itomi 08.04.2025 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia Witam, rozważam zrezygnowanie z klimatyzacji i chłodzenie pompą ciepła. Rehau ma obecnie gotowe systemy, są to rurki które mocujemy na suficie w warstwie tynku przez które przepływa woda lub glikol który następnie jest pompowany do dolnego złoża pompy ciepła gruntowej. Rehau zapewnia że działa, jest bezawaryjne bo proste, tańsze w eksportacji i bez przeglądowe, ale spokojniejszy będę jak wypowie się ktoś kto ma taką instalację u siebie, proszę o wasze doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.04.2025 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia Ciekawe gdzie będzie wytrącała się wilgoć z powietrza pewnie na suficie, czy po sezonie letnim można od razu pieczarki zbierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.04.2025 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia @itomi masz klimatyzację i nie sprawdza się? Ile musisz zainwestować w nowy system chłodzenia? Nowy system nie jest bezprzeglądowy bo "musisz" serwisować pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
itomi 09.04.2025 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia nie mam klimatyzacji, ale u mnie wychodzi 7 jednostek wewnatz wiec sporo , serwis 7szt co rok kosztuje. Pytanie bardziej o kogoś kto ma takie chłodzenie sufitowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.04.2025 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia Możesz zamontować dwa multi splity. Jesteś na etapie budowy czy modernizujesz istniejące ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 09.04.2025 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia (edytowane) 6 godzin temu, itomi napisał: nie mam klimatyzacji, ale u mnie wychodzi 7 jednostek wewnatz wiec sporo , serwis 7szt co rok kosztuje. Pytanie bardziej o kogoś kto ma takie chłodzenie sufitowe Pytanie czy musi być aż 7 jednostek? U siebie mam podpięte do PC 2 klimakonwektory na piętrze i starcza. Jeden w sypialni i drugi w korytarzu/klatce schodowej. Nie zaszkodziłby trzeci w dziennym pokoju na piętrze, ale daje radę z tym co jest. A zarazem chłodzi taniej od klimatyzacji przenośnej, która 1/3 schłodzonego powietrza wyrzuca na dwór razem z powietrzem opływającym kompresor. KK najmniejsze Purmo Vido coś około 1 kW wydajności każdy i nie pracują na maksymalnej wydajności. Raczej w okolicy 30-50% by wiatraki nie szumiały za bardzo. Dom z użytkowym poddaszem, 30 cm wełny na stropie i 17-22 cm we skosach. Zaczynam chłodzić gdy w trakcie upałów temp. w domu łapie i zaczyna przekraczać +26°C. Schładzam do +24,5°C. Grawitacyjnie schładza też parter w okolicę +23°C/23,5°C - drzwi wszędzie pootwierane. Mam też rekuperator, który pomaga wymieszać powietrze między pokojami. Oraz rolety zewnętrzne - redukujące przegrzewanie od słońca. A na noc w dwóch pokojach otwarte okna z moskitierami - oszczędzają zużycie prądu. Więc przy termoizolacjach nie ma potrzeby ładowania nawiewu do każdego pokoju oddzielnie. A jak montować, to tylko splity. W klimatyzację przenośną już bym się nie ładował drugi raz, generuje większe straty energii. Co do systemu o który pytasz. Może powierzchnia zrobi swoje. Ale płynący środek chłodzący nie może być zbyt nisko schłodzony bo zacznie się wilgoć skraplać. A przy małej różnicy temperatur - to i skuteczność chłodzenia będzie niższa. U mnie przy dwóch KK zbiera się dobowo do 5L wody. Mam spływ poprowadzony do piwnicy (bez kanalizacji) i tam podstawioną bańkę po wodzie. Edytowane 9 Kwietnia przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.05.2025 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja Najlepszym wyborem do grzania i chłodzenia PC są wymienniki miedziano-aluminiowe. Zarówno grzanie jak i chłodzenie pomieszczeń można realizować centralnie, mając pełną kontrolę nad wyborem pomieszczeń, które akurat chcemy dogrzać lub chłodzić. Chłodzić PC można cicho i efektywnie. Chłodzenie suche, pasywne, można bezpiecznie wykonywać nie przekraczając punktu rosy. W takim przypadku dT pomiędzy temperaturą pomieszczenia a temperaturą czynnika nie powinna przekraczać średnio około 11 oC. Przy bardziej agresywnym chłodzeniu (z przekroczeniem punktu rosy) doskonałym wyborem są grzejniki podłogowe kanałowe wentylatorowe (klimakonwektory kanałowe). Odprowadzenie ewentualnych skroplin z poziomu posadzki jest znacznie łatwiejsze niż z poziomu ścian. Byłoby co najmniej dziwne, gdyby posiadacz PC nie zechciał skorzystać z możliwości chłodzenia pomieszczeń, którą mu daje już posiadane urządzenie... Nawet przy planowaniu ogrzewania podłogowego, nic nie stoi na przeszkodzie, by jedną z pętli na pomieszczenie nie przeznaczyć do podpięcia jej do wysokiej sprawności miedziano-aluminiowego wymiennika chłodzącego. Gwarantują one tani i szybki start grzania, szybkie zaprzestanie grzania, możliwość chłodzenia. Pobór mocy przez niemal bezszelestnie pracujące wentylatory poprzeczne to zaledwie 3-9W na jedną szt. Moc chłodnicza wystarczająca do uzyskania odczuwalnego stopnia schłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts