PitDob 09.02.2005 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 proszę o pomoc. mam ogrzewanie podłogowe + na każdym obwodzie po jednym grzejniku. Na grzejnikach jest termostat na górze do grzejnika i dolny do podłogówki. Instalator twierdzi, że montowanie dodatkowych regulatorów to strata pieniedzy bo system ma bardzo dużą bezwładność. Zapłaciłem za 2,5mca grzania 1250zł- czy coś można i warto z tym robić. (piec Viessman Nitopend 100) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Trochę tego nie rozumiem. To grzejniki zasilane ok 50st C. czy podłogówka typowo pędzona 35st.C. (w ciężkie mrozy 40)? Opisz dokładniej.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 09.02.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 nie wiem czy dobrze zrozumialem co napisałeś bo z tego wynika że do każdego grzejnika masz podpiętego RTL-a, ciekawostka, może takie ciekawe rozwiązanie instalacji jest powodem tego zużycia? a może podasz więcej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PitDob 10.02.2005 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 podłogowe ogrzewanie jest na parterze. Mam 6 obwodów, na każdym jest grzejnik z termostatem i RTL do podłogówki. Nie mam żadnego regulatora pokojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.02.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Czy u ciebie powrót z grzejnika jest jednocześnie zasilaniem RTL'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PitDob 10.02.2005 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 chyba tak to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 10.02.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 podziwiam tego instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 10.02.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 przylaczam sie ja tez go podziwiam!!!!!"wie ze gdzies dzwoni tylko niewie w ktorym kosciele" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 11.02.2005 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Jak to ci grzeje? na ratyNiech ci to gościu przerobi na osobne obwody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dlugi 11.02.2005 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 A dlaczego go tak z przekasem podziwiacie?Herz np. do swoich RTB podaje mozliwosci i schematy zastosowania RTB na zasilaniu petli jesli jest zasilana z powrotu grzejnika badz na powrocie z petli jesli jest zasilana osobno.Gdzie Wy widzicie blad - jesli producent tak podaje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 11.02.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Jeżeli podłogówka jest zasilana bezpośrednio z grzejnika wraz z głowicą termostatyczną to jest problem. Gdy w danym pomieszczeniu głowica jest ustawiona powiedzmy na 20 st C i została osiągnięta ta temperatura to głowica zamyka dopływ zasilania do grzejnika i w związku z tym nie ma zasilania podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 11.02.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Długi VPS ci odpowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 11.02.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Tak się zastanawiam jak najlepiej rozwiązać problem podłogówki: Piec kondensat Vaillant Eco Tec 196/2 + zasobnik 120l + regulator pogodowy 410. Instalacja c.o. w miedzi lub tworzywie; grzejniki płytowe i TROCHĘ podłogówki tzn mała łazienka na poddaszu, mała kuchnia i przedpokój. Mój znajomy instalator twierdzi, że szkoda "pchac się w koszty" inwestując w sprzęt do podłogówki typo urządzenia mieszające itd tylko proponuje te małe pętle podłogówki podłączyć jak pozostałe grzejniki czyli każdą pętle osobno ro rozdzielacza. Sterowanie miałoby byc np przez regulator termostatyczny. Sądzi, że przy tak małych powierzchniach podłogówki szkoda robić sobie wydatków (osprzęt kosztuje tyle samo czy podłogówka ma 30 czy 130 m2). Co sądzicie o takim rozwiązaniu??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 11.02.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 zależy czy chcesz być zadowolony ze swojej instalacji, jeżeli nie chcesz wchodzić w koszty aż tak bardzo by inwestować w układ mieszający z zaworem trójdrogowym to niech ci zrobi podłogówkę równolegle z grzejnikami. wychodzi taniej i jest większa pewność że będzie działać lepiej niż na samych termostatach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 12.02.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Tak się zastanawiam jak najlepiej rozwiązać problem podłogówki: Piec kondensat Vaillant Eco Tec 196/2 + zasobnik 120l + regulator pogodowy 410. Instalacja c.o. w miedzi lub tworzywie; grzejniki płytowe i TROCHĘ podłogówki tzn mała łazienka na poddaszu, mała kuchnia i przedpokój. Mój znajomy instalator twierdzi, że szkoda "pchac się w koszty" inwestując w sprzęt do podłogówki typo urządzenia mieszające itd tylko proponuje te małe pętle podłogówki podłączyć jak pozostałe grzejniki czyli każdą pętle osobno ro rozdzielacza. Sterowanie miałoby byc np przez regulator termostatyczny. Sądzi, że przy tak małych powierzchniach podłogówki szkoda robić sobie wydatków (osprzęt kosztuje tyle samo czy podłogówka ma 30 czy 130 m2). Co sądzicie o takim rozwiązaniu??????? VPS czy mógłbyć rzucić fachowym okiem na mój problem z niewielka podłogówką???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts