citroal 09.02.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 "ASTI" _ proszę jak można o wasze zdanie http://www.archigraph.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Notoco 14.08.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Dopiero teraz znalazlem ten post. Nie, nie jestes sam z tym projektem ja tez go mam ale jestem w fazie przygotowywan. Dostanie Pozwolenia na Budowe trwalo ponad rok !!! Ah ten Krakow.... Zaplanowalem kilka zmian w nim: - powiekszylem garaz o okolo 50 cm (szerokosc) - planuje zrobic wejscie do garazu z klatki schodowej (nie jestem jescze przekonany co do tego) - mala piwniczka w planach, wejsci od klatki (okolo 8m2) ale to zalezy od kosztow. - zmienilem technologie budowy z Maxa na Ytong 40 i dlatego powiekszylem fundamenty (z 25 na 30cm) - pozmienialem troche w oknach tu i tam ale to drobiazgi ... Ogolnie staram sie zrobic z niego dom pasywny albo przynajmniej energoostrzedny (tylko bez zadnych ekstrawagancji). Jesli juz masz budowe mocno zaawansowana - chetnie dowiem sie o Twoich uwagach na temat tego projektu. Moze masz generalnego wykonawce z malopolski (dobrego) do polecenia? Najchetniej zobaczylbym ten domek jesli juz stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz P. 13.02.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Już dawno widziałem tego posta, a dopiero teraz postanowiłęm się zalogować. Mam Asti - mocno powiedziane - mam. Jestem na etapie zakończenia stanu surowego otwartego. Jak będę miał czas to podeśle zdjęcia. Będzie stał na podlasiu, w miejscu bardzo widocznym jak się wjedża do B-stoku od strony W-wy. Zakochałem się wraz z żoną w tym projekcie pod kątem "westernowego" wyglądu domu: duże, przykryte tarasy z przodu i tyłu domu, wprost rewelacja. Co do szczegółów, to powiem szczerze - tragedia. Np. więźba w projekcie przygotowana pod dachówkę (o wiele lżejszą niż sam wybrałem), a rozstaw krokokwi, taki że nie znalazłem majstra, który by nie powiedział: "chłopie, będziesz miał fale dunaju, jak dachówkę położysz", tak więc na dzień dobry zalecam zmniejszenie rostawu krokwi. Chyba że w małopolsce są mniejsze obciązenia. Zrobiłem przejście z domu do garażu - uważam że to dobry pomysł; na tarasie tylnim zostawiłem tylko jedne drzwi, zamieniając drugie na okno. Stwierdziłem, że bedzie i ekonimicznie i energoszczednie. Plany dalsze szerokie, jednakże kasy - brak. Ogrzewanie - pelety, takie plany. Aha co do schodów na piętro, wyszły bardzo wąskie stopnie szczególnie na zakręcie, radze zastanowić się nad tym. W stropie jak określił majster - zbrojenie zostało zaprojektowane solidnie wiec wycofaliśmy sie z belki zbrojeniowej wzdłuż lini podziału między kuchnią a jadalnią na rzezcz płaskiego sufitu, a nie z belką. Ogólnie uważam, że projekt jest oryginalny, dom świetnie wygląda szczególnie z dachówką - ala dziki zachód-górski, nie ma potrzeby kombinowania z jakimś dachem nad tarasem. Cała budowla zrobiliśmy z pustaka pióro-wpust na zaprawę cienkowarstwową (ściana dwuwarstwowa). Aha jest kolejny niułans co do murarki - ja wisiałem nad majstrem co do wykonania solidnego szczytów, gdybym tego nie zrobił, to nie wiem czy szczyt bym miał - argument majstra: panie ale w projekcie tego nie ma! no i tu jest kolejny ból. W projekcie nie ma żadnych belek betonowych wzmacniających element szczytów, chyba że... patrz jak jest w małopolsce, na podlasiu buduje się solidnie i na lata.JAk coś to piszcie jestem ciekawy waszych spostrzeżeń co do Asti - projekt jest fajny i nazwa oryginalna. Zdjecia postaram sie podesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz P. 13.02.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Tak se popisałem, ale może to wy mi zdjęcia podeślecie jak to wygląda z kwiatkami w kwietnikach i zkoszoną trawą - dopiero teraz spostrzegłem daty ostatnich postów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Notoco 13.02.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Ja "wleke" sie z moja budowa jak malo kto. Z uwagi na odleglosc mnie i budowy (1300km) Wiec do kwiatkow i skoszonej trawy daleko.... Na wiosne bede mial stan surowy zamkniety ... a potem to dlubanina. Jedyne co mam to fundamenty. O tych schodach to tez juz zauwazylem ... beda troche waskie ale zdecydowalm sie na drewniane i nie zabiegowe tylko proste. Bedzie troche wiecej miejsca na zakretach. Wielkie dzieki za uwagi na temat krokwi - nie pomyslalem o tym i przekaze mojemu inspektorowi te uwagi - jest jeszcze czas cos zmienic. Na jakie rozmiary sie zdecydowales? W orginale sa 98 cm. Szczyty ... patrze... i rzeczywisci nie widze zadnych wzmocnien ...... (Kolejna uwaga dla inspektora/kierownika). Tez zdecydowalem sie na przejscie z garazu i dodatkowo mam wejscie do piwniczki pod schodami i zaczyna mi brakowac to miejsca Ciekawe jak rozwiazales roznice poziomow miedzy holem i garazem - bardzo niskie drzwi czy maly "zabek"w fundamentach? Garaz nie wyszedl za maly? Ja powiekszylem 0,5 m ale ciagle sie zastanawiam na dolozeniem jeszcze 0,5 m. Chetnie zerkne na zdjecia - zawsze cos ciekawego mozna dojzec w nich Ja podziele sie moimi http://picasaweb.google.com/notoco/Budowa jest ich sporo bo sam nie moge budowy ogladac Pozdrawiam G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz P. 14.02.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witam. Krokwie max. 70, ale to wszystko zależy od pomysłu dekarza. Masz inspektora - to masz super, bo ja mam naszczęscie tylko dobrego kierownika, który jak trzeba było to trochę posadził jobów na majstrów i podziałało. Co do garażu to prawda, ale dałem sobie spokój i coś tam będe dodatkowo "kleił" na działce. Oddzielny obiekt. Poziom to zejście do garażu schodami jak pamietam dwa lub trzy stopnie w dół i tyle. U mnie jest tego typu problem, że dziłakę mam gliniastą, więc zaszalałem z wysokością posadowienia poziomu "o" na ok. 60cm , a sam garaż na poziomie -60cm, tak wiec wyszła dlatego taka różnica między garażem a holem. Co do zdjęc to trochę to potrwa, bo za bardzo nie mam czasu, w chwili obecnej mam na tyle fajnego dekarza, że robi mi nawet w taką pogodę, a robi dobrze. Białystok = ogromna wilgoć i troszkę zimno.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz1975 23.02.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Zdjęcia budowy - troszkę. Zalogowałem się jako ktoś inny, bo tamte hasła, gdzieś posiałem. MIłego oglądania, jeżeli coś jest do ogladania jeszcze teraz http://www.speedyshare.com/776914253.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_gd 04.03.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Witam szanownych budowniczych domu ASTIPo wielu poszukiwaniach znalazłem ten projekt i od razu przypadł nam do gustu:) zakupiliśmy i jesteśmy na etapie adaptacji a oto zmiany, które zamierzamy w nim wprowadzić:wejście do garażu pod spocznikiem schodów, zlikwidowanie podciągu w salonie, częściowe zamknięcie kuchni chcemy zrezygnować z łazienki parteru pozostawić tam jedynie toaletę a w zamian za to poszerzyć komunikację (tylko jeszcze nie mamy pomysłu jak) nie wiem jak wygląda to wejście do holu koło kuchni (ma tylko 1 m) i jak jest z wejściem do salonu (też 1 m)jak wygląda ten przedpokój, w ogóle to powiedzcie czy szerokość 3,8 w salonie tam gdzie kominek jest wystarczająca? Bo jakoś moja żonka uważa, że to trochę mało. Jeśli chodzi o poddasze to chyba obniżymy sufit tam gdzie w projekcie jest 3,2 do standardowych 2,6 zastanawiam się, co zrobić z tzw. kleszczami przy słupach, ale może obniżenie sufitu wszystko załatwi. Poza tym również rezygnujemy z jednego wyjścia na taras parteru będzie tylko okno, jeśli chodzi o materiał to myślę o ścianie jednowarstwowej z ceramiki 44 lub 50 zobaczymy, jakie to pociągnie za sobą zmiany i koszty:) z uwagi na strop monolityczny(konieczność szalowania deskami) będziemy deskować dach nie wiem czy to wystarczy czy zgodnie z uwagą Janusza trzeba będzie zmienić rozstaw krokwi (dachówka ma być betonowa)to chyba tyle na początek czekam na wasze uwagi spostrzeżenia i rady pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Notoco 27.03.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Witam kolejnego szczesciarza z projektem ASTI Widze ze kazdy ma inne ... "problemy" z projektem. Nie bardzo rozumiem gdzie chcesz obnizyc z 3.2 na 2.6 - ta przestrzen na poddaszu to idealne miejsce na wszelki transport (wentylacja, kable ,itp) A jeszcze ta jednowarstwowa sciana ... jesli z ceramiki to moze bec troche zimny dom. Nie przychodzi mi na mysl ceramika, ktora ma "superdobry" wsp. K. Moim zdanie zawsze warto zainwestowac w dobra i cieplejsza sciane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Notoco 15.06.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Witam ponownieNie wiem czy juz to zauwazyliscie ale jest dosc powazny blad w tym projekcie.Okna do garazu.Jesli zerkniecie na rzut budynku od strony garazu - okna garazowe i i okno lazienkowe sa na tej samej wysokosci.Ale z uwagi na to ze garaz jest 0.6 m ponize "zera" domu to góra okna garazowego wypadnie ...... w plycie stropu garazu.Widac to dopiero jak sie przeliczy dokladnie wymiary podane projekcie. Janusz1975 - ty masz juz to zbudowane - jak u Ciebie to wyszlo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts