Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regulacja podłogówki

Recommended Posts

proszę o pomoc. mam ogrzewanie podłogowe + na każdym obwodzie po jednym grzejniku. Na grzejnikach jest termostat na górze do grzejnika i dolny do podłogówki. Instalator twierdzi, że montowanie dodatkowych regulatorów to strata pieniedzy bo system ma bardzo dużą bezwładność. Zapłaciłem za 2,5mca grzania 1250zł- czy coś można i warto z tym robić. (piec Viessman Nitopend 100)

Gość 1950
nie wiem czy dobrze zrozumialem co napisałeś bo z tego wynika że do każdego grzejnika masz podpiętego RTL-a, ciekawostka, może takie ciekawe rozwiązanie instalacji jest powodem tego zużycia? a może podasz więcej informacji

Jeżeli podłogówka jest zasilana bezpośrednio z grzejnika wraz z głowicą termostatyczną to jest problem. Gdy w danym pomieszczeniu głowica jest ustawiona powiedzmy na 20 st C i została osiągnięta ta temperatura to głowica zamyka dopływ zasilania do grzejnika i w związku z tym nie ma zasilania podłogówki.

Tak się zastanawiam jak najlepiej rozwiązać problem podłogówki:

Piec kondensat Vaillant Eco Tec 196/2 + zasobnik 120l + regulator pogodowy 410. Instalacja c.o. w miedzi lub tworzywie; grzejniki płytowe i TROCHĘ podłogówki tzn mała łazienka na poddaszu, mała kuchnia i przedpokój.

Mój znajomy instalator twierdzi, że szkoda "pchac się w koszty" inwestując w sprzęt do podłogówki typo urządzenia mieszające itd tylko proponuje te małe pętle podłogówki podłączyć jak pozostałe grzejniki czyli każdą pętle osobno ro rozdzielacza. Sterowanie miałoby byc np przez regulator termostatyczny.

Sądzi, że przy tak małych powierzchniach podłogówki szkoda robić sobie wydatków (osprzęt kosztuje tyle samo czy podłogówka ma 30 czy 130 m2).

Co sądzicie o takim rozwiązaniu??????? :(

Gość 1950
zależy czy chcesz być zadowolony ze swojej instalacji, jeżeli nie chcesz wchodzić w koszty aż tak bardzo by inwestować w układ mieszający z zaworem trójdrogowym to niech ci zrobi podłogówkę równolegle z grzejnikami. wychodzi taniej i jest większa pewność że będzie działać lepiej niż na samych termostatach

Tak się zastanawiam jak najlepiej rozwiązać problem podłogówki:

Piec kondensat Vaillant Eco Tec 196/2 + zasobnik 120l + regulator pogodowy 410. Instalacja c.o. w miedzi lub tworzywie; grzejniki płytowe i TROCHĘ podłogówki tzn mała łazienka na poddaszu, mała kuchnia i przedpokój.

Mój znajomy instalator twierdzi, że szkoda "pchac się w koszty" inwestując w sprzęt do podłogówki typo urządzenia mieszające itd tylko proponuje te małe pętle podłogówki podłączyć jak pozostałe grzejniki czyli każdą pętle osobno ro rozdzielacza. Sterowanie miałoby byc np przez regulator termostatyczny.

Sądzi, że przy tak małych powierzchniach podłogówki szkoda robić sobie wydatków (osprzęt kosztuje tyle samo czy podłogówka ma 30 czy 130 m2).

Co sądzicie o takim rozwiązaniu??????? :(

VPS czy mógłbyć rzucić fachowym okiem na mój problem z niewielka podłogówką???? :wink: