Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GEBERIT - dobór i montaż stelaża, dobór przycisku, modele, co pasuje?

mieczotronix

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie spotkałem żadnej alternatywy. Dranie chcą wykończyć inwestora na finiszu! U mnie srebrny mat (ale to chyba metalizowany abs albo coś podobnego) za stokilkadziesiąt i trochę tańsze plastyki (jak na plastyk to bardzo miłe w dotyku).

Ale szoku dostałem kupując dystansową piankę do mocowania kibla wiszącego (u mnie 4 szt). Geberit oczywiście: kawałek pianki + dwie nakrętki za 30 zł.

Nawiasem mówiąc: warto. Niestety!

myciek

po co ta pianka? to do każdego kibla? czy tylko do muszli geberita?

ja mam kible kołą i chyba są bez żadnej pianki bo jak siadałem, to chrzęściły o kafelki - to po to ta pianka?

Nooo :lol: . Widzisz, tak jak wielu inwestorów wpadłeś w pułapkę Geberit-a . Najpierw stelaż parę stów, potem przycisk następne parę stów i do tego jeszcze pianka za parę dych :-? . Do tego jeszcze muszla i deska.

Drogie to kupcianie :roll: .

Drogie to kupcianie

No bo jak kto chce to robić na wisząco to trzeba bulić za ekstrawagancje.

Mieczu - mi też chrzęściło przy pierwszym kiblu, więc zapytałem znajomego sprzedawcę, który otworzył szeroko oczy, że mi sprzedano kibel bez podkładki. To się nazywa podkładka tłumiąca hałas, ale przede wszystkim likwiduje naprężenia pomiędzy muszlą a ścianą z płytek. Zastanawiałem się też nad zwykłym silikonem, ale gdybyś kiedyś w przyszłości chciał zdjąć kibel to taki zasilikonowany można ponoć jedynie odrąbać. A nowy kosztuje...

Aha - u mnie taka pianka jest do wszystkiego (kibel Roca, Koło i bidet Koło) - ma margines, który po przykręceniu kibla odcinasz nożem.

Mieczu - kurcze - to masz klopot :(

Ale podpowiem ci - zamiast pianki czy innych podkladek kup zwykla tasme rozprezna 10/4 a jesli trafisz 10/2 zdejmij ten przybytek ;) tasme przyklej do kibelka (z racji jego krztaltu - w odcinkach) i dokrec sobie znow srubeczki i siadz ;) gwarantuje ze kafelki nie beda stekac wraz z toba ;) ;) ;) ;) ;) ;)

a pozniej w razie jakby co bez klopotu zdejmiesz i nic nie bedzie trzeba rozwalac - tasma klei tak naprawde tylko z jednej strony

Koszt jednej rolki max 30 zet i kilka jesli nie kilkanascie kibli obskoczysz

Ja olałem Geberita i kupiłem Valsira. W końcu też poważna firma a różnica w cenie prawie 100% (np. przycisk biały - 43 PLN, metal- byba 100). A co wymienności przycisków to z tego co oglądałem dla w miarę zdolnego majsterkowicza nie ma problemu.

No chyba że ktoś ma mentalność jak mój kolega który mając dwa filtry powietrza (ten sam producent)- różnica w cenie 100% wybiera ten z logo VW - no bo przeciez ma taki samochód.

Ja olałem Geberita i kupiłem Valsira. W końcu też poważna firma a różnica w cenie prawie 100% (np. przycisk biały - 43 PLN, metal- byba 100)quote]

Jak się sprawuje spłuczka Valsira , tez się zastanawiam czy warto płacić 100 % więcej za Gerberita , Valsir oferuje tez gwarancję 10 letnią. Jak długo ją użytkujesz ?