Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozważałem Creatona ale niestety chyba jednak Creaton będzie sporo droższy dlatego rozważam te dwa rodzaje dachówki.

Słyszałem niepochlebne opinie o Robenie, a dachówka Tondach jest teraz w naprawdę przyzwoitej cenie 2,97 zł za sztukę dachówki podstawowej.

Dlatego mam dylemat bo wizualnie obydwie nam się podobają choć Roben jest chyba trochę zbyt błyszcząca.

Pozdrawiam

Roman

Mamy Tondach Marsylkę Angobę - różne słyszałam opinie, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na tę. Po zimie jaka była (myślę, że to był dobry sprawdzian dla dachów), mogę stwierdzić, że nie ma pęknięć, odprysków ani nic podobnego. Należy wziąć pod uwagę, że to dopiero pierwsza zima naszej dachówki, ale naprawdę sprawuje się OK. Dachówka równa, gładka, dobre zamki - nie ma na co narzekać. Nasi fachowcy pierwotnie namiawiali nas na Robena, bo mieli nieciekawe doświadczenia z Tondachem sprzed kilku lat (słabszej jakości była), ale ostatecznie później podczas roboty stwierdzili, że jakość jest o niebo lepsza niż przed laty i że to teraz naprawdę dobra dachówka i są mile zaskoczeni :wink: .

(...)Która Waszym zdaniem będzie lepsza? :)
Lepsza będzie ta, która bardziej Ci (Wam) się podoba. I to nie w necie, folderku, czy wystawce w hurtownii tylko na dachu. Musisz koniecznie zobaczyć obie brane pod uwagę na dachu - pytaj na forum kto ma w okolicy, pytaj w hurtownii komu sprzedali itd. Pozdr.

mam Tondach marsylkę angobę. Leży 2 lata i nic jej nie jest. Ale trzeba uważać, ona jest troszkę "staroświecka" w wyglądzie. Mnie się to akurat podobalo, ale nie kazdemu musi... Jakościowo wygląda na dobrą i dekarz też zadowolony był.

• 3 weeks później...

witam

ja właśnie rozpoczynam temat reklamacji z firmą Monier. Na razie nie będę się zbytnio rozpisywał gdyż oczekuję w ciągu 7 dni na zajęcie stanowiska. Ogólnie nie jest dobrze z dachówką sirius 13 antracyt. Jest to produkt wypalany w Polsce.

Jeśli utrzymają swoje podejście i nie uwględnią reklamacji kieruję sprawę do sądu, opiszę zjawisko i podejśice do klienta w gazecie regionalnej Dziennik Bałtycki (jestem podwykonawcą tej prasy), poświęcę kilka własnych billboardów na terenie 3 miasta do przedstawienia tematu oraz wykorzystując własną profesję, pracowników i możliwości (prowadzę agencję marketingową) narobię silnego szumu w internecie zaczynając od for budowlanych. Nie odpuszczę. Pomimo iż firma zasłania sie normami. Czasy samowolki minęły.

Pozdrawiam

Tomasz

Pomimo iż firma zasłania sie normami. Czasy samowolki minęły.

Skoro wyrób jest zgodny z normą to o jakiej samowolce piszesz? :roll: Czy aby dobrze odczytałem Twój zamiar, że chcesz za darmo zrobić reklamę firmie RuppCeramika? :wink: . Pozdrawiam.

.. zastanawiam się nad wyborem dachówki... myśle o ceramicznej w kolorze ciemnym, chyba grafit, kształt S.. prosze o pomoc tych co juz wybrali lub tych co sa pewni że wybiora najlepiej :)... głównie chodzi mi o stsunek ceny do jakości ( nie sztuka zapłacić jak za woły i mieć dobre ) :)

Ja mam Creaton Viva Neu ciemny brąz- bardzo mi się podoba -przetrwała zimę-wróblówka pięknie się ułożyła rynny i obróbki ruukki też ciemny brąz - pomimo obaw co do jakości i zmiennej kolorystyki u mnie jest ok

Witam. Jaka dachówka najbardziej pasowałaby do dachu łukowatego ?

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/karii/

Początkowo miała być karpiówka ale się okazało, że za bardzo piać będzie na krzywiźnie dachu, czyli odstawać po lekkim podniesieniu na poprzedniej.

Są też ponoć dachówki wieżowe, czyli krótsza odmiana karpiówki ale nikt jej nigdy nie widział, nie zamawiał a producent robi ją na specjalne zamówienie nie wiadomo na jakich warunkach i jak długo.

Blacha tytan cynk odpada bo kolor szary i podobnie jak miedziana byłaby upierdliwa w montażu, mało firm się tym zajmuje i problem ze znalezieniem dobrego wykonawcy z rozsądnym terminem.

Pozostaje więc tylko dachówka ceramiczna. Ceramiczna i Nelskamp bo przekonany już jestem. Jeśli z Nelskampa to polecano mi dachówkę F13 Classic lub F12 bo mają jakieś takie głębsze wycięcia które mogą lekko zamaskować powstałe odchylenia na krzywiźnie dachu.

http://www.nelskamp.de/pl/menue-links/struktura/produkcji/dachowki-ceramiczne/dachowka-do-p-322askich-dachow-f-13-classic.html

O tej F13 na stronie piszą, że do dachów płaskich, czyli ? czy może błąd ?

Może ktoś ma inne pomysły lub znajdzie się fachowiec który podobny dach robił i mógłby cos z praktyki podpowiedzieć.

pozdr adam

proponuje pełne deskowanie i połozyc karpiówke, którą w krzywiznach łuku nalezy obcinac, szlifowac kant i zamalowwywać farbą w kolorze dachówki - Creaton ma w swojej ofercie a pewnie inne firmy tez takie farbki.

natomiast z tego malego bawolego oczka pozytku nie będzie zadnego,zadawlający efekt koncowy bardzo trudny do uzyskania - naklad finansowy nieadekwatny do rezultatu.

ktos w Archipelagu zaszalał z tym dachem.

znajdź dekarza, który sie podejmie tego a zobaczysz czy to dzialanie malo profesjonalne.i nie chodzi o caly dach tylko o faktyczne łuki a takich newralgicznych miejsc na pierwszy rzut oka jest 4, poza oczkiem.

o gustach nie dyskutuje, co sie komu podoba czy nie, napisalem tylko o praktycznej stronie oczka.

Ja mając wole oka ( i to z całkiem dużą krzywizną ) założyłem blachodachówkę z obsypką ceramiczną. Ponieważ nie jest w dużych arkuszach a listach o wymiarze około 100 x 40 to można ją kształtować.

Jest dużo modeli (kształtów) i kolorów. Moja na kształt gontu.

Producenci to

Decra, Ahi-roofing, Metro-shake (kolejność cenowa najdroższa, średnia i najtańsza).

Jedyna konkretna wada to cena bo około 70 zł za metr.

Ale wygląda super i podobno super trwała (25 lat gwarancji).

Polecam

Witam. To co mnie nurtuje to nie problem bawolego/wolego oka (co nie jest kłopotliwe) tylko krzywizna dachu. Chyba zrobię na próbę taką krzywiznę i obłożę dachówkami. Wtedy na żywo będę mógł stwierdzić co będzie lepiej wyglądało.

W projekcie jest wpisana dachówka karpiówka, ale nikt w rzeczywistości chyba jeszcze nie budował tego domu i według firm które zajmują się dachami opisy z projektu są niewiele warte i na ich podstawie nikt nie chciał nawet więźby zrobić.

wojgoc tak do końca nie rozumiem co należy ciąć a co szlifować ?

nie sądzę aby producent uznał jakąkolwiek reklamację gdy stwierdzi szlifowanie dachówek, ale mogę się mylić, choć każdy powód jest dobry aby reklamacji nie uznać :)

jutro będę miał jakieś zdjęcia podobnych dachów to postaram się pokazać.

gdyby ktoś jeszcze widział / wiedział coś ciekawego w temacie to będę wdzięczny. pozdr adam