kasiaR 13.03.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Kiedy mozna siać karmnik ościsty (Sagina subulata) do gruntu?? Rok temu kupiłam kilka donieczek karmnika ościstego, ale w tym roku chciałabym go posiać (większe ilości) Kiedy bedzie odpowiednia pora?? W necie znalazłam info ,że w kwietniu , ale czy od razu do gruntu ?? nie wiem http://www.swiatkwiatow.pl/foto/karmnik-oscisty-sagina-subulata_1701.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.03.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 A ja korzystając, że dziś najlepsza pora na siew kwiatków (no dobra, jeszcze jutro, ale jutro nie będę miała czasu) wysiałam do miniszklarenek astry, wilce, cynie, dalię pomponową, aksamitki i poziomki. Jak zwykle tylko po pół paczki. Resztę zostawiam na wysiew do gruntu celem uzupełnienia podpędzonych sadzonek i przedłużenia okresu kwitnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 24.03.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 A ja korzystając, że dziś najlepsza pora na siew kwiatków (no dobra, jeszcze jutro, ale jutro nie będę miała czasu) wysiałam do miniszklarenek astry, wilce, cynie, dalię pomponową, aksamitki i poziomki. Jak zwykle tylko po pół paczki. Resztę zostawiam na wysiew do gruntu celem uzupełnienia podpędzonych sadzonek i przedłużenia okresu kwitnięcia Ja sobie w biodynamicznym przeczytałam, że w niedzielę była najlepsza pora na przerywanie wschodów, no to sobie przerwałam wschody A posiane mam w tym roku: lwie paszcze duże, lwie paszcze małe, lwie paszcze wiszące, lewkonie, tytoń, niecierpki balsamina, goździki chabaud, starce, przypołudnik i już na aksamitki nie starczy miejsca trudno, wrzucę w glebę, najwyżej trochę później zakwitną, ewentualnie zrobię kawałek rozsadnika pod agrowłókniną... prosto do ziemi pójdą też cynie, astry, kleoma, kosmos i gipsówka. Stokrotki, jak zwykle, zaatakowały bez żadnego wspomagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninababy 27.03.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Stokrotko, kiedy wysiewasz kwiaty na rozsadniku (pod agrowłókniną)? ja planuję tak posiać aksamitki, kleomę, orliki, dzwonek brzoskwiniolistny, cynie i astry. Nigdy nie robiłam rozsadnika i nie wiem kiedy się za to wziąć ... a może pokusić się o kawałek folii na pałąkach? Choć okien u mnie dostatek to nie mam parapetów bo okna są wielkie do podłogi i nie mam gdzie stawiać skrzynek z kwiatami wysiewanymi w domu w związku z czym pozostaje rozsadnik... może coś doradzisz mi w tej kwesti..pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 28.03.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Ba, tylko widzisz - to mnie byłoby trzeba doradzić, bo nigdy nic w ten sposób nie siałam (opróćz ogórków pod flizeliną. Wiosna była wtedy zimna i jedyne, co mi tam urosło, to mrowisko - myślę, że mrówkom smakowało, bo jak odkryłam, to zostały tylko badyle). Ja tak sobie myślę, że może wysieję te kwiatuski do skrzynek balkonowych i zadołuję na grządce, tylko czym toto przykryć, żeby wiatr nie ściagnął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majuniaa 31.03.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witajcie, ja juz mam okolo 2 tygodniowe siewki cynii, lewkonii oraz gazanii. Maj obecnie po 4 listki, Musze je pilnowac i delikatnie podlewac- bo tylko za mocna podleje to wypadaja. Czesc tez mi kot powyciagal - co ciekawe duzych kwiatow doniczkowych nie rusza- czepia sue takich malych, niewinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 02.04.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Mam dwa pytania :1. Czy można już siać do gruntu karmnik ościsty?? w lutym posadziłam do donic cebule frezjii i mieczyków. Sa już spore (ok 20 cm)2. Czy moge juz przesadzic do gruntu mieczyki i frezje?? Pozdrawiam i dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.04.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 2. Czy moge juz przesadzic do gruntu mieczyki i frezje?? Na początku kwietnia? Ja bym się nie odważyła, szczególnie, że są już podpędzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 02.04.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 ok czyli kiedy?? i co z karmnikiem ościstym??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 02.04.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 w lutym posadziłam do donic cebule frezjii i mieczyków. Sa już spore (ok 20 cm) 2. Czy moge juz przesadzic do gruntu mieczyki i frezje? Teoretycznie dopiero po ustąpieniu niebezpieczeństwa przymrozków, czyli po 15 maja (po "zimnych ogrodnikach"). Jesli masz jasne, chłodniejsze pomieszczenie (+10'C) to tam je możesz przetrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 02.04.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 dziękuję bardzo za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.04.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 narozrabiałam i nie wiem, co dalejkupiłam tawułki, piwonie i hostie, jak jeszcze były przymrozki, więc coś musiałam z nimi zrobić. No to wsadziłam w ziemię i postawiłam na parapecie. No i teraz mam pokaźne krzaczyska, które mają, poza wszystkim dość ciasno w doniczce, bo sadziłam je "na tymczasem". I nie wiem - mogę do ziemi, czy jeszcze nie???????????? Rosną jak głupie na tym parapecie, nają tam wręcz szklarnię. Rozhartują sie na amen. Do kiedy mam czekać z sadzeniem? A może im nie zaszkodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 04.04.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 ja wystawiłam moje do ogrodu w doniczkach - jakby co to schowam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.04.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 ale na noc chowasz czy zostawiasz? Te kilka stopni jest już na plusie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 05.04.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Zostawiam. U nas w nocy póki co jest +7/+8, schowam gdyby miał złapać przymrozek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.04.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 wystawiłam......a lawenda jednak zmarzła bez okrycia. Szkoda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 05.04.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 wystawiłam...... a lawenda jednak zmarzła bez okrycia. Szkoda.. całkiem ją trafiło? jeśli tak, to dziwne, bo taka świeżo wystawiona +5 powinna przetrzymać bez uszkodzeń. ja specjalnie w nocy mierzyłam temperaturę przy gruncie i najniższa wyniosła +6,8'C.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.04.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 ojej, nie.. Jestem dziś półprzytomna po tych ogrodniczych zmaganiach kwtiatki wystawiłam i zobaczę. O lawendzie pisałam kiedyś, że na zimę zapomniałam okryć i zastanawiałam się, czy przezyje. No i nie przeżyła. dziś to stwierdziłam naocznie. I tak mi się napisało razem, chyba siedzi gdzieś we mnie żal po tej lawendzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.04.2009 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Może ta lawenda odbije jeszcze? Okryłam swoją lekkim stroiszem i chyba przeżyła, tylko teraz boję się ściągnąć z niej ten stroisz, tak jak z rozmarynu... Zaczęłam ściągać po jednej gałązce, teraz tak na poły wystają spod stroisza, dziś pewnie znowu im jakąś gałązkę zabiorę... Tylko boję się, czy wiosenne przymrozki ich nie załatwią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 06.04.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 czy czarnuszka i ostróżka wymagają pikowania?tzn. sieje je odrazu do gruntu czy lepiej najpierw w donice i potem w maju wpiskować do gruntu???jesli można siać do gruntu, to kiedy? w kwietniu czy dopiero w maju?? dziekuje za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts