chmurka 19.02.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Ze mnie taki pierwszy ogrodnik, a jakże że hej, ale wyczytałam że teraz jest juz czas na wysiewanie petuni i surfini. Chętnie też bym poczytała co i kiedy wysiać, żeby było pięknie jak juz będzie cieplutko! Czekam na informacje. Rozsadę petunii i surfinii najlepiej kupić gotową,jest dosyć kłopotliwe zrobić ją samemu ( tak myslę)! Sama możesz teraz wysiać: aksamitki ( niskie,wysokie, żółte, pomarańczowe....) żeniszki, lewkonie,werbeny, szałwie i wiele innych, jeśli masz duzo miejsca. Nasiona wysiewam dosyć rzadko, unikając w ten sposob pikowania i rozsadzania. Aksamitki ... obowiązkowo , są NIEZAWODNE, wysiane w marcu do skrzynek, szybciej zakwitają i tak im juz zostaje ...kwitną całe lato aż do pierwszych mrozów! http://www.kwiaty.pl/kocham/img/eshop_pliki/ogrody_06_08_c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 19.02.2005 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Witajcie Noto No to było tak. Moje wieloletnie zioła : mięta pieprzowa i kędzierzawa, melisa, ogórecznik(ten rozsiewa się sam rok rocznie), lubczyk, tymianek hmm... to chyba wszystko. Do tego dosadzam jednoroczne. Niestety zdjęcia tego skwerka nie mam , więc mimo szczerych częci... Natomiast jeżeli chodzi o kwiaty, nie bardzo rozumiem jakie Cię interesują. Najdłużej kwitły mi w ubiegłym roku: stałe : hortensje, marcinki no i róże jednoroczne: zdecydowanie lewkonia i polecam ją bo jest ładna i ma dużą kolbę kwiecia (jakby bez tylko większą ok.30 cm) no i zostały w ziemi do dzisiaj, bo wciąż były ładne, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 19.02.2005 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Aha jeszcze to: NOTO one odtwarzają się na wiosnę, są w ziemi na stałe Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 19.02.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Noto - papryczki jak najbardziej do jedzenie, bo uwielbiam ostre żarełko, turecczyznę i chińszczyznę. Posiałam nasiona własnie w lutym trzy lata temu i nie musiałam uganiać się za ostrą papryką po Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.02.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Rozsadę petunii i surfinii najlepiej kupić gotową,jest dosyć kłopotliwe zrobić ją samemu ( tak myslę)! Aksamitki ... obowiązkowo , są NIEZAWODNE, wysiane w marcu do skrzynek, szybciej zakwitają i tak im juz zostaje ...kwitną całe lato aż do pierwszych mrozów! http://www.kwiaty.pl/kocham/img/eshop_pliki/ogrody_06_08_c.jpg Aksamitki wysiewasz do skrzynek w domu. Przez lato też sa w skrzynkach czy przesadzasz do gruntu ? Kiedy można je wysiać bezpośrednio do gruntu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kksia 20.02.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Ktoś tam pytał czy aksamitki rosną w cieniu - rosną! One rosną wszedzie, tylko raz są mniej, a raz bardziej udane. Ja miałam w zeszlym roku pod iglakiem, w cieniu i były ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.02.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Ktoś tam pytał czy aksamitki rosną w cieniu - rosną! One rosną wszedzie, tylko raz są mniej, a raz bardziej udane. Ja miałam w zeszlym roku pod iglakiem, w cieniu i były ok! Aksamitki już wpisały się na liste moich zakupów. I to co najmniej w 3 odmianach. Lawenda okazało sie już rośnie w ogrodzie Co jeszcze proponujecie ... najlepiej aby dobrze rosło na glebie lekkiej kwaśnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 20.02.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Aksamitki wysiewasz do skrzynek w domu. Przez lato też sa w skrzynkach czy przesadzasz do gruntu ? Kiedy można je wysiać bezpośrednio do gruntu ? NOTO, aksamitki wysiewam w marcu do skrzynki (rozsypuję nasiona dosyc rzadko i przysypuje je ziemią zmieszaną z piaskiem, przykrywam folią, a po kilku dniach zaczynaja już kiełkować itd....) W połowie maja ...zależy od pogody....przesadzam do ogródka z małą bryłką ziemi..po wczesniejszym obfitym podlaniu. W skrzynkach rownież moga rosnąć....byle nie za gęsto....i na pewno zakwitną. Bezpośrednio do gruntu sieję (i to tez zależy od pogody) w kwietniu lub w maju( chociaz poradniki pisza ,że w drugiej połowie maja). Po 2,5 miesiąca od wysiania.....zakwitają i pięknie się rozkrzewiają. Bardzo lubie połączenie pomarańczowej aksamitki z niebieskim żeniszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 20.02.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Co jeszcze proponujecie ... najlepiej aby dobrze rosło na glebie lekkiej kwaśnej. Ojejj....bardzo obszerny temat Z kwiatów jednorocznych proponuję... absolutnie koniecznie wysiać w kwietniu do gruntu groszek pachnący i nasturcję płożącą i pnącą ..... uwielbiam je Z jednorocznych polecam również cynie i astry. Oprócz tego namawiam na sadzenie bylin..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Hurrra. wykiełkowały żeniszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.02.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Witajcie Noto No to było tak. Moje wieloletnie zioła : mięta pieprzowa i kędzierzawa, melisa, ogórecznik(ten rozsiewa się sam rok rocznie), lubczyk, tymianek hmm... to chyba wszystko. Do tego dosadzam jednoroczne. Niestety zdjęcia tego skwerka nie mam , więc mimo szczerych częci... Kasiu koniecznie dosiej jeszcze estragon jest fantastyczny do mięs (teraz aktualne bo zbliża się Wiielkanoc) i dodaje smaku np. kiszonym ogórkom. Mam nadzieję że masz również lawendę, szałwię lekarską i oczywiście oregano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 28.02.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 A z ziół jednorocznych dodałabym jeszcze cząber. Niezrównany do strączkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.02.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 A z ziół jednorocznych dodałabym jeszcze cząber. Niezrównany do strączkowych. Tak cząber pycha, też do mięsa, zamieszczę przepis w Kulinariach. Z jednorocznych obowiązkowo majeranek, kolendra (super do łososia z grila), koperek w dużych ilościach, trzeba też wysiać rukolę (ona się później sama sieje), oczywiście ostre papryki (uwaga z samodzielnie zbieranych nasion w przypadku mieszńców F1 mogą wyrosnąć nam różne różności tj. np papryka żółta, fioletowa o czerwona - następuje rozdzielenie cech) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 28.02.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Hurrra. wykiełkowały żeniszki. Gratulacje! Verunia mozna jeszcze zasiać te zeniszki czy juz za późno? Jakie miały warunki ( oswietlenie temp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Sieje się w lutym, ale dzisiaj jeszcze luty Najpierw stały na oknie w garażu, ale parę dni temu przeniosłam do pomieszczenia gospodarczego na okno, bo powinny jednak stać w cieple. No i wykiełkowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 28.02.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 miałm nic nie siac....ale jak poczytałam...to posieje..... tzn posadziłam przed domem 160 krokusików i czekam na wiosne!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 02.03.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 A jak przygotować podłoże pod takie zasiewy? Miesza się zwykłą ziemię z piaskiem? Jakaś proporcja.Trzy lata temu melisa wykiełkowała idealnie, już 3 ogrody ją obsadziłem, jest wspaniała. Czytają posty o ziołach zachęciłem siędo dalszych eksperymentów.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 03.03.2005 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Witam Bardzo dziękuję za dobre rady, naturalnie co roku dosadzam jednoroczne zioła i tak kolendra, majeranek, cząber, bazylia - to podstawa. Jednak nie mam lawendy i to trzeba zmienić! O estragonie też nie zapomnę - jeszcze nie miałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Lobelia w końcu też wykiełkowała. Dokupiłam jeszcze nasiona innych kwiatów. na razie kwiaty, zioła moze w przyszłym roku, ale na koperek już się skuszę w tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Jak tam wyszło z waszymi wysianymi roślinami?. Mi udał się tak naprawdę tyko żeniszek . Lada chwila będzie kwitł. Reszta rosnie, ale marnie. W następnym roku kupię raczej gotowe sadzonki, marny ze mnie ogrodnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts