Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

To ja jeszcze raz o Robenie.

Jak pisałem wcześniej Roben Fleming Tobago to mój ideał, ale staneło na czarnym Braasie Celtycka, wiadomo koszty, ale chcialem podzielić się radą mojego guru od dachów.

Cieśla mówił, że jak się zdecyduje na Robena to żeby nie był to właśnie ten model Monza Plus jej wchodzi 10 szt. na metr. Mój cieśla mówił, że dużp lepsza jest ta dachówka której wchodzi 13 szt. na metr. Mówił również, że ta duża dachówka gorzej się kłazie i trzeba czasem z nią kombinować i jest dużo gorszej jakości ! Podobno różnice widać gdy stanie sie na poddaszu, jak ciesla stwierdzil, czasem przez nią świeci słonce na łączeniach

Cyt. "Jak Roben to tylko ten mniejszy"

A Creatona ma moja kierowniczka z pracy, podobno cieśle byli zachwyceni, sprowadzała z niemiec kolor antracyt

mnie nie stac :)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Proszę o pomoc w wyborze dachówki jak w temacie.

Jestem na etapie wyboru dachówki i mam dylemat czy wybrać dachówke Robena Monza PLUS czy Nelskamp Nibra F10.

Dach dwuspadowy, prosty, 200m2.

Na korzyść Nelskampa podwójne zamki oraz podobno większa twardość. Ofertę dostałem na miedź w tej samej cenie co Robena- 2,45 netto.

Na korzyść Robena-dużo osób ma i chwali, ale słyszałem też opinie że z jakością jest różnie i jest to popularna dachówka tylko ze względu na cenę.

• 3 weeks później...
potwierdzam Fleming Robena lepszy od dużej Monzy Plus - chyba że lubicie dużo wentylacji,

właśnie kładę dach na Jeżynce z HORYZONTU i kupiłem ją po 2.92 zł kompletny dach - materiał z dobrą folią to dycha.

Bzdura, położono mi 300m2 Monzy+ i dachówka pięknie się składa. Żadnych dziur, szczelin itp. Dekarze chwalili sobie pracę z tą dachówką. Cała partia z wiosennego wypalania. Takie rzeczy mogą się zdarzać jak zbiera się dachówkę po składach w całym kraju. Potem narzekania że kolor niejednolity, że krzywa...

A ja Creatona Futurę czarna angoba Przyszła piekna jak marzenie .Teraz Creaton daje 40% upustu .Za 320 m2 dachówki wraz z gasiorami i kompletnymi akcesoriami zapłaciłam 18 tys .Dekarz powiedział ze jest piekna i najlepsza Balns to juz nie Creaton wykupili ją Wegrzy a jakośc juz nie ta sama .Polecam Creatona !! Nie umiem wklejac zdjec ale chetnie bym ja pokazała .W poniedziałek zakłana bedzie juz na dach .Życze dobrego wyboru :-)))

A ja Creatona Futurę czarna angoba Przyszła piekna jak marzenie .Teraz Creaton daje 40% upustu .Za 320 m2 dachówki wraz z gasiorami i kompletnymi akcesoriami zapłaciłam 18 tys .Dekarz powiedział ze jest piekna i najlepsza Balns to juz nie Creaton wykupili ją Wegrzy a jakośc juz nie ta sama .Polecam Creatona !! Nie umiem wklejac zdjec ale chetnie bym ja pokazała .W poniedziałek zakłana bedzie juz na dach .Życze dobrego wyboru :-)))

to powiedz gdzie takie dobre ceny można uzyskać bo chętnie bym skorzystała :)

Ja kładę Creatona Futurę brązową zngobowaną . Przywieżli mi ją kilka dni temu, z powodu kilku widocznych stłuczek dołożyli około 50 dodatkowo. Dachówka piękna , super prezentuje się na dachu. Ja też miałem dylemat Creaton czy Roben ale po porównaniu "na żywo" dwóch dachówek dylematu już nie miałem - wybrałem Creatona. Cena na dach 280 m to 19 tyś (cały kompletny dach). Pozdrawiam wszystkich budujących.

też stałam przed tym wyborem

robena dekarze wolą bo jest lepszy do cięcia / bardziej miękki/, ale czy dla inwestora to dobrze??????? raczej nie

poza tym dowiedz się o szczelność ułożednia dachówki

w dachówce są zakładki ich ilość decyduje o szczelności roben ma chybA TYLKO JEDNĄ ZAKŁADKĘ

cenowo roben troszkę taniej ale można dostać w tej cenie lepszą dachówkę

jak kupiłam rupp

cenę wytargowałam lepszą niż roben tylko że ja mam 400 m2 dachu

• 2 weeks później...

Właśnie stoję przed dylematem wyboru dachówki.

Mam betonowe skosy na to styropian i siatka.

SZukam szczelnej dachówki.

Byłem zdecydowany na creaton viva neu ale jak na składzie zobaczyłem pajęnczynę z angoby którą można było łuskać jak słonecznik na wszystkich dachówkach creatona to zgłupiałem.A najlepsze tłumaczenie sprzedawcy że to nie przeszkadza bo dachówka lepiej oddaje wilgoć.

Widziałem dachy z robena Pieknie ładnie ale z daleka .Z bliska palec whodzi pod dachówki.

Jak tak dalej pójdzie to będzie blacha.

• 2 weeks później...

Mam dylemat co wybrać. Roben monza plus czarnobrązowa lub ruppceramica rubin 13V czarny kryształ.

Różnica w cenie nie jest aż tak duża, żeby bez wachania wybrać tańszy, ani tak mała, żeby wybrać droższy :/

Zawsze jak widze dach, który mnie zachwyca to jest na nim Monza plus czarnobrązowa. Z drugiej strony dachdeker poleca ruppa. Że niby roben gorszy i krzywy. No i mam rebus.

może bardziej doświadczeni w posiadaniu dachu forumowicze coś doradzą?

Bedę dzwięczna :)

Monia

Cieszę sie, że jest tyle pozytywnych opinii. ja właśnie tego nie rozumię, bo na forum wiele osób chwali Robena i go poleca, a co dekarz to strasznie po nim jedzie.

troche się tym przejmowałam, że dekarze tak go krytykują, ale Wasze opinie utwierdzają mnie w wyborze. W sumie najbardziej mi się podoba, do tego nie zrujnuje mojego budżetu :)

a moglibyście wrzucić jakieś fotki waszych dachów?