Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na zdjęciach są zwykle dachy świeżo pokryte i raczej zazieleniałym lub wyblakłym dachem nikt się nie chwali. Polska to nie Italia i ich dachówki mogą się nie sprawdzić w naszym klimacie. Jednak jak zaobserwowałem, w mojej okolicy domy pokryte dachówkami "romańskimi" wyglądają o wiele lepiej (w sensie nie odbiegania od wzorca katalogowego) niż te z "germańskimi" - tylko nie wiem czy jest to spowodowane ich jakością czy też wymaga to jakiegoś serwisowania (np. pokrywania jakimiś tajemniczymi miksturami). Powstaje pytanie czy za ich wysoką ceną stoi wysoka jakość i trwałość?

Mam pytanie do posiadaczy dachówki Imerys-Hugenot (najbardziej interesuje mnie model Omega 10) oraz Cotto Possagno - jak zachowują się one po kilku-kilkunastu latach od położenia? Czy zmieniają kolor, czy podatne są na zazielenienie i zabrudzenie, czy zdarzają się pęknięcia spowodowane mrozem itp? Będę wdzięczny za spostrzeżenia.

Ja mam Imerys HP 10 Huguenot od 5 lat.

Nic sie nie dzieje. Pani ciagle jest zadowolona ;)

Pozdrowienia, Maja

Witam Wszystkich.

Proszę o poradę przy wyborze dachówki ceramicznej.Rozwazam wybór pomiędzy dachówka l-15 firmy koramica ,11v firmy braas oraz Creaton harmonic .Jesli ktoś jest zorientowany w temacie proszę mi doradzić która mam wybrać abym był zadowolony. Dodam ze kat nachylenia dachu to 40 stopni.

Dziękuje i pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
Mam pytanie do posiadaczy dachówki Imerys-Hugenot (najbardziej interesuje mnie model Omega 10) oraz Cotto Possagno - jak zachowują się one po kilku-kilkunastu latach od położenia? Czy zmieniają kolor, czy podatne są na zazielenienie i zabrudzenie, czy zdarzają się pęknięcia spowodowane mrozem itp? Będę wdzięczny za spostrzeżenia.

Najlepiej zadzwonić do przedstawiciela producenta i spytać się o najbliższe adresy realizacji i zobaczyć samemu. Widziałem kilka dachów zarówno Imerysa jak i z Possagno i nie było objawów porastania mchem. Obie dachówki mają dobrą renomę. Wiem od przedstawiciela Possagno, że dachówkami tej firmy w wersji mnich mniszka lub unicopo kryje się w Polsce budynki historyczne: kościoły, katedry - tam gdzie jest surowy nadzór konserwatorski.

Dachy budynków prywatnych w kolorach antycznych wyglądają zjawiskowo. Sam na dachu mam Robena Monzę i nie powiem żebym był szczęśliwy z tego powodu.

Witam,która z tych dachówek byście polecili,dach dwuspadowy ,kat pochylenia 40 stopni,

Creaton Titania

Creaton Premion

Coramic Alegra- 9

Coramic L-15

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Daj sobie spokój z takimi wzorami teraz na czasie są płaskie Teviva (Braas), G10 (Nelskamp) albo Mnich- mniszka jak ma być klasycznie. Niech to jakoś wygląda.

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających tę stronę, nie chcę zajmować miejsca mało ważnymi sprawami czy też nie na temat, ale mam bardzo wielką prośbę, piszę pracę licencjacką na temat: "Cena a jakość wykonywanych usług w branży budowlanej". Mam ankietę związaną z firmami dekarskimi i bardzo potrzebne są mi osoby które z takowych usług korzystały, ankieta jest oczywiście anonimowa pytania są proste i przyjemne jest ich tylko 20. Pomyślałam że właśnie na stronie muratora znajdę rzetelne osoby które pomogą mi w wykonaniu tego zadania. Poniżej link do ankiety:

http://www.ankietka.pl/ankieta/159593/cena-a-jakosc-wykonywanych-uslug-w-branzy-budowlanej.html

Potrzebuję około 25 ankiet od różnych osób, bardzo proszę o pomoc, i z góry dziękuję osobom które zechcą wypełnić ankietę.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...