Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dofinansujemy MPWiK

Recommended Posts

zaczynamy budowe w szóstke obok siebie na sześciu działkach oddalonych od najblizszej studzienki sciekowej o ok.500 m.

Czy w sytuacji gdy wszyscy zabiegaja o dofinansowanie projektów z UE jest szansa aby zmusic MPWiK do wybudowania sieci z naszym,znaczacym współudziałem.Czy może załozyc jakis "Komitet na rzecz skanalizowania nieistniejacego/jeszcze/miniosiedla".W okolicy jest jeszcze troche domów z szambami.Gdyby tak zebrać wszystkich do kupy....rozmarzyłem sie.Tak serio,to czy istnieje jakis przepis.który by ich mógł zmusic?Wycenili inwestycje na ok.100 tys.pln.Jesteśmy skłonni dać 60%.Mamy dwa lata do zasiedlenia/wersja optymistyczna/.

Stworzenie komitetu to bardzo dobry pomysł, sami tak zrobiliśmy dla 10 domów "wywalczyliśmy" 550 m wodociągu i 520 kanalizacji.

Jeżeli Wasze wodociągi mają w swoich zadaniach budowę sieci, to zorganizowane działanie ma duże szanse na sukces i wymaga podjęcia negocjacji. Ze swej strony możecie np. opracować dokumentację projektową co przyspieszy inwestycję.

Co do środków z UE jak się nie występuje z konkretnymi projektami to nic z tego nie będzie, wnioski muszą mieć konkrety, bo unia nie uznaje określeń typu "na sieć kanalizacyjną".

Pozdro

J

Z Unia to chodziło mi o to,ze miasto bardzo mocno nagłasnia sprawe starania o unijne fundusze na rozbudowe sieci kanalizacyjnej,wiec mysle,ze sytuację,gdy ktos chce im dac za friko,bez starania,część kasy na inwestycje można wykorzystac w negocjacjach a moze i medialnie/lekki przymus!/

Czy taki Komitet musi miec jakąś osobowość prawna,czy trzeba go jakos zarejestrować,czy wystarczy po prostu się skrzyknąć i juz!

Zbieracie chętnych, robicie listę, wybieracie przewodniczącego i z-cę,

adres do korespondecji, pisemko o powołaniu Komitetu Budowy Infrastruktury Komunalnej kierujecie do urzędu + ksero listy ( gminy, miasta ).

I od tego momentu walczycie albo o dofinansowanie inwestycji ( wtedy opłaty adiacenckie was nie ruszają ) albo o jej szybką realizację.

I trzeba często odwiedzać urząd, aż do momentu kiedy dla świętego spokoju załatwią wszystko ( lub prawie :D ) co chcecie !

Pozdro

J

Jerzysio - czy w skład komitetu mogą wchodzić tylko dwie osoby ?

Przewodniczący - ja i sąsiadka - zastępca? :lol: :p :lol:

Adres do korespondencji np. mój zameldowania?

O co chodzi z tymi opłatami adiacenckimi. :o

Czy coś będzie nie tak, jak mamy zaprojektowany przyłącz kanalizcyjny i wodociągowy w mapie do celów projektowych potrzebnej do budowy domu jednorodzinnego? :-? :( :-?

Pozdrawiam

:wink: 8) :wink:

Mogą, ale lepiej jak jest więcej osób, większa siła przebicia.

Adres jak najbardziej.

Opłaty adiacenckie gmina może pobierać od różnicy wzrostu wartości działki w wyniku doprowadzenia mediów lub urządzenia drogi.

Przyłącza muszą być zrobione na mapie z pieczęciami ZUDP i opisem

np. pkt. 1-4 przyłącze wodociągowe, 5-7 przykanalik ściekowy, etc.

Pozdro

J