Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Ja stoję też przed wyborem dachówki na mój dach. Początkowo miał być creaton domino ale przy moim dachu wielospadowym i powierzchni 400m2 cena mnie zabiła :bash:

Przeglądałem juz RuppCeramike ale też jest o niej tyle samo dobrych opini co i złych :(

Jakieś kilka dni temu zdecydowałem sie z żona na Roben piemont antracyt bo tylko i wyłącznie taki kolor wchodzi w rachubę ale też czytam o tym robenie, że jest do bani :(

Jeden mój sąsiad ma Robena a drugi RuppCeramike a kolejny 100 metrów dalej creatona i z każdym jak rozmawiam to zadowoleni i faktycznie pieknie te ich dachy wyglądają i dochodze do wniosku, że jakiej dachówki bym nie wybrał to będą dobre i złe opinie na jej temat bo tak juz jest. Nie ma rzeczy idealnych :cool:

Tak wiec chyba pójde w kierunku Robena chyba, że znajde jeszcze cos ciekawego w podobnej cenie.

Pozdrawiam z UK :)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też bym chętnie bym posłuchał jesli by ktoś coś polecił coś ze średniej półki cenowej.

Ofertę Nelskampa sobie sprawdź. Osobiście sie nie zdecydowałem ze względu na kształt i barwe czarnej angoby, zanadto wpadająca z brąz, ale jakosc wykonania mnie bardzo mile zaskoczyła.

I kupilem jedną dachówke z palety, a nie z wystawki :)

W końcu zdecydowałem sie na dachówki Bogenera. Mimo, iz juz są po przejęciu przez Koramica, to jeszcze mogą sprzedawac pod własna marką i robia to taniej, niz Koramic.

ja tak ja pisałe mbede bronił swojego stanowiska że lepiej jest przeboleć wydatek wiekszego rzędu ale mieć porządny dach. Wg mnei wybierając braasa wybrałem najkorzystniej i razem z żoną nie żałujemy ani złotówki wydanej na to pokrycie.

A broń sobie :)

Jestes tu od paru dni, masz trzy posty i w kazdym wychwalasz tego producenta wyrobów ceramiczych i betonowych.

Mnie nie przekonujesz :)

To niestety nie jest tak, ze "wydatek większego rzedu" to gwarancja porządnego dachu.

czyli wybierać pomiędzy Bogener a Nelskamp? pierwszy raz słyszę te nazwy, ale nic nie szkodzi... :)

Niekoniecznie tylko z pomiedzy nich, ale warto wrzucić je do zapytan ofertowych. Nie zawsze dobry produkt musi byc prezentowany na kredowym papierze w hurtowniach, czy nachalnie polecany na forach.

Jeśli nie słyszałaś o Nelskampie, czy Bogenerze, to zapewne dlatego, że jeszcze nie dość dokładnie przyglądałas się temu rynkowi. Zapytaj u dekarzy, pewnie niejeden miał to w rękach.

EDIT:

Nelskamp zresztą jest wyszczególniony w sondzie na poczatku wątku i z tego co widzę, to jest calkiem popularny...

Edytowane przez fotohobby

A broń sobie :)

Jestes tu od paru dni, masz trzy posty i w kazdym wychwalasz tego producenta wyrobów ceramiczych i betonowych.

Mnie nie przekonujesz :)

To niestety nie jest tak, ze "wydatek większego rzedu" to gwarancja porządnego dachu.

nei wiem czemu miałbym nie chwalić czegoś co uważam za godny uwagi produkt, najlepiej jak świeże osoby na forum w ogóle sie nie wypowiadały bo sie nie znają?każdy ma tu prawo wypowiedziec sie o tym co uwaza za ok a co nie i nie wazne czy ma 3 czy 3000 postów

nei wiem czemu miałbym nie chwalić czegoś co uważam za godny uwagi produkt, najlepiej jak świeże osoby na forum w ogóle sie nie wypowiadały bo sie nie znają?każdy ma tu prawo wypowiedziec sie o tym co uwaza za ok a co nie i nie wazne czy ma 3 czy 3000 postów

Trochę koledze współczuję, ze jedynym godnym pochwały materiałem na jego budowie jest dachowka :lol:

Edytowane przez fotohobby

...każdy ma tu prawo wypowiedziec sie o tym co uwaza za ok a co nie i nie wazne czy ma 3 czy 3000 postów

I każdy ma tu prawo wypowiedzieć się o Twoim wpisie. Ta uwaga to tylko tak na marginesie gdybyś tego nie rozumiał. Pozdrawiam.

dla mnie to wyglada jakby toczyla sie jakas wojna brandow. sorry panowie ale jak sie czlowiek pyta czy warto zaufac i jesli podoba mi sie jakis wzor to czy jest to wg Was dobry wybor i fachowcy pisza ze to tak samo przecietne jak inne to nie jest odpowiedz ktora cos wnosi. bo jak sie ktos zastanawia nad wyborem to chce wiedziec czy dobrze wybiera czy zle a nie czy ktos napisal 3 posty czy 500.

jesli podoba mi sie jakis wzor to czy jest to wg Was dobry wybor i fachowcy pisza ze to tak samo przecietne jak inne to nie jest odpowiedz ktora cos wnosi.

A co, wolałbyś usłuszeć, że jest super-hiper i że to był jedyny, słuszny wybór?

No dobrze :

Nie mogłes wybrac lepiej :lol:

"ErwinBoryna"

Po pierwsze tu nie ma żadnej wojny.

Po drugie jakie pytanie taka odpowiedź.

Po trzecie nie można mieć żadnych pretensji, że odpowiedzi nie są satysfakcjonujące dla pytającego.

Po czwarte jak przeczyta ze zrozumieniem to wyciągnie wnioski i podejmie odpowiednią decyzję.

Po piąte dobrze czy źle to pojęcie względne.

Po szóste wszelkie porady czy uwagi zainteresowany otrzymuje za darmo.

Po siódme każdy ma prawo pisać tak jak uważa za stosowne.

Po ósme nie odbieraj tego jako krytyki Twojej wypowiedzi tylko jako odpowiedź na nią.

Pozdrawiam.

A po rozmowie z moim cieślą to mówi że mam się nie zastanawiać i brać ROBEN-a bo kład ją setki razy i na 90% dachach które robi kryje tą dachówką i nikt z reklamacją nie przyleciał ... nawet zaprosił mnie ostatnio na dach który robił Monzą właśnie ...

I bądź tu mądry ... przecież mi nie chodzi żeby to leżało 100 lat :) ma wytrzymać mnie a puźniej niech inni się martwią ...

A po rozmowie z moim cieślą to mówi że mam się nie zastanawiać i brać ROBEN-a bo kład ją setki razy i na 90% dachach które robi kryje tą dachówką i nikt z reklamacją nie przyleciał ... nawet zaprosił mnie ostatnio na dach który robił Monzą właśnie ...

I bądź tu mądry ... przecież mi nie chodzi żeby to leżało 100 lat :) ma wytrzymać mnie a puźniej niech inni się martwią ...

Mój też tak mówił, właśnie z tego powodu że kładzie głównie ją. W składach mówili co innego - bywa krzywa i jak reklamacje to roben, choć tu pewnie też z tego powodu że najwiecej sie sprzedaje (zwłaszcza piemonta tobago) więc i przy tym samym % reklamacji co innych firm częściej się klienci niezadowoleni zjawiają w składzie.