki wychodzącego margla. Jest to widoczne z kilkunastu lub kilkudzieisęciu cm jako małe białe plamki/punkciki.

Co do Robena to sprawa wygląda tak, że na tych wyeksponowanych dachówkach to co druga-trzecia miała wspomniane łuszczenie. Te co go nie miały to powłoka była na nich klarowna i czysta, tzn żadnych peknięć. Natomiast te na których wystepowało to łuszczenie to było one ogromne :o :o :o . Widoczne bardzo wyraźnie. Dotyczyło to dachówek i w kolorach ceglastych i ciemnych (antracyt/czarny). Tego nie dało się nie zauwazyć. Moje podejrzenie jest takie, że to może jakas feralna partia albo cos w tym stylu bo naprawde to łuszczenie, pęknięcia powłoki były ogromne i bardzo bardzo zauwazalne z odległości nawet 2-3 metrów amoże i większej.

A podjedz do innej hurtowni i sprawdz. Jak pisalem kupilem wiosna na drugi dom Robena miedziana i sliczna, jeszcze w paletach, ale to co widac-bez wad.

(ta 5letnia kasztanowa Robena tez bez wad)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
wiem wiem bylo 100 razy o dachowkach ale i tak nie moge podjac decyzji

flaming robena czy l15 koramica (Langenzenn)? podobno roben jest bardziej krzywy a koramic jest z gorszej gliny przez to jest bardziej miekki. Jakie wy macie dachowki i czy podzielacie te opinie dzieki za info

Weź tańszą. Kropka.

Poszukaj w okolicy (przez forum, przez hurtownię gdzie chcesz kupić=wiedzą komu sprzedali !!) domów z takimi dachami. Zobacz je po deszczu, na sucho, rano i wieczorem. I wybierz tą dachówkę która Ci pasuje.

Gorsza glina? Krzywa dachówka? - nie sądzę.

W ankiecie każdy kliknie na to co ma - jeśli przewagę będzie miał Roben (czytaj więcej ludzi, ktorzy akurat trafili na ankietę ma Robena) to kupisz tą dachówkę? To Twój/Wasz dom !

Zastanawiam się kto tu może udzielić pomocnej odpowiedzi. Skoro jest to forum inwestorów budujących dom dla siebie, to kto może poradzić na podstawie własnych doświadczeń? Raczej nikt z Państwa nie ma pół dachu w Koramicu a pół w Robenie. No chyba, że to już kolejny dom w budowie....

A tak - każdy zachwala to co ma u siebie...

A ja się nie wypowiadam - reprezentując firmę handlową nie jestem wiarygodny.

Mieliśmy ten sam dylemat. Wybraliśmy Robena po tym jak zobaczyłem na jednym ze składów budowlanych jak wygląda Koramic po 6 latach (wierzchnia warstwa była złuszczona, podobno jest bardzo cienka). Co do prostoty Robena to faktycznie jest z nią kłopot ale dobry dekarz da sobie z tym radę.

pozdr