Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czy ktoś mógłby się wypowiedzieć czy 2,98 zł / szt za roben monza plus czarnobrązową to dobra cena? czy marudzić dalej :)

dach 300 m2 łaczna wycena za materiały bez drewna 22 000 zł.

Pozdraiwam,

Monika

Teraz jest dużo taniej,my robiliśmy dach co prawda dwa lata temu,ale płaciłam 1zł drożej.

Czy ktoś może podpowiedzieć jaka jest różnica między dachówką ceramiczną matową a glazurowaną? Oczywiście różnica wizualna jest oczywista, chodzi mi o różnicę technologiczną, która lepsza? Którą lepiej się użytkuje, i jakie są zalety i wady glazurowanej i matowej. Chodzi mi o dachówkę ROBENA brązową mat albo trentino glazura. Którą wybrać i dlaczego? Może ktoś ma i użytkuje już właśnie te dachówki i mógłby się podzielić wiedzą

• 4 weeks później...

Mam pytanie jak w temacie.

Dotyczy osób które położyły na swoich dachach dachówki Nelskamp lub Creaton.

Mam dylemat i chciałabym zobaczyć jak wygląda procentowo udział tych dwóch firm na Waszych dachach.

I proszę jeśli znajdziecie czas uzasadnijcie krótko swą odpowiedź.

Dzięki za pomoc.

Bardzo proszę o przeniesienie do sondaży

Edytowane przez atika
prośba o przeniesienie

Witam

Czy ma ktoś L15 w mahoniu angobę szlachetną na dachu,co można o niej powiedzieć pod względem jakości wykonania sporo osób narzeka na porysowania spowodowane transportem , a może tondach holenderka 11 w glazurze była by lepsza co o tych dachówkach sądzicie .

POZDRAWIAM

Edytowane przez jaro1009

• 2 weeks później...

Witam, :)

jestem na etapie wyboru pokrycia dachowego, zapoznałem się z ofertą, zrobiłem kilka wycen i zastanawiam się nad dachówką ceramiczną KORAMIC Renesansowa L15 antracytowa angoba lub CREATON Premion czarna matowa angoba. Creaton wychodzi ok. 3 tys drożej niestety i dlatego zastanawiam się czy warto tyle dołożyć, na jej korzyść działa na pewno to że jest barwiona w masie i producent daje na nią 50 lat gwarancji.

Może ktoś miał styczność z tymi dachówkami, będę wdzięczne za każde opinie i porady. Również zdjęcia dachów pokrytych tymi dachówkami mile widziane ;) pozdrawiam

Jesli masz duza powierzchnie dachu, to bierz creatona, jest wieksza od L15 i lepiej bedzie wygladać. Creaton wydaje mi sie lepiej wykonany jakosciowo, ale nie jest to jakas duza roznica. Zobaczymy za kilkanascie lat. Osobiscie wybralem L15, ze wzgledu na kolor ktory przypadl mi do gustu - machoniowy.

Mam creatona co prawda nie premium tylko balans. Dachówka jeszcze większa od premium ale tańsza. Jakościowo z wyglądu bardzo ładna i na duzym dachu ładnie sie prezentuje. Po ułożeniu nie każdda dachówka idealnie dolega do polożonej poniżej. Oglądałem różne dachy i prawie wszędzie widziałem taki feler tak więc nie jest to wina ułożenia.

• 2 weeks później...