Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziekuje za wypowiedzi!

Na chwile obecna wygrywa ruben z creatonem mysle jak 60-40

Musze jeszcze porozmawiac z dekarzami i podejme decyzje.

Nie ukrywam ze faworytem jest jesienny lisc rubena ( decyzja mojej 2 połowy) , ale bardzo na sie tez podoba glazura brazowa creatona

Jeszcze raz dziekuje za wypowiedzi

pozdrawiam daro31ie

A moze np. Nelskamp? Ja mam na dachu i wg mnie jest to bardzo dobra i stosunkowo mimo wszystko tania dachówka ceramiczna...

Ale oczywiście każdy ma swój wybór :)

Witam

Dachowka Nelskamp jest bardzo ladna , ale troche wiecej kosztuje co jest powodem ze jest mniej popularna

Pozdrawiam daro31ie

Ciekawy ranking. :lol:

Proponuje wleźć POD pierwszą lepszą wystawkę z Robenem i Creatonem poogladac spokojnie, pomacać i wnioski będą natychmiastowe.

Cyt. za dużą hurtownią :" Jak ktos przychodzi po blachodachówke to jako alternatywę przedstawiamy mu Robena".

W Krakowie w pięciu miejscach gdzie wyceniałem dach Roben miał opinie najsłabszej jakościowo, w rozmowach z wykonawcami na pytanie czym kryję dach słyszałem dwa razy: "Panie, dobrze że nie Robenem." :o

Nie wiem czy dotyczy to całej oferty Robena.

Macać to można kury na targowisku! Każda dachówka przeżyje inwestora (przy poprawnie wykonanym dachu). Na żadnym Forum nie znalazłem merytorycznej wypowiedzi popartej sensownymi argumentami stwierdzającymi przewagę jednej dachówki nad drugą. Przy zakupie kieruj się walorami estetycznymi i ceną. Pozdrawiam.

Ciekawy ranking. (...) poogladac spokojnie, pomacać
Ciekawe podejście. A folię kubełkową, papę termozgrzewalną i otulinę do rur centralnego też w ten sposób? Pomacać? A na dach też co rano... pomacać... przed pracą?

A co w tym dziwnego? Właśnie, że tak!

Ceramicznych pustaków typu Max jest na rynku od pierona i trzeba (m.in)pomacać żeby sprawdzić jakość i wymiary. A to, że krzywy max da się wmurowac w ścianę i nas przeżyje to żaden argument. :lol: Takich przykładów na budowie można mnożyć setki.

Oczywiście kupując blachę na obróbki blacharskie, taśmy vent-roll, czy grzebienie okapowe pozwoliłem sobie ( o zboczony!) pomacać. Cała reszta ludzisków według Was kupuje towar pokazująć palcem w katalogu pierwszego lepszego (tańszego) producenta.

Prawda jest taka, że każda dachówka nas przeżyje. I co z tego? To chyba zdecydowanie za mało a przynajmniej dla mnie jeżeli mam wyłozyć niemałe pieniądze na dach.

Poza tym nie wspomnę już, że macanie to jeden z podstawowych testów także poza branżą ogólnobudowlaną. :D

A w temacie głównym: MOIM zdaniem na podstawie tego co sam zobaczyłem, POMACAłEM, po licznych rozmowach z ludźmi handlującymi i nie handlującymi Robenem i Creatonem a także po rozmowie z kilkoma potencjalnymi i moim wykonawcom Roben jest na absolutnie drugim końcu skali jakościowej względem Creatona.

Ceramicznych pustaków typu Max jest na rynku od pierona i trzeba (m.in)pomacać żeby sprawdzić jakość i wymiary.
Pozwolę sobie na mały off-topic. Jak kupowałem maxa sprawa wyglądała mniej-więcej tak: Dystrybutor firmy X: "Te które popękają wymienimy Panu. Dzwoni Pan i przyjeżdzamy". Dystrybutor firmy Y:"Jak na paletach po wyładunku całego auta bedzie Pan miał 3 pękniete - ma Pan u mnie dużą Whisky".

A w temacie głównym: z tą skalą to chyba lekka przesada.

Ceramicznych pustaków typu Max jest na rynku od pierona i trzeba (m.in)pomacać żeby sprawdzić jakość i wymiary.
Pozwolę sobie na mały off-topic. Jak kupowałem maxa sprawa wyglądała mniej-więcej tak: Dystrybutor firmy X: "Te które popękają wymienimy Panu. Dzwoni Pan i przyjeżdzamy". Dystrybutor firmy Y:"Jak na paletach po wyładunku całego auta bedzie Pan miał 3 pękniete - ma Pan u mnie dużą Whisky".

Z maxem miałeś szczęście, ja nie. I co mi z tego, że usłyszałem to samo co ty skoro po pierwszym dniu murarki wyszło, że są właściwie dwa rozmiary i krzywe prawie wszystkie ale nie popękały i trzymały normę więc o zwrocie nie było mowy, zresztą nawet kiedy jak ekpia czeka na placu?. To trochę jak ze styropianem, któr jest powyginany-wątków tu było dostatek.

Co do skali zostaję przy swoim. :D Nie znam ( a może są ) dachówki ceramicznej, która plasowała by się ZA Robenem.

Oczywiście szerokość skali nie jest ogromna o czym napisał pan Andrzej- każda nas przezyje. Rzecz w tym, że autor topiku, pytał o to, która jest najlepsza jakościowo. A że jedni lubią macać a innym wystraczy telefon? :lol:

Macać to można kury na targowisku! Każda dachówka przeżyje inwestora (przy poprawnie wykonanym dachu). Na żadnym Forum nie znalazłem merytorycznej wypowiedzi popartej sensownymi argumentami stwierdzającymi przewagę jednej dachówki nad drugą. Przy zakupie kieruj się walorami estetycznymi i ceną. Pozdrawiam.

Witam

Widze ze bardzo nerwowo sie zrobiło.

Ja tylko zapytalem o jakosc tych 2 dachowek a tutal polemika na temat macania :oops:

Brak merytorycznych wypowiedzi

Prawda jest taka ze raczej przy zakupie bede sie kierowal przyzwoita cena za przyzwoita dachowke. To jest tak jak z samochodami mam vw , ale wiem ze audi jest lepsze i tez kosztuje wiecej

Pozdrawiam daro31ie :D

Gdzie tam nerwowo....

Napiszę jak ja zrobiłem. Jedno popołudnie to rundka samochodem po "nowych" modnych ostatnio lokalizacjach budowlanych i pytanie do właścieli domów: "Przepraszam, jaka to dachówka, bardzo mi się podoba Pana/Pani dach". Lista "potencjalnych" szybko się wyklarowała i skróciła. Teraz na swój dach patrzę tak jak w ubiegłym roku na tamte i mam czego chciałem. W międzyczasie było jeszcze targowanie się o cenę i temat poszedł w zapomnienie. Na budowie jest o czym myśleć.... Pozdrawiam

Gdzie tam nerwowo....

Napiszę jak ja zrobiłem. Jedno popołudnie to rundka samochodem po "nowych" modnych ostatnio lokalizacjach budowlanych i pytanie do właścieli domów: "Przepraszam, jaka to dachówka, bardzo mi się podoba Pana/Pani dach". Lista "potencjalnych" szybko się wyklarowała i skróciła. Teraz na swój dach patrzę tak jak w ubiegłym roku na tamte i mam czego chciałem. W międzyczasie było jeszcze targowanie się o cenę i temat poszedł w zapomnienie. Na budowie jest o czym myśleć.... Pozdrawiam

Witam

No Przyznaje w Twoim dzienniku dach wyglada zajeb....

Co to za dachowka?