maxiucb 06.04.2025 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia Cześć, Używam pieca Viessmann 200w. W całym domu podlogowka. Rozdzielacze dół, do nich podpiete regulatory temperatury: Łazienka ustawione 24 stopnie Salon ustawione 23 stopnie Rozdzielacze góra, do nich podpiete 5 regulatorów pokojowych: Łazienka ustawione 24 stopnie Pokój 1 i 2 ustawione po 23 stopnie Pokój 3 i 4 ustawione po 22 stopnie. Podsumowujac zakres temperatur od 22 do 24 stopni. Pytanie podstawowe, jaką temperaturę mam mieć ustawioną na piecu? Za każdym razem serwisanci (coroczny przegląd) mówią różnie: - na piecu 20 stopni ma byc on sobie bedzie dogrzewal odpowiednio każdą sekcje do tego co jest na sterowniku. 20 stopni będzie w wiatrolapie gdzie nie ma sterownika - na piecu 22, ma byc tyle ile ma najmniej jeden z 7 sterowników. Resztę dogrzeje każda sekcja. Wiatrołap 22 stopnie. - na piecu 24 stopni. Wiatrołap tyle będzie mieć. Pozostałe sekcje, które mają mniej nie będą się uruchamiać utrzymując niższą temperaturę. Jedna firma, 3 serwisantów, każdy mówi co innego 😁 W tym roku całkowicie wyłączyłem te sterowniki i ustawiając na piecu 20 stopni w domu było od 23.5 do 24.5 stopnia. Fajnie ciepło w domu ale za rok wyjdzie z 1000zl więcej jak nie lepiej dlatego to byl test czy regulatory w pokojach to duże oszczędności i zanosi się, że tak, duże. Z drugiej strony dlaczego na piecu 20 a w domu 3-4 stopnie więcej? Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxiucb 13.04.2025 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia Nikt, nic? 🙂 Z obserwacji z tego tygodnia jak na piecu dałem 20 to w salonie 23,5 strasznie dlugo grzal. Gdy ustawiłem na 21 to szybko osiągnęło ustaloną wartość. Z tego wynika, ze jak w domu na regulatorach od 22 do 23.5 to na piecu najlepiej ustawić 22? Instalacja szybko będzie osiągać określone wartości? Szybciej niż jeśli ustawię 20 lub 21 na piecu? Tylko jak to wplynie na rachunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.04.2025 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 06:30 W dniu 6.04.2025 o 17:42, maxiucb napisał: Cześć, Używam pieca Viessmann 200w. W całym domu podlogowka. Rozdzielacze dół, do nich podpiete regulatory temperatury: Łazienka ustawione 24 stopnie Salon ustawione 23 stopnie Rozdzielacze góra, do nich podpiete 5 regulatorów pokojowych: Łazienka ustawione 24 stopnie Pokój 1 i 2 ustawione po 23 stopnie Pokój 3 i 4 ustawione po 22 stopnie. Podsumowujac zakres temperatur od 22 do 24 stopni. Pytanie podstawowe, jaką temperaturę mam mieć ustawioną na piecu? Za każdym razem serwisanci (coroczny przegląd) mówią różnie: - na piecu 20 stopni ma byc on sobie bedzie dogrzewal odpowiednio każdą sekcje do tego co jest na sterowniku. 20 stopni będzie w wiatrolapie gdzie nie ma sterownika - na piecu 22, ma byc tyle ile ma najmniej jeden z 7 sterowników. Resztę dogrzeje każda sekcja. Wiatrołap 22 stopnie. - na piecu 24 stopni. Wiatrołap tyle będzie mieć. Pozostałe sekcje, które mają mniej nie będą się uruchamiać utrzymując niższą temperaturę. Jedna firma, 3 serwisantów, każdy mówi co innego 😁 W tym roku całkowicie wyłączyłem te sterowniki i ustawiając na piecu 20 stopni w domu było od 23.5 do 24.5 stopnia. Fajnie ciepło w domu ale za rok wyjdzie z 1000zl więcej jak nie lepiej dlatego to byl test czy regulatory w pokojach to duże oszczędności i zanosi się, że tak, duże. Z drugiej strony dlaczego na piecu 20 a w domu 3-4 stopnie więcej? Dzięki za odpowiedzi Bo jak nie masz tego zapisanego w projekcie to pytaj projektanta instalacji jakie parametry założył. Pytanie tu to jak wróżenie ze szklanej kuli... niestety. Z opisu wynika, że jest źle dobran akrzywa grzewcza. Ponieważ nie piszesz w jakich warunkach robiłeś testy więc nie wiadomo czy żle jest ustawione pochylenie czy przesunięcie krzywej grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts