Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Jak to jest mozliwe jak generalnie projektuje sie z zapasem... A gdzie obciążenie śniegiem..? Czy też krokwie ugięły się zimą..? Jaki był przekrój krokwi..?

Może tu nie było z zapasem...

Teoretycznie według wyliczeń powinno być OK, teoretycznie zrobione dokładnie według projektu, teoretycznie drewno odpowiedniej klasy...

W praktyce winnych nie ma.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli masz w projekcie wole oczy to musisz położyć karpiówkę ,żadna inna się do tego nie nadaje.

Ja mam wole oczy i mam położonego Robena - Fleming (dawna średzka falista). Co prawda były obrabiane dachówkami połówkowymi, ale da się - wystarczy zdolny dekarz :D

Jeżeli masz w projekcie wole oczy to musisz położyć karpiówkę ,żadna inna się do tego nie nadaje.

Ja mam wole oczy i mam położonego Robena - Fleming (dawna średzka falista). Co prawda były obrabiane dachówkami połówkowymi, ale da się - wystarczy zdolny dekarz :D

Widziałęm też wole oczy na dachu krytym blachodachówką :)

• 4 weeks później...

Na początek witam wszystkich :wink:

Postanowiłem podpiąć się do tematu, a że od ostatniego postu minęło trochę czasu to zapewne powstało wiele ciekawych dachów :wink: Tak jak w temacie poszukuję zdjęć dachów w kolorach brązów. Jestem na etapie wyboru dachówki i póki co zastanawiam się nad:

Creaton - Premion Finesse brązowa glazurowana

Creaton - Premion Nuance brązowa matowa

RuppCeramika - Rubin 13V kasztanowy angoba błyszcząca

Bogener - Innovo12 ciemnobrązowy lub brązowy szlachetny

Koramic - Renesansowa L15 brązowa angoba lub miodowa glazura

Nelskamp - H14 brąz migdałowy glazurowany

Niektóre z tych dachówek widziałem ale tylko w ilości pojedyńczej lub max 1m x 1m. Wiem że kolory na monitorze odbiegają trochę od rzeczywistych ale może kilka fotek rzuci trochę światła na sprawę i ułatwi wybór 8) może nie tylko mi... :wink:

• 2 weeks później...

Dalej nie wiem ktora jest lepsza jakosciowo. Ja wiem ze osoby ktore kupiły creatona beda go chwalily i podobnie z rubenem.

Moze znajdzie sie na forum osoba bezstronna najlepiej z doswiaczeniem w kładzeniu lub sprzedazy dachowki ktora sie wypowie na ten temat.

Goraco zachecam :D

Pozdrawiam daro31ie :wink:

Witam,

niedawno miałam ten sam problem i zrobiłam rozeznanie w tym temacie wsród kilku dekarzy - wszyscy zdecydowanie stawiali na robena - właśnie ze względu na jakość. Dodam, że żaden z nich nie miał interesu żeby wskazywać, którąś konkretną markę. Dlatego ja zdecydowałam się na robena.