Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dziennik budowy - przepisy

Alicjanka

Recommended Posts

Czy ktoś zna konkretne przepisy dotyczące tego kto tak naprawdę odpowiada za dziennik budowy. Jest tu bowiem pewna niespójność, ponieważ od urzędu kupuje dziennik inwestor, jak również tylko inwestor może go do urzędu składać. Potem jednak odpowiada za dziennik kierownik budowy. Jeśli jednak inwestor zgubi dziennik budowy to kierownik budowy jest obciążany grzywną. Jak mają się w takich przypadkach do tego przepisy?

Pozdrawiam,

A.

Kierownik budowy odpowiedzialny jest za prowadzenie dziennika i faktycznie odpowiada za jego zagubienie.

Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 19 listopada 2001 r. w sprawie dziennika budowy, montażu i rozbiórki oraz tablicy informacyjnej

(Dz. U. Nr 138 z 4 grudnia 2001 r. , poz. 1555)

§ 11. 1. Dziennik budowy znajduje się na stałe na terenie budowy lub rozbiórki i jest dostępny dla osób upoważnionych, o których mowa w § 9. Dziennik budowy należy przechowywać w sposób zapobiegający uszkodzeniu, kradzieży lub zniszczeniu.

2. Za właściwe prowadzenie dziennika budowy, jego stan oraz właściwe przechowywanie na terenie budowy jest odpowiedzialny kierownik budowy.

Przepisy i różnego rodzaju rozporządzenia są u nas oderwane od rzeczywistości. Temat dla mnie dość aktualny ponieważ włamali się na moją budowę. Pominę straty, ale wyobraźmy sobie, że dziennik budowy też tam się znajdował. Jestem pewna, że dopiero w tym momencie narobiło by mi się problemów. W świetle znanych mi faktów śmiem przypuszczać, że skorzystaliby z mojego dziennika w zastępstwie papieru toaletowego. I co wtedy?

Spójność jest:

inwestor kupuje dziennik, przekazuje go kierownikowi, ten wpisem potwierdza przejęcie placu budowy i od tego momentu za dziennik odpowiada. Potem wpisuje zakończenie budowy i przekazuje dziennik inwestorowi i od tego momentu już nie odpowiada...

Właściwie to powinno się kupić kasę pancerną i tam trzymać dziennik :grin:

Co mniej wiecej oznacza że poniewaz dziennik musi byc na budowie stale (wowczas gdy wykonywane sa roboty budowlane) to tamże powinien sie stale znajdowac kierownik coby tego dziennika przypilnować :smile:

Wiem cos o tym bo placilam mandat za brak dziennika na budowie (kierownika tez nie bylo a to on powinien ten mandat zaplacic)

Dzięki wielkie!

Czyli od chwili przekazania dziennika kierownikowi, tenże odpowiada za niego aż do chwili zakończenia budowy, kiedy to ponownie zdaje dziennik inwestorowi a ten urzędom.

Ciekawe jaki procent dzienników jest przechowywanych na budowie. Mój w każdym razie nie jest...

Pozdrawiam,

Alicja