Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GEBERIT - dobór i montaż stelaża, dobór przycisku, modele, co pasuje?

mieczotronix

Recommended Posts

UWAGA!!!!

Unifix oprócz wymiarów i przycisków ma jeszcze ten szkopuł, że jest konstrukcją starą i już przed dwu laty wycofywaną z produkcji.

Być może Geberit nie przestał rzeźbić Uni, a może ktoś miał naprawde spore jego zapasy ( tzw. Zachód ???). W każdym razie moja ( ex-) firma już dwa lata temu na gwałt czyściła magazyny z Uni.

A tak naprawdę szczerze polecam Rapid'a L z Grohe. Proszę się nie przerażać że Grohe to musi być drogie - sama spłuczka kosztuje ok. 573 zł - 590 zł., przycisk ok. 100 - 115 zł (okolice Wrocławia ) A solidny i niezawodny. Ponadto pzycisk ma sporo mniejsze wymiary.

http://www.grohe.pl/grohe/index.php?id=4718

Jeśli chodzi o stelaż do pisuaru, bidetu, czy umywalki - nie widzę żadnego problemu, aby wyrzeźbić go sobie samemu. Trochę pojęcia o spawaniu, kątowników, czasu i gotowe.

Uszczelkę czołową ( piankę, gąbkę, jak kto woli ) należy stosować. Przy odpowiednio silnym dokręceniu muszli wiszącej nic nie czuć, żadnego gibania. Można zamiast geberitowskiej bez problemu wrzucić piankę od paneli, też zdaje egzamin. Ponadto uszczelka czołowa wygłusza - nie tworzy się z muszli i kafli pudło rezonansowe jak w dobrej gitarze. I sąsiedzi na nas nie klną :wink:

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też mam Geberita i też ścięły mnie ceny przycików ale cóż jak powiedziało się A to mówi się B. :cry:

Co do pianki to nie dostałem z kibelkami więc pytkarz uradził i kupiliśmy piankę pod panele!! :lol: Podwójnie pod kibelkiem, po przykręceniu odcięta i kibelek wysilikonowany - nic nie trzeszczy i żaden koszt!!

A tak prawdę mówiąc wszyscy mówią że Gberit najlepszy - gdybym nie kupił to jeszcze bym zmienił!!! Nie pamiętam nazwy producenta ale gość u którego kupowałem kibelki umywalki itd. pokazywał mi stelaż do kibelka gdzie dostęp po zamontowaniu do wnętrza jest taki sam jak do Geberita (podobno to oni produkują zbiorniki dla Geberita) no i oczywiście cena była niższa!!!! Trochę późno się dowiedziałem

Pozdr

czy do stelaży i spłuczek podtykonwych firmy Geberit pasują tylko i wyłącznie przyciski Geberit (strasznie drogie - 170 zł plastikowy 320 zł metalowy)? Czy są jakieś alternatywne zamienniki tańsze?

Mam dwa kibeli na gebericie. Podwójny przyciskc (biały) kosztował mnie około 80 zł, drugi, kupowany około 2 lat później od pierwszego około 120. Teraz jak widzę cena wygląda jeszcze lepiej. A w sumie to tylko kawałek plastiku i kawałek blaszki. :(

A tak naprawdę szczerze polecam Rapid'a L z Grohe. Proszę się nie przerażać że Grohe to musi być drogie - sama spłuczka kosztuje ok. 573 zł - 590 zł., przycisk ok. 100 - 115 zł (okolice Wrocławia ) A solidny i niezawodny. Ponadto pzycisk ma sporo mniejsze wymiary.

http://www.grohe.pl/grohe/index.php?id=4718

No właśnie, w ostatniej chwili zmieniłam na Grohe, bo po pierwsze: stelaże są prawie o połowę tańsze od Geberitów (ok. 480zł do zabudowy lekkiej), po drugie przyciski też są tańsze a po trzecie wg. mnie są ładniejsze.(oczywiście rzecz gustu :wink: ) I tak samo jak na Geberity nie słyszałam żeby ktoś narzekał na Grohe.

Uszczelkę czołową ( piankę, gąbkę, jak kto woli ) należy stosować. Przy odpowiednio silnym dokręceniu muszli wiszącej nic nie czuć, żadnego gibania. Można zamiast geberitowskiej bez problemu wrzucić piankę od paneli, też zdaje egzamin. Ponadto uszczelka czołowa wygłusza - nie tworzy się z muszli i kafli pudło rezonansowe jak w dobrej gitarze. I sąsiedzi na nas nie klną :wink:

Można na silikon, na jedno wyjdzie.

a przyciki mam Grohe (model Chiara)

http://www.technografik.com.pl/dal/37616000.jpg

lafcadio, też mi się właśnie takie podobają (baterie też z tej serii, ale cena :roll: :cry: ) A czy te przyciski tzn. obudowę można ustawić w poziomie ale tak żeby środek został? Tzn. żeby obudowa przycisku była szersza niż wyższa...(ale namieszałam :roll: :wink: ) Bo pan w sklepie powiedział mi...że chyba można... a mi nie wystarcza:"chyba" :wink:

Z tego, co pamiętam, to niebałdzo.

W korpusie zbiornika są gwinty czterech śrub, które utrzymują ramkę przycisku. Są ustawione "w pionie". To chyba wszytko w temacie przekręcania.

Przycisk Chiara, podobnie jak baterie tej serii, jest drogi pierońsko. Ale Surf, albo Skate są zdecydowanie tańsze.

Pzdr.

Pokar

Z tego, co pamiętam, to niebałdzo.

W korpusie zbiornika są gwinty czterech śrub, które utrzymują ramkę przycisku. Są ustawione "w pionie". To chyba wszytko w temacie przekręcania.

Przycisk Chiara, podobnie jak baterie tej serii, jest drogi pierońsko. Ale Surf, albo Skate są zdecydowanie tańsze.

Pzdr.

Pokar

No nie do końca albo ja miałem takie szczęście bo za Przyciski Chiara płaciłem 152 zł a za za Surfa było coś ok 130 zł tak że różnica nie jest powalająca :wink:

• 7 months później...

Oprócz przycisków,pasują do różnych rodzajów klopków.

Ja się tak załatwiłam,miałam upatrzony kibelek,ale po zamontowaniu Geberita okazało się,że on nie pasuje do upatrzonego kibelka musiałabym wybrać inny (droższy) Geberit,o czym nie wiedziałam przy zakupie.

I zamontowałam w końcu inną wersję kibelka.

Zwróć może i na to uwagę.

Pozdrawiam

• 1 year później...
  • 1 year później...

Dzisiaj hydraulik zamontował wc. Stelaż z Geberita (duofix), przycisk też (zgodnie z oznaczeniem na stelażu 115.100.XX.1). Po uruchomieniu obie częsci przycisku leją wodę z taką samą "siłą rażenia" (duuuużo). Zgodnie z informacjami producenta jedna część powinna lać 3 litry, druga 6 litrów.

Obie leją 6 l :evil:

Hydraulik nie wie dlaczego :o

Ja tym bardziej nie wiem :-?

Pomóżcie, proszę.

Co może być przyczyną??? :roll: