Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Dwa miesiące temu miałem identyczny problem. Creaton czy Koramic. Czytając w internecie oczywiście przeczytałem że Creaton jest mercedesem wśród dachówek jednak jest wiele informacji że dachówki się pogorszyły. Sprzedający mi Creatona mówił że nigdy nie mieli nie przyjemności z powodu złej jakości dachówek creatona.

Przechodząc do konkretów dlaczego wybrałem CREATONA model PREMION? - WAGA DACHÓWKI

Koramic E32 - 47,9kg/m2

Koramic L15 - 48,8kg/m2

Creaton Premion - 40,6kg.m2

Przykład: Koramic L15 dach 300m2 x 48,8 = 14640kg

Creaton Premion dach 300m2 x 40,6 = 12180kg

Różnica = 2460kg

Ja zwróciłem na to uwagę! Może to kogoś nie interesować, że 2,5 tony jest więcej, ale ja wolę aby 2 tony śniegu leżało na dachu niż przez moją oszczędność przy zakupie 2,5 tony cięższa dachówka leżała na nim...

W takim razie polecam Meyer Holsena Tandem waga ok 31 kg x 300m2 = 9300 kg

różnica do Premiona = 2880 kg

a tak serio to jeśli więźba jest odpowiednia to nie musimy bardzo zwracać uwagi na mase dachówki przy wyborze pokrycia

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam, jeszcze miesiąc temu tez byliśmy nastawienie na zakup Robena, jednak gdy pojechałam zamówić dachówki pan w hurtowni zaproponował mi niemieckie dachówki Nibra, mówiąc że są niewiele droższe od Robena a jakościowo zdecydowanie z wyższej półki. Prosiłam zeby zrobił mi wycenę dla porównania, pojechałam do domu , przejrzałam opinie o tych dachówkach w internecie i nie znalazłam żadnych narzekań, wycena okazała się do przyjęcia dla nas i rzeczywiście niewiele większa od Robena, więc wybraliśmy ta dachówkę, w przyszłym tygodniu będą nam ją kłaść na dachu. Mamy kolor brąz angobowany. Gdybyś chciała zobaczyć zdjęcia i moje i dekarzy opinie na temat tej dachówki napisz mi wiadomość ok. 10 marca to ci odpiszę. pozdrawiam

witam, czy ja też mogę prosić o opinie na temat NIBRY, też mam zamiar ją kupić, dzięki

karloff7

Witam,

bardzo dziękuje wszystkim za opinie i porady. Już decyzja podjęta. Wybieramy Roben Fleming brąz angobowany. Mamy skomplikowany dach, o dużej powierzchni, więc nie chciałabym ponosić ekstremalnych kosztów, w związku z tym taka decyzja. Przez chwilę zastanawiałam się nad Meyer Holsen (same dobre opinie), ale koszt za duży. Mam nadzieję, że dobra ekipa, która będzie nam budować, poradzi sobie z dachówką Robena. Ponoć mają już z nią doświadczenie. Zobaczymy.

--

Pozdrawiam

A z ciekawości - dużą macie różnicę w cenie? u mnie między Siriusem (który jest póki co faworytem) a Robenem jest to wg wycen ok. 3 tysięcy na całym dachu. L15 był w cenie Siriusa. Creatona skreśliłem zobaczywszy parę zdjęć reklamacji - nie podobają mi się łaciate dachy.

BTW - w której części Zabierzowa budujecie?

witam, czy ja też mogę prosić o opinie na temat NIBRY, też mam zamiar ją kupić, dzięki

karloff7

Mam na dachu Nelskampa DS5. Dachówka ładna: równe krawędzie, powierzchnia jednolita bez przebarwień, twarda. Zastrzeżenia miałem do gąsiorów. Niestety są nierówne: składając jeden do drugiego czołami różnice w szerokości dochodziły do 1cm. Niestety na dachu kopertowym będzie to widać.

witam, dach juz prawie na ukończeniu, jesteśmy z wyboru Nibry bardzo zadowoleni, dekarze zresztą też ją chwalili, niewiele było uszkodzonych dachówek a tez co były ukruszone wykorzystali na kosze, musimy tylko zamówić inne , specjalne gąsiory początkowe i końcowe, bo te co mamy nie zakrywaja wszystkiego, ale sa juz zamówione i czekamy na dostawę

Obraz 008.jpg

budowa 117.jpg

Obraz 076.jpg

A z ciekawości - dużą macie różnicę w cenie? u mnie między Siriusem (który jest póki co faworytem) a Robenem jest to wg wycen ok. 3 tysięcy na całym dachu. L15 był w cenie Siriusa. Creatona skreśliłem zobaczywszy parę zdjęć reklamacji - nie podobają mi się łaciate dachy.

u mnie wychodzi większa różnica, bo ponad 4 tysiące. Też przez jakiś czas Sirius był u mnie faworytem, do chwili kiedy dowiedziałam się o fabrycznej skazie jaką posiadają (dołączam zdjęcie poniżej). A mianowicie każda dachówka posiada kropki, a raczej małe wyżłobienia. Nie wierzyłam dopóki nie sprawdziłam moich zdjęć, które wykonałam w jednym z wielu składów budowlanych. Potem zaczęłam zastanawiać się nad E32, ale tutaj też jakieś straszne odpryski, zacieki są i w ogóle nasz budowlaniec nie polecał tej firmy. Także cały czas wracałam do Robena :) no i w końcu trzeba było podjąć jakąś decyzję.

RuppCeramika Sirius.jpg

--

Pozdrawiam

• 1 month później...
Między tymi dachówkami w moich wycenach jest różnica kilku tysięcy zł (dach 320m2). Podpowiedzcie, czy opłaca się dopłacić do Rubina, czy tańszy L15 też spełni swoje zadanie. Dowiedziałem się, że podobno Koramic jest mniej twardy od Rubina. Jak ktoś ma takie dachówki to proszę o jakieś opinie.

Obecnie chyba dla wszystkich modeli (a przynajmniej dla Romańskiej która mnie interesuje się pojawił) jest wybór wykończenia dachówki w wersji CISAR i LUMINO. Różnica w cenie przy większym dachu wynosi już zauważalne parę groszy, zastanawiam się czy jest sens dopłacać do wersji CISAR?

• 4 weeks później...

Witam

Poszukuje dachówki cementowej ,która będzie jak najbardziej zbliżona wyglądem do dachówki Meyer Holsen czarna angoba.

Potrzebuję pokrycia na dach garażu .Znalazłam jedną ,która wydaje mi sie w miarę podobna lecz niestety nie moge znaleźć za dużo zdjęć aby móc porównać.

Mianowicie dachówka braas romańska cisar kolor czarny.Będe bardzo wdzięczna za pomoc:))

Witam ,proszę o rade w wyborze dachowki marsylki pomiedzy Creatona Rapido xxl "NUANCE" staroczerwona/brązowa angobowana ,a Koramic Marsylka, Brązowa angoba.Dach bedzie prosty dwuspadowy 240m2,cenowo lepiej wychodzi Creaton

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Edytowane przez kingaz

Witam ,proszę o rade w wyborze dachowki marsylki pomiedzy Creatona Rapido xxl "NUANCE" staroczerwona/brązowa angobowana ,a Coramic Marsylka, Brązowa angoba.Dach bedzie prosty dwuspadowy 240m2,cenowo lepiej wychodzi Creaton

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Robicie błąd. Dachy "nuance" w wydaniu niemieckim wyglądają jak po maskowaniu siatką przeciwlotniczą. Oni po prostu nie umieją tego robić. Mistrzami w tym są firmy włoskie i francuskie. Zapraszam na http://www.cottopossagno.pl. Jeżeli ktoś szuka dachów w stylu rustykalnym to te dachówki są dla niego ...

W rzeczywistości wygląda to jeszcze lepiej niż na zdjęciach (strona jest jeszcze nie skończona ...) . Dachy wykonane w Polsce w kolorze np: serenissima lub antico veneto są bajeczne ... Niedługo pokażę zdjęcia