Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co siejemy???

Recommended Posts

Ze mnie taki pierwszy ogrodnik, a jakże że hej, ale wyczytałam że teraz jest juz czas na wysiewanie petuni i surfini.

Chętnie też bym poczytała co i kiedy wysiać, żeby było pięknie jak juz będzie cieplutko!

Czekam na informacje.

Rozsadę petunii i surfinii najlepiej kupić gotową,jest dosyć kłopotliwe zrobić ją samemu ( tak myslę)!

Sama możesz teraz wysiać:

aksamitki ( niskie,wysokie, żółte, pomarańczowe....)

żeniszki, lewkonie,werbeny, szałwie i wiele innych, jeśli masz duzo miejsca. Nasiona wysiewam dosyć rzadko, unikając w ten sposob pikowania i rozsadzania. :wink:

Aksamitki ... obowiązkowo :D , są NIEZAWODNE, wysiane w marcu do skrzynek, szybciej zakwitają i tak im juz zostaje ...kwitną całe lato aż do pierwszych mrozów!

http://www.kwiaty.pl/kocham/img/eshop_pliki/ogrody_06_08_c.jpg

:lol:

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie

Noto :wink: No to było tak.

Moje wieloletnie zioła : mięta pieprzowa i kędzierzawa, melisa, ogórecznik(ten rozsiewa się sam rok rocznie), lubczyk, tymianek hmm... to chyba wszystko. Do tego dosadzam jednoroczne. Niestety zdjęcia tego skwerka nie mam :cry: , więc mimo szczerych częci...

Natomiast jeżeli chodzi o kwiaty, nie bardzo rozumiem jakie Cię interesują. Najdłużej kwitły mi w ubiegłym roku:

stałe : hortensje, marcinki no i róże

jednoroczne: zdecydowanie lewkonia i polecam ją bo jest ładna i ma dużą kolbę kwiecia (jakby bez tylko większą ok.30 cm) no i zostały w ziemi do dzisiaj, bo wciąż były ładne, :p

Pozdrawiam

Rozsadę petunii i surfinii najlepiej kupić gotową,jest dosyć kłopotliwe zrobić ją samemu ( tak myslę)!

Aksamitki ... obowiązkowo :D , są NIEZAWODNE, wysiane w marcu do skrzynek, szybciej zakwitają i tak im juz zostaje ...kwitną całe lato aż do pierwszych mrozów!

http://www.kwiaty.pl/kocham/img/eshop_pliki/ogrody_06_08_c.jpg

:lol:

Aksamitki wysiewasz do skrzynek w domu. Przez lato też sa w skrzynkach czy przesadzasz do gruntu ? Kiedy można je wysiać bezpośrednio do gruntu ?

Ktoś tam pytał czy aksamitki rosną w cieniu - rosną! One rosną wszedzie, tylko raz są mniej, a raz bardziej udane. Ja miałam w zeszlym roku pod iglakiem, w cieniu i były ok!

Aksamitki już wpisały się na liste moich zakupów. I to co najmniej w 3 odmianach.

Lawenda okazało sie już rośnie w ogrodzie :)

Co jeszcze proponujecie ... najlepiej aby dobrze rosło na glebie lekkiej kwaśnej.

Aksamitki wysiewasz do skrzynek w domu. Przez lato też sa w skrzynkach czy przesadzasz do gruntu ? Kiedy można je wysiać bezpośrednio do gruntu ?

:) NOTO, aksamitki wysiewam w marcu do skrzynki (rozsypuję nasiona dosyc rzadko i przysypuje je ziemią zmieszaną z piaskiem, przykrywam folią, a po kilku dniach zaczynaja już kiełkować itd....) :D

W połowie maja ...zależy od pogody....przesadzam do ogródka z małą bryłką ziemi..po wczesniejszym obfitym podlaniu.

W skrzynkach rownież moga rosnąć....byle nie za gęsto....i na pewno zakwitną.

Bezpośrednio do gruntu sieję (i to tez zależy od pogody) w kwietniu lub w maju( chociaz poradniki pisza ,że w drugiej połowie maja). :D

Po 2,5 miesiąca od wysiania.....zakwitają i pięknie się rozkrzewiają.

Bardzo lubie połączenie pomarańczowej aksamitki z niebieskim żeniszkiem. :D

Co jeszcze proponujecie ... najlepiej aby dobrze rosło na glebie lekkiej kwaśnej.

Ojejj....bardzo obszerny temat :D

Z kwiatów jednorocznych

proponuję... absolutnie koniecznie wysiać w kwietniu do gruntu groszek pachnący i nasturcję płożącą i pnącą

..... uwielbiam je :D

Z jednorocznych polecam również cynie i astry.

Oprócz tego namawiam na sadzenie bylin..... :lol:

Witajcie

Noto :wink: No to było tak.

Moje wieloletnie zioła : mięta pieprzowa i kędzierzawa, melisa, ogórecznik(ten rozsiewa się sam rok rocznie), lubczyk, tymianek hmm... to chyba wszystko. Do tego dosadzam jednoroczne. Niestety zdjęcia tego skwerka nie mam :cry: , więc mimo szczerych częci...

Kasiu koniecznie dosiej jeszcze estragon jest fantastyczny do mięs (teraz aktualne bo zbliża się Wiielkanoc) i dodaje smaku np. kiszonym ogórkom. Mam nadzieję że masz również lawendę, szałwię lekarską i oczywiście oregano.

A z ziół jednorocznych dodałabym jeszcze cząber. Niezrównany do strączkowych.
Tak cząber pycha, też do mięsa, zamieszczę przepis w Kulinariach.

Z jednorocznych obowiązkowo majeranek, kolendra (super do łososia z grila), koperek w dużych ilościach, trzeba też wysiać rukolę (ona się później sama sieje), oczywiście ostre papryki (uwaga z samodzielnie zbieranych nasion w przypadku mieszńców F1 mogą wyrosnąć nam różne różności tj. np papryka żółta, fioletowa o czerwona - następuje rozdzielenie cech)

Sieje się w lutym, ale dzisiaj jeszcze luty :wink: Najpierw stały na oknie w garażu, ale parę dni temu przeniosłam do pomieszczenia gospodarczego na okno, bo powinny jednak stać w cieple. No i wykiełkowały :D

• 2 months później...
Jak tam wyszło z waszymi wysianymi roślinami?. Mi udał się tak naprawdę tyko żeniszek . Lada chwila będzie kwitł. Reszta rosnie, ale marnie. W następnym roku kupię raczej gotowe sadzonki, marny ze mnie ogrodnik.