Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co siejemy???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kasia, zmobilizowałaś mne tym postem i postanowiłam wybrać do sklepu na poszukiwanie nasionek. Spróbuję wychodować jakieś kwiatki do mojego nudnego , trawiastego ogrodu. Kupienie gotowych sadzonek to żadna sztuka, a i koszt dużo większy. Jakie gatunki polecacie na początek, żeby się nie zniechęcić i mieć też kwiaty jeszcze w tym roku?

Są takie kwiatki co będą ci kwitły od posadzenia do mrozów i które urosną ci na każdej glebie.Mają taki specyficzny zapach (cała roślina)który nie każdym odpowiada.

Urosną nawet posiane wprost do gruntu początkiem maja.

Lepiej jednak sadzić rozsade,czyli przygotować sadzonki np na parapecie okna.

Aksamitki bo o nich mowa napewno ci sie udadzą i będziesz z nich zadowolona.

Veruniu, i ja marzę już o wyjściu do ogrodu. O moich kwiatach i iglaczkach ślicznych. Pytasz o kwiatki do siewu. Miałam takie w ubiegłym roku po raz pierwszy - lewkonia. Nie znałam ich szczerze mówiąc, ale bardzo byłam z nich zadowolona. Dlatego w tym sezonie nie zabraknie ich u mnie. Oprócz mnóstwa innych, te muszę mieć! Można je wysiewać w różnych terminach tj. wcześniej i później - będą wówczas kwitły do samych mrozów. I tak było! :D Są moim zdaniem dość dekoracyjne.

Pozdrawiam

Zasiałam dzisiaj lobelię i żeniszka i teraz czekam co z tego będzie 8) . Aksamitki też kupiłam, ale przeczytałam że je wysiewa się dopiero w kwietniu lub maju do gruntu. Mam głupie pytanie, jak głęboko te nasiona się sieje?

Oj siewy w pełni. Ale ja mam luksus sieję w szklarnii (miedzy doświadczeniami). Mam propozycje może mniej ozdobną ale pachnącą. warto samemu zrobić rozsadę ziół np. majeranek, cząber, tymianek, ogórecznik lekarski, do tego zaprojektować fragmencik z ziołami wieloletnimi tj. oregano, estragon szałwia lekarska, melisa, lawenda (te wieloletnie tez można uzyskać z rozsady samodzielnie posianej).

U mnie mniej kwiatowo choć zaczynam rozmnażanie pelasi i komarzycy itp. Teraz najważniejszy to wysiew pory i selery, a 15 marca to termin na pomidory.

Ja jeszcze nic nie wysiałam :-? . Czy to lenistwo?

Ale mam dość okazały skwerek z ziołami - stałymi. Są fantastyczne latem i zimą. Właśnie piję sobie herbatkę z melisą - moją :wink: . Muszę pomyśleć o nasionkach tych jednorocznych.

Mam też ogórecznik, wysiewa się sam co roku, nie bardzo wiem do czego go używać. Wyczytałam, że do sałatek, ale on ma włoski no i nie chcą mi go jeść :-?

Pozrdawiam

Są takie kwiatki co będą ci kwitły od posadzenia do mrozów i które urosną ci na każdej glebie.Mają taki specyficzny zapach (cała roślina)który nie każdym odpowiada.

Urosną nawet posiane wprost do gruntu początkiem maja.

Lepiej jednak sadzić rozsade,czyli przygotować sadzonki np na parapecie okna.

Aksamitki bo o nich mowa napewno ci sie udadzą i będziesz z nich zadowolona.

Czy wymagają słonecznego stanowiska ? Mogą być posiane pod drzewami ?

Veruniu, i ja marzę już o wyjściu do ogrodu. O moich kwiatach i iglaczkach ślicznych. Pytasz o kwiatki do siewu. Miałam takie w ubiegłym roku po raz pierwszy - lewkonia. Nie znałam ich szczerze mówiąc, ale bardzo byłam z nich zadowolona. Dlatego w tym sezonie nie zabraknie ich u mnie. Oprócz mnóstwa innych, te muszę mieć! Można je wysiewać w różnych terminach tj. wcześniej i później - będą wówczas kwitły do samych mrozów. I tak było! :D Są moim zdaniem dość dekoracyjne.

Pozdrawiam

Jak długo kwiaty wam kwitną ? Kiedy je wycinacie/wyrywacie ?

Co wtedy tam robicie ? Widok gołej ziemi nie za bardzo cieszy :(

Ja jeszcze nic nie wysiałam :-? . Czy to lenistwo?

Ale mam dość okazały skwerek z ziołami - stałymi. Są fantastyczne latem i zimą. Właśnie piję sobie herbatkę z melisą - moją :wink: .

Pozrdawiam

I na wiosnę odtwarzają ci się te rośliny ? Jakie to zioła można w taki sposób mieć ? Możesz podesłac mi zdjęcie .... ziół na skwerku ?