Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

ja mogę polecić Wiekor holenderka narvik, tylko teraz mogła zdrożeć, bo jest sprowadzana z Holandii. Dach jest piękny i bardzo oryginalny. Brak zastrzeżeń do jakości. Tylko mała uwaga - zabrakło nam jednej palety i musieliśmy na mią czekać ok. 4 tygodni. Ale to już jest taka uroda dachówki mało popularnej na rynku ;)

Pozdrawiam,

gaga2

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja wiem którą dachówkę chcę kupić!Nie zamierzam zestawiać cementowa kontra ceramika!Interesuje mnie już tylko porównanie dzięki Wam IBF-u z Euronitem.(sam chcę nabyć grafitową)!Na zasadzie:

sama dachówka(podczas montażu,po roku i dłużej-opinje? itp.)

ich reakcje na czynniki atmosferyczne?

ceny w dodatkach ?

Inne uwagi chętnie też przeczytam,a jesli chodzi o cenę to podobnie się to kalkuluje!!

P.S.Dziwi mnie fakt,że Euronit ma skład w Szczecinie,a tworzy to problem dla miejscowych w dostawach,w przeciwieństwię do IBF-u który się transportuje z odleglejszych stron i dostawa jest gratis??

Dziękuję za pomoc!!! :wink:

Ja wiem którą dachówkę chcę kupić!Nie zamierzam zestawiać cementowa kontra ceramika!Interesuje mnie już tylko porównanie dzięki Wam IBF-u z Euronitem.(sam chcę nabyć grafitową)!Na zasadzie:

sama dachówka(podczas montażu,po roku i dłużej-opinje? itp.)

ich reakcje na czynniki atmosferyczne?

ceny w dodatkach ?

Inne uwagi chętnie też przeczytam,a jesli chodzi o cenę to podobnie się to kalkuluje!!

P.S.Dziwi mnie fakt,że Euronit ma skład w Szczecinie,a tworzy to problem dla miejscowych w dostawach,w przeciwieństwię do IBF-u który się transportuje z odleglejszych stron i dostawa jest gratis??

Dziękuję za pomoc!!! :wink:

Wiem,że przy tych samych połaciach dachu w ptrzypadku IBF-u dodatki na ok.260 m.kw. są tańsze o 1000zł.(ale dachówkę kupiłem 3 grosze drożej od Euronit-u za 1.93 netto)

Co do samej dachówki przy obróbkach wykonawca nie narzekał.

Jeśli chodzi o samą dachówkę to za parę lat się okaże czy to słuszny był wybór???Ale powiem,że bardzo istotny jest sposób wentylacji!!I nigdy nie bierzcie folii mniej niż 3-warstwy!!!!

Sam problem miałem w IBF-ie z rodzajem dachówki między podwójną S a podwójną rzymską też grafit ale wybrłem tę 2-ą.

A pozdrawiam Sasz :wink:

Gość EURONITHANDLOWIEC

Proponuję poprosić w hurtowni która sprzedaje EURONIT i IBF o adresy budów, aby samemu się przekonać która wyglada lepiej. Moja firma handluje EURONITEM od 98 roku, są dachy położone w 99 roku i wygladają jak położone wczoraj. Na stronie internetowej EURONITU są chyba pokazane dachy wykonane. Z opinii dekarzy wynika, że euronit jest dachówką gładszą, twardszą i dokładniej wykonaną. To też dlatego że Euronit ma nowsze maszyny niż IBF i dlatego dachówka wygląda ładniej. NIestety w cenie IBF jest tańszy niż w Euronit. Ale proponuję pojeździć po budowach. Tak zawsze mówię swoim klientom, bo lepiej ogladać już dachówkę na gotowym dachu niż w ręku.

Pozdrawiam i jestem ciekawa co zadecydujesz.

post goscia : Przede wszystkim obejrzyj i porownej dachy pokryte tymi dachowkami. Ja "wyleczylem" sie z Mullera gdy na targach w Poznaniu przedstawiciel producenta osobiscie mi powiedzial, ze konstrukcja pod dachowki musi byc idealna bo dachowki sa bardzo dokladnie wykonane i maja ciasne zamk po mojemu to zaleta a nie wada dachówki ze jest szczelna !!! i dokładnie zrobiona ...sam mam dachówę Mullera angoba kasztan holenderska płaska kupiona na wiosnę 2003 i wygląda super, dekarze ją chwalili ze solidnie zrobiona i równa kładła się bardzo dobrze ...a ktoś znów pisze Dla mnie dachowka Mullera wzieta do reki robi wrazenie bardzo porzadnej, szczegolnie angoba, ale juz na dachu wyglada kiepsko. Kolor kasztanowy - zbyt nienaturalny - mocno odcina sie od otoczenia, a profile holenderskiej sa tak agresywne, ze plaszczyzna dachu wyglada jak poszatkowana. ...dodam że gust jest jak d...a każdy ma swoją ..z tym ze wg mnie na dachu wyglada super ..a kolor jest inny i sie wyróznia Kasztan ma inny odcien od kasztanów np ROBEN-a. mam MULLERA i polecam !!!

Samą dachówkę pozostawię mariuszowi do wyboru ,a ja skupię się na reklamacjach związanych z IBF-em otóż Pan ((^&$%#@~#~+ przedsawiciel handl. na zachpom. wykazał się prawie 2-letnią ignorancją na mój problem związany z dachem(w jednej palecie znajdowały się przebarwione dachówki) !!Gdyby nie honorowa postawa sprzedawcy(sam dokonał wymiany,zwłaszcza,że dostawa była bezpośrednio od producenta)to dziś pewno zakończyło by się to przykre doświadczenie zapewne w sądzie!!Daszek jest ok! ale niesmak pozostał.

Ale mi namieszali?Pomocy co mam założyć na dach?Na początku cały czas miałem z zamysle założenie że na swoim domu będe miał załozoną ceramiczną dachówke robena czarną z połyskiem.Ale dzisiaj ktoś mi doradził wiekora że tańsza,taki sam wyglad zewnetrzny i takie same parametry.Podobno jak jest na dachu załozona to szary Kowalski nie zauwazy róznicy czy to roben czy wiekor.Prosze o pare uwag forumowicze?Mi sie bardzo podoba roben bo ma prosty wygla i jako całosc wygląda super ale skoro wiekor jest porównywalny ale tańszy?

ja się pokusiłam na wiekora. Pracownik hurtowni dał mi do porównania dachówki zarówno wiekora jak i robena. Po porównaniu uważam, że solidniej wykonane są wiekory. Roben był leciutko powleczony glazurą, wiekor wygladał lepiej. Poza tym zarówno fabryka robena jak i wiekora znajduja się niedaleko mnie. (Kuniece-Wiekor a Roben to Środa Śląska, ja mieszkam niedaleko Kunic a do Srody mam 2- km) Ceny mieli porównywalne. Jednak super w porównaniu wypadła trzecia firma Creaton to była jakość, te dwie nie dorastały jej do pięt, no tylko cena o jakieś 20 % wyższa. Ale dachóweczki były cudne.

Jeśli chodzi o opinie to wiekor ma super jakości glinę, słynną na Polskę (Ta firma Creaton chciała kupić te tereny, ale ziemia była zbyt droga)

i cieszy się b. dobrą opinią, roben też chociaż nie wiem skąd oni mają glinę. Nie widziałam tam żadnej kopalni.

powodzenia w wyborze