Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Nikt tu nie pisze o dachówkach firmy BOGEN/BOGENER a to podobno naprawdę solidne produkty.

Piszę podobno bo swojego dachu pokrytego taką dachówką jeszcze nie mam ale rozważam to mocno.

Rodzina pracuje w okolicach Monachium. Tam to podobno co 3 dom pokryty Bogenem.

Ma ktoś doświadczenie na naszym terenie z tą dachówką?

Szczególnie PLANO 11 (nowy model)_ lub ACTUA 10.

Będzie. Przede wszystkim zabrudzi się szybciej - zielona to pewnie musi być glazura, więc trudno nawet porównywać.

No chyba, że w sumie jak ma być zielona, to jak na niej mech urośnie to nie będzie aż taka tragedia? ;)

http://dach.roben.pl/produkt/import/flandernplus-borneo-glazurowana/

Tu masz butelkowego Robena, z tym że to chyba na specjalne zamówienie będzie?

Będzie. Przede wszystkim zabrudzi się szybciej - zielona to pewnie musi być glazura, więc trudno nawet porównywać.

No chyba, że w sumie jak ma być zielona, to jak na niej mech urośnie to nie będzie aż taka tragedia? ;)

http://dach.roben.pl/produkt/import/flandernplus-borneo-glazurowana/

Tu masz butelkowego Robena, z tym że to chyba na specjalne zamówienie będzie?

Widziałem ceramiczne które po dwóch latach od północy robią się zielone. zwłaszcza na brązowych dachach.

Więc mech to dla mnie sprawa normalna na dachu :)

Chodzi mi głównie o trwałość jednych i drugich.

Zielone betonowe które znalazłem są barwione w masie i do tego czymś lakierowane, tak, że wyglądają jakby były lekko szkliwione.

Każda porasta mchem. Chyba że chałupa stoi w szczerym polu.

Niskiej jakości dachówka betonowa lub blacha porasta mchem,może nie po dwóch latach - koleżanka ma grafitową blachodachówkę - zrobiła się zielona po ok..10 latach,ale porządna dachówka ceramiczna wygląda pięknie przez bardzo wiele lat.

Niskiej jakości dachówka betonowa lub blacha porasta mchem,może nie po dwóch latach - koleżanka ma grafitową blachodachówkę - zrobiła się zielona po ok..10 latach,ale porządna dachówka ceramiczna wygląda pięknie przez bardzo wiele lat.

A skąd mech wie, która dachówka jest porządna? :)

• 2 weeks później...
mam firmę od tego, upatrzoną mam natomiast dachówkę Creatona Titania w kolorze czarnym, jest śliczna, jeśli chodzi o położenie, to mam zarezerwowaną ekipę i powiedzieli, że może być:) tylko teraz kwestia decyzji, ale kobieca logika każe szukać dalej, choć ładniejszej nie widziałam:)