Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybraliście?  

461 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką dachówkę wybraliście?

• Roben
      76
    • Brass
      119
    • Rupp Ceramika
      8
    • Koramic
      50
    • Nelskamp
      25
    • Creaton
      78
    • Wiekor
      2
    • Tondach
      22
    • Euronit
      18
    • inną firmę
      65

Recommended Posts

Witam.Mamy dach kopertowy 280m2 i dostaliśmy własnie wycenę na 3 rożne dachówki plus blachodachówkę.

Blachodachówka ruki finnera 15600 wraz ze wszystkimi obróbkami.

Dachówka betonowa Brass bałtycka cisar grafit 15664zł

Dachówka ceramiczna Creaton Titania angoba czarny mat lub łupek19734 zł

Dachówka ceramiczna roben monza angoba antracyt 17498 zł.

Rynny były liczone oddzielnie i okna dachowe również ,takze nie będę [pisał cen ....

Blachodachówka odpada z miejsca bo cena brassa jest taka sama ,a chyba nie am co porównywać.

Prosze o radę czy lepiej kupić dachówkę betonowa ,któa naprawdę bardzo nam się podoba ,czy może warto dołożyć do którejś z tych 2 dachówek ceramicznych.Różnice nie sa jakieś duże.Pewnie jeszcze pare groszy odpadnie finalnie od tych cen ,które podałem.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Patrząc na wygląd to prawie niczym z zewnątrz nie wiele się od siebie różnią, więc ciężko je poznać. Technologią produkcji również nie odstaje, bo o CISAR słyszałem wiele dobrego np. ze zastosowanie w niej warstwy drobnoziarnistej zmniejsza osadzanie się brudu i porastanie mchem. A blachodachówkę za porównywalną cene to oczywiście powinno sie odstawić, bo nie ma co porównywać :)

Różni się trochę, bo jest bardziej chropowaty, niż ceramika.

Faktura tych dachówek jest zupełnie różna. jak się weźmie cisara i dachówkę ceramiczną z porządną powłoką (IMHO świetne angoby ma Koramic) to różnica jest naprawdę spora - na korzyść ceramiki oczywiście. Dodatkowo zawsze przy okazji dachówek betonowych mam poważne podejrzenia, że trwałość koloru po latach może się niestety mocno pogorszyć. To kwestia technologii produkcji - proces produkcyjny dachówek ceramicznych jest bardziej skomplikowany, a dachówki są wypalane w docelowym kolorze, a nie są malowane na końcu produkcji. Oczywiście dla kogoś możliwość ponownego pomalowania (czyt. przemalowania) dachu po kilku latach jest jakimś rarytasem, ale ja wolę mieć z taką robotą spokój - malowanie dachu to skomplikowana robota i ciężko byłoby robić to samemu...

Ale jednak wydaje mi się, że kolor z dachówki betonowej nawet jeżeli, to tak szybko nie zacznie schodzić. No to prawda proces produkcji dachówki ceramicznej musi być bardziej skomplikowany, bo wypala się je w temperaturze 1000 stopni, a dachówki betonowe utwardza się już w ok. 60 stopniach, więc różnica jest ogromna. No ale za to cenowo wychodzi o kilkanaście procent taniej na betonowej, więc to i to ma swoje zalety :)

Wycena z VAT 8% z wielkopolski z marca br. Koramic ACTUA Grafit Ang. Szlachetna z akcesoriami. Dach o wielkości 244m2, 2x dwu-spad z dwiema lukarnami 34 tyś. Dachówka podstawowa 5,6 zł/szt. Spoooro... Czekam na wycenę tej samej dachówki z Bogena. U Was jaki dach z jakimi cenami?

Bogen jest jakościowo fajny.

Sama miałam ochotę na Bogen Reform 11 w kolorze szarego łupka. Niestety przy porównaniu z Tondach Stodo widać wyraźnie, że ten szary kolorek wpada w zielonkawy odcień. Poza tym jednym szczegółem dachówki bardzo podobne, rozmiarami, grubością, kształtem. Tondach nieco tańsza.

• 2 weeks później...
Witam,

dostałem dobrą wstępną ofertę z firmy http://ricodachy.pl/projects/

czy ktoś może się wypowiedzieć czy te dachy z galerii ich projektów wyglądają jak należy?

Wiadomo, że wykonawca na swojej stronie zawsze pokaże poprawnie wykonane dachy :p Dobrze by było samodzielnie obejrzeć realizacje tej firmy. Ja widzę, że dachówka płaska (po matowej fakturze stawiam, że to jest Orea 9) ładnie położone i spasowana - a wiem z doświadczenia, że z tym wykonawcy mają często problemy...