Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Która dachówka lepsza?

Szukamy wyraźnie czarnej (nie czarnobrązowej), błyszczącej dachówki ceramicznej.

Creaton Premion Finesse czarna - glazurowana , Koramic L15 czarna - angoba szlachetna.

Glazura oczywiście wydaje się o wiele bardziej błyszcząca, angoba szlachetna nie ma AŻ TAKIEGO połysku.

Innych różnic nie dostrzegamy.

Wg dostawcy, Koramic dostarcza towar szybko i na bieżąco, w razie braku, są w stanie w ciągu paru dni dostarczyć brakującą ilość; przy Creatonie są problemy z dostępnością i terminem dostawy.

L15 wychodzi taniej, niż Premion (kilka tysięcy).

Poradźcie, co wybrać.

• 3 weeks później...

witam. mam problem z dachówką jungmeier univers angob zakupioną 2005 w polsce .

złożyłam reklamację bezpośrednio do firmy ale została odrzucona. zaznaczam że dachówka się rozpada i wszyscy eksperci którzy sprawdzali jej położenie na dachu uznali że jest położona prawidłowo i że dachówka jest wadliwa. sprawa trafiła do sądu. trwa do dzisiaj i nadal niemożna odnaleź firmy która zapadła się pod ziemie. podobno przeją ją koramik ale bez odpowiedzialności za wadliwość dachówki firmy jungmeier. wydałam już duzo pieniędzy na tłumacza adwokata a teraz jeszcze koszta sądowe. adwokat doradził mi pojechać do niemiec i szukać firmy bo on jej nie znalazł. prosze o pomoc i radę

to chyba wygląda tak: Grupa Winnerberger wiadomo czym sie zajmuje...jest właścicielem Koramic i chyba właśnie wykupili Jungmeier, bądź jakoś inaczej to się stało ale na pewno Jungmeier należy teraz do nich. Nie wiem kiedy to się stało ale jak po Twoim kupnie a podejrzewam że tak to raczej nic nie wskórasz. Przejeli zakład, znaną bądź co bądź marke i robia tam swoje wyroby. Może pod ta sama nazwą ale juz jest to co innego. Tak prostym jezykiem tłumacząc np. kupiła sobie Pani jakis zakład pozostawiała nazwe. Przychodzi klient z prawnikiem i twierdzi ze kupił tu wadliwy towar, oczywiście przed tym jak zakład należał do Pani...I co zwraca Pani mu kasę?? co z tego ze produkuje pani w tym samym miejscu...ale jest to juz inny produkt, inny kapitał. tłumaczy Pani ze Pani kupiła ten budynek, te maszyny i robi swoje, nie ponosi odpowiedzialnosci za to co robił poprzedni wlasciciel.

ech ile ludzi tyle opinii...ja uwazam ze nie warto...koramic tez potrafi puscic lekko zdeformowane partie. Odnosnie tej krzywizny robena: to nie jest tak ze widzisz na dachu krzywe dachowki...jesli tak jest to znaczy ze dekarz nie do konca sie postaral...roben potrafi zrobic takie lekkie odkdksztalcenia ale to jest tylko widoczne dla dekarza przy ukladaniu...wiadomo ze bedzie narzekal bo taka natura budowlanca...ja polecam

• 2 months później...

Witam

Jestem na etapie zakupu więźby i pokrycia dachowego. Ale tu pojawił się problem:/

Zdecydowaliśmy się z żona na płaską dachówkę ale ze względów finansowych mamy do wyboru tylko 3 producentów...

Tondach - Figaro, Brass - TEGALIT lub Nelskamp G10

Doradźcie w wyborze, jakie są Wasze doświadczenia, opinie na --> chętnie usłyszałbym również opinie fachowców.

Chyba że macie coś tańszego.

Pozdrawiam

Najtaniej wyjdzie Tondach Figaro produkowana w Austrii. Lecz tylko są 4 kolory angoby.

Ogólnie dachówki płaskie są pod zamówienie ze względu na wysoką cenę.

Dachówki tego typu ładnie się prezentują ale tylko gdy są wykorzystane dachówki połówkowe czyli układane w tzw łuskę.

A z tego co wiem połówkowa kosztuje 2x więcej niż cała :)

Polecam także taką dachówkę jak Tondach Stodo 12, też płaska, z niewielkim wgłębieniem. Zniacznie tańsza, łatwiej dostępna no i przede wszystkim są glazury :)

• 3 weeks później...

Witam,

właśnie stoję przed dylematem wyboru dachówki. Wątpliwości mam pomiędzy Robenem typ dachówki Fleming w kolorze brązowa angoba, Koramic E32 kolor orzechowa angoba szlachetna, a Koramic L15 kolor brązowa angoba. Chętnie dowiedziałabym się jakie macie opinie na temat tych dachówek. Przez chwilę do listy była też dopisana dachówka Sirius 13 Ruppceramiki i Creaton Harmonie neu, ale słyszałam, że jakość się pogorszyła i nie jest adekwatna do ceny.

Czekam na wasze opinie i doświadczenia z tymi dachówkami.

witam, jeszcze miesiąc temu tez byliśmy nastawienie na zakup Robena, jednak gdy pojechałam zamówić dachówki pan w hurtowni zaproponował mi niemieckie dachówki Nibra, mówiąc że są niewiele droższe od Robena a jakościowo zdecydowanie z wyższej półki. Prosiłam zeby zrobił mi wycenę dla porównania, pojechałam do domu , przejrzałam opinie o tych dachówkach w internecie i nie znalazłam żadnych narzekań, wycena okazała się do przyjęcia dla nas i rzeczywiście niewiele większa od Robena, więc wybraliśmy ta dachówkę, w przyszłym tygodniu będą nam ją kłaść na dachu. Mamy kolor brąz angobowany. Gdybyś chciała zobaczyć zdjęcia i moje i dekarzy opinie na temat tej dachówki napisz mi wiadomość ok. 10 marca to ci odpiszę. pozdrawiam

creaton to o ile dobrze pamietam najdozsza z tych wszystkich dachowek w szczegolnosci glazura

najtansza ro rooben , najtwardsza to rupceramika koramik to kiedys wiekor sie nazywal o ile dobrze pamietam

wszystko zalezy od twojego budżetu

roben daje o ile dobrze pamietam 30 lat gwarancji , co prawda nie jest idealnie prosta ale jak bedziesz mial dobrych fachowcow to dadza sobie rade w dodatku angoba ( zwlaszcza kasztan i czarna )wyglada jak glazura tak ze i tu zaoszczedzisz na wydatkach

l 15 niezla dachowka jakosciowo ciut lepsza od roobena z tym ze angoba jest pol matowa a za glazure placisz extra kase

rupceramika piekielnie twarda dachowka niemal jak gres , 20 lat gwarancji

creaton to najdrozsza ze wszystkich angoba matowa ,polmatowa ,za glazure placisz extra

produkowana w niemczech albo austria z tego powodu ( nie pamietam) z tego powodu drozsza

Dwa miesiące temu miałem identyczny problem. Creaton czy Koramic. Czytając w internecie oczywiście przeczytałem że Creaton jest mercedesem wśród dachówek jednak jest wiele informacji że dachówki się pogorszyły. Sprzedający mi Creatona mówił że nigdy nie mieli nie przyjemności z powodu złej jakości dachówek creatona.

Przechodząc do konkretów dlaczego wybrałem CREATONA model PREMION? - WAGA DACHÓWKI

Koramic E32 - 47,9kg/m2

Koramic L15 - 48,8kg/m2

Creaton Premion - 40,6kg.m2

Przykład: Koramic L15 dach 300m2 x 48,8 = 14640kg

Creaton Premion dach 300m2 x 40,6 = 12180kg

Różnica = 2460kg

Ja zwróciłem na to uwagę! Może to kogoś nie interesować, że 2,5 tony jest więcej, ale ja wolę aby 2 tony śniegu leżało na dachu niż przez moją oszczędność przy zakupie 2,5 tony cięższa dachówka leżała na nim...

My wybieraliśmy między Creatonem a Ruppem, aż kiedyś znaleźliśmy Meyer Holsena Tandem. Właśnie tę kupiliśmy i nie żałujemy. Dachówka jest bardzo ładna, nieco mniejsza, delikatniejsza niż np. Creaton. Nie wiem, czy wszędzie dostępna.

Waga metra tej dachówki to ok.34 kg (tak podaje producent).

Każdy będzie pewnie zachwalał swój wybór, w każdym razie nasz, możesz zobaczyć na zdjęciach z budowy.

Pozdr,

Bardziej Creaton, ale z założenia chcieliśmy kupić droższą dachówkę, przy prostym dachu, żeby zaoszczędzić na elementach wykończeniowych.

Więc dach zwykły, dwuspadowy mamy z drogiej dachówki, ale w tej cenie co niektórzy z dachówki cementowej, przy dachu kopertowym, lukarnach etc.

Jedna dachówka podstawowa kosztowała nas 5 zł, na metr wychodzi jakieś 8,5 dachówek.