Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

normalna zakładkowa np Roben Plus, był gdzieś podobny dach w ich katalogach bodajże, podobny dach był w Trójmieście z karpiówki kiedyś, ale takich balonów czyli to coś ala wole oko napewno dachówką nie pokryjesz, nie te proporcje, pozostaje je obłożyć blachą na rąbek lub płytkami Struktonit ewentualnie (choć też wątpię ) będzie cię to drogo kosztowało :wink:

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej. Proszę ten dach potraktować tak jakby tego oka nie było :) bo to nie tu mam wątpliwości. Zastanawiam się tylko która dachówka, będzie najlepiej pasowała do łukowatego dachu, czyli która się mniej będzie podnosić na łuku. Czy zakładkowa czy karpiówka ? I jeśli obie będą podnosiły się tyle samo to ktora bardziej będzie pasowała do tego domku.

Czy może wogóle olać gadanie dachówkarzy, że coś będzie się podnosiło bo może z ziemi i pewnej odległości przeciętny biały człowiek nie zwróci na to uwagi ? i tej opcji chyba zacznę sie trzymać :)

Witam. Poszukuję dachówki ceramicznej w kolorze ciemny bordo, wiśnia lub coś w podobie. Ma być "glazurowana" tzn błyszcząca. Na Allegro znalazłem tylko Koramic L-15 kolor naturalny. Cena do przyjęcia, ale kolor nie do końca mi pasuje. Macie może jakieś propozycje ? Szukam dopiero drugi dzień, więc nie krzyczcie na mnie za mocno ;).

• 3 weeks później...

Wątków o dachówkach płaskich jest kilka - poszukaj a znajdziesz info (szczególnie o kłopotach z dekarzami, którzy nie potrafią takich dachówek kłaść).

Do tego zestawu możesz sobie jeszcze dodać Meyer-Holsen Piano i Ruppceramika Turmalin.

Wszystkie wyglądają niemal identycznie. Na Twoim miejscu brałbym najtańszą lub tę, której kolor Ci najbardziej odpowiada.

Dałbym sobie spokój z Creatonem (ostatnio dużo problemów z jakością, wysoka cena) i Imerysa (egzotyk, jak Ci braknie jednej dachówki będziesz na nią czekał 3 tygodnie. chyba, że masz dobre źródło).

Ja prawdopodobnie zdecyduję się na Meyer-Holsena (mimo że to też drogi egzotyk). Ale mam dobre, tanie źródło i dekarza, który się specjalizuje w tej dachówce. Gdyby nie to, to zdecydowałbym się na Nibrę.

• 2 weeks później...