Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam dom podpiwniczony i fundament piwnicy wyłożony jest płytami XPS 15 cm, klejone na pianoklej. Na wysokości ok. 120 cm powyżej poziomu terenu zauważyłem, że niektóre płyty klawiszują. Te 120 cm będzie odkryte i wykończone tynkiem mozaikowym. Oderwałem jedną z płyt i nie zauważyłem nic niepokojącego - była piana, i na ścianie i na płycie. Z jego powodu mogło to się stać ? Taką sytuację mam tylko z jednej strony domu, na pozostałych XPS trzyma się ściany.

I teraz co z tym dalej zrobić ? Mam dylemat co do sposobu rozwiązania problemu, ponieważ chcę ten temat zamknąć i nigdy do niego nie wracać.

1. Czy zerwać te dwa pasy XPS (120 cm wysokość) i przykleić normalny styropian jako baza pod tynk mozaikowy ? Czy styropian kleić na pianę czy lepiej zeszlifować masę KMB i przykleić na normalny klej ?

2. Podkleić jeszcze raz pianoklejem i zostawić to tak jak jest ? A może przykleić na to 2-3 cm styropian aby mieć bazę pod tynk mozaikowy i żeby nie odpadała siatka ?

3. Czy w razie klejenia na pianę są jakieś grunty co trzymają się mas KMB ? Jakieś z piaskiem kwarcowym aby dobrze się piana tego trzymała ?