Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co siejemy???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie aksamitki rosną jak oszalałe, gazanie też całkiem nieżle!! cynie już zaczynają kwitnąć, a poza tym po ostatnich deszczach w górę jak oszalałe poszły mieszanki.

gorzej niestety z wysianymi wieloletnimi - nie przeżyły upałów i suszy :cry:

ewa

Gazanie z własnych siewek ci rosną? Mnie sie ta sztuka nie udała, niestety.

u mnie aksamitki rosną jak oszalałe, gazanie też całkiem nieżle!! cynie już zaczynają kwitnąć, a poza tym po ostatnich deszczach w górę jak oszalałe poszły mieszanki.

gorzej niestety z wysianymi wieloletnimi - nie przeżyły upałów i suszy :cry:

ewa

Gazanie z własnych siewek ci rosną? Mnie sie ta sztuka nie udała, niestety.

a jakze rosna, juz nawet maja spore paki i czekam na zakwitnicie, jak nie zapomne do tego czasu to wstawie zdjecie kwitnacych

Podziele się swoim doświadczeniem dotyczącym nasion. W tym roku zakupiłam ich sporo, wieloletnie a także jednoroczne. Werbene wysiałam do doniczki podlewałam. Owszem wzeszła ale później nic z niej nie zostało. Gdzieś wyczytałam że dobrze zrobić taką skrzynię, z otwieranym wiekiem z pleksi albo szkła. Szanowny małżonek miał prykas aby coś takiego wykonać.Skrzynia 70*40. Zakupiłam ziemię do wysiewu nasion. Wysiałam aksamitki, smagliszke nadmorską, firletkę, starzec, mydlnice, ostróżkę. Pieknie powschodziły. Trzeba je tylko systematycznie zasilać. Gdy sadzonki były na tyle silne, że mozna je przesadzać, wsadziałm je do gruntu. Nie które pomyliłam z zielskiem i wyrwałam, np ostróżke. Zakupiłam następne nasiona, ziemię kupiłam ogrodową. Wysiałam żeniszka, goździk pierzasty, sasanke,zawciąg,garlandia, nachyłek. Właśnie nachyłek pikowałam do gruntu. Posotałę są jeszcze zbyt małe. Niektóre wieloletnie wysiałam wprost do gruntu: dzielżan, kuklik,rubekia. Wzeszły, ale sazonki sa trochę takie słabsze. Skrzyneczka przyda się w nastepnym roku bo ogród dopiero powstaje. Jedna paczka naiosn to od 2 do 8 zł,ale z tego może wyjść nawet 30 sadzonek. :o

• 8 months później...

co siejemy i sadzimy w marcu...

Wczoraj kupiłam trochę nasion kwiatów jednorocznych, mam zamiar wysiać je w donicach w domu i jak podrosną i zrobi się cieplej i wiosenniej, przesadzić do gruntu.

Mam pytanie odnośnie cebul mieczyków, frezji, irysów i innych kwiatów obecnie dostępnych w sklepach ogrodniczych. Czy mogę je również wsadzić do donic w domu , a później przesadzić do gruntu, czy lepiej poczekać miesiąc i od razu wsadzać w ogródku??

Może trochę głupie pytanie, ale ja dopiero zaczynam przygodę z ogródkiem. Z góry dziękuję za odp.

co siejemy i sadzimy w marcu...

Mam pytanie odnośnie cebul mieczyków, frezji, irysów i innych kwiatów obecnie dostępnych w sklepach ogrodniczych. Czy mogę je również wsadzić do donic w domu , a później przesadzić do gruntu, czy lepiej poczekać miesiąc i od razu wsadzać w ogródku??

Może trochę głupie pytanie, ale ja dopiero zaczynam przygodę z ogródkiem. Z góry dziękuję za odp.

W zeszłym roku posadziłam w doniczkach lilie i chyba zrobiłam to zbyt wcześnie lub miały za mało światła bo wyrosły długie, wiotkie i nie kwitły. Dlatego w tym roku poczekam i wsadze od razu do gruntu w maju. A miejsce na parapecie w doniczkach zajęły już wysiane pelargonia, szałwie, żeniszek i papryka. Dziś dokupiłam jeszcze rącznika i starca popielatego więc biore się do roboty i ide siać.

siałam początkiem kwietnia bo wcześniej nie dało się zaorać pola ale facelia szybko wschodzi więc napewno zdązysz na jesień posadzić krzewy i kwiaty. ja w tym roku,o ile uda się uprzątnąc działke zasieje gorczyce. podpowiedział mi sąsiad który co roku obsiewa jakiś hekat co by pole ugorem nie leżało. podobno jest bardzo dobra na naszą glinke. zobaczymy jaki będzie efekt. musze jeszcze posiać coś co odstraszy pedraki, bo pełno tego dziadostwa wszędzie. kiedys czytałam że jest jakaś roslinka której nie lubia ale za nic nie moge sobie przypomnieć. musze troche poszperać.

A ja mam pytanie organizacyjne. Widziałam dziś w Leclercu taką mini szklarenkę- ze 2 półki i na nich namiocik z przezroczystej folii. Czy to ma sens? jakby wstawić tam posiane kwiatki w tych papierowych wielopakach, to wyrosną? Czu jednak za zimno im będzie? Mam wielkie plany a tylko jeden parapet we własnym gabinecie, z innych mnie spędza mąż, taka szklarenka by mi rozwiązała problem.

w zeszłym roku miałam w donicy bazylię i rosła cudie. Nagle zaczęła usychać - ani nie zalewałam, ani nie przesuszałam, a ona z dnia na dzień padała. No i tylko suche badylle mi się zostały.

Już wpadłam na pomysł, żeby zacząc podlewać i moze coś "ruszy", bo - pewnie to głupio zabrzmi - żal mi było wyrzucić i postawiłam patyki na balkon.

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek?

Chciałabym jeszcze pomidorki koktajlowe, no i znów zioła.Do gruntu jeszcze nic siać niebędę, bo zamiast ogrodu to ciągle wokół plac budowy.