Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My wybraliśmy dachówkę ceramiczną Brass Granat 13V miedziana angoba (marsylka). Dachówka bardzo szczelna, dobrze dopasowana. Powłoka nieco matowa, nie szkli się nadmiernie na słońcu. Bardzo ciekawy kolor, w zależności od naświetlenia waha się od cegły po ciemno-krwisty ;) - generalnie polecamy!

Kilka zdjęć:

SAM_6116.jpg

SAM_6134.jpg

SAM_6133.jpg

SAM_6125.jpg

SAM_6099.jpg

• 2 weeks później...

My wybraliśmy dachówkę ceramiczną Erlus Karat XXL w kolorze tytan-silver. Orynnowanie Rheinzink w kolorze Pre-patina blaugrau, obróbki okapu, wiatrownicy, kominów z płytek włókno-cementowych New Stonit w kolorze grafitowym. Prace przy układaniu dachówki trwają. Kilka zdjęć poniżej.

_DSC5091.jpg_DSC5094.jpg_DSC5095.jpg_DSC5096.jpg

No i moja ulubiona dachówka.

Domy piętrowe z cegły to Nowy York, ciekawa architektura.

To są dachówki stylu śródziemnomorskiego. W Polsce takie domy budują lekarze, adwokaci, dyrektorzy firm ... Przeciętny Kowalski takiego czegoś nie chce.

A szkoda bo stylistycznie dachy takie wyglądają rewelacyjnie. Warto sprawdzić:

http://www.cottopossagno.pl - topowe dachówki włoskie (jest sporo polskich realizacji - są galerie)

http://www.imerys-dachowki.pl/ - francuskie dachówki największego francuskiego producenta

Poniżej parę fotek.

Kopia temax serenissima 3.jpg

temax serenissima 14.jpg

UNICOPPO d'autore - Lesz  - 4.jpg

UNICOPPO vecchia fornace - Ciesz - 12.jpg

Witam !

Co znaczy, że dachówka jest barwiona w masie ?

Zdecydowałem się na dachówkę Braasa Turmalin antracyt i przy tej dachówce jest gwiazdka z dopiskiem barwiona w masie. Jak dla mnie to cała dachówka powinna mieć kolor taki jest strona zewn, ale tak nie jest. Od środka dachówka ma typowy brązowawy kolor. Co więcej oglądałem taką pokazową dachókę z mocno obdrapanymi bokami i tak też już przebijał brąz . Czy tak wyglada barwienie w masie ? ... chyba, że sprzedający pomylił kolory :)

To barwienie ma zlikwidować czerwone krawędzie wynikające z cięcia dachówki w koszu, w okolicy okien połaciowych oraz przy kominach i ścianach bocznych. Patrząc na dach z ziemi nie widać wówczas różnicy w kolorach. W przypadku braku barwienia w masie jak komuś przeszkadzają te czerwone linie cięcia można je zamalować angobą na zimno. Firmy mają taki materiał w ofercie. Pozdrawiam.

Na początku brałem pod uwagę Brasa, naczytałem się w necie że jest bezkonkurencyjny itd, ale jak przyszło wybrać kolor, to zwątpiłem, bez szaleństw, chciałem dachówkę w ciemnym brązie, ale usłyszałem, że mogą mi zaproponować tylko jeden odcień brązu, który raczej do ciemnych nie należał. Moja żona upierała się przy ciemnym brązie, więc zaczęliśmy się rozglądać za innym producentem. Na necie upatrzyła sobie kolor mokka i padło na Euronit, bo taką właśnie mieli. Poczytałem nieco o Euronicie i znalazłem ku zdziwieniu wiele komentarzy, w których Euronit górował nad Brasem. No i kupiliśmy taką dachówkę. Może ktoś ma z was taką?

• 2 weeks później...