riczard_nikson 04.02.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Jaki powinienem kupić przycisk do tego geberita ? Kurcze no jest to dla mnie spory problem, bo widzę, że jest kilka rodzajów i piszą ludzie w opisach na aukcjach, że pasuje do tego czy tego. A nie chcę później tego odsyłać. Czy ktoś się orientuje ? Z góry dzięki za pomoc http://img11.imageshack.us/my.php?image=mechmd5.jpg http://img136.imageshack.us/my.php?image=widokvm0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 04.02.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 zdjecia z linków nie otwierają, przynajmniej u mnie.=, więc nie wiem, co to za model. na każdym stelażu geberita masz (powinieneś mieć) napisane, które przyciski są z nim kompatybilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaj 04.02.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Tutaj masz wszystkohttp://catalog.geberit.com/public/catalog.aspx?cat=PL_PL-pl_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.03.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam - mam problem jak w temacie. Zamontowany stelaż i cały osprzet geberita. Zbiornik ma pojemnośc 6l. Jak naciskam duzy klawisz, który powinien całe 6l wodu spuścić to...no hm. Nie jest to Niagara. W pracy mamy Geberity. U rodziców w domu także i tam jak zlatuje to aż sią wszystko gotuje. Co może być powodem ? Nie wydaje mi się aby powodem był sam odływ bo woda nie ma problemu z "wydostaniem" się z muszli. Wygląda to tak jakby Geberit nie napełniał się do końca lub napełniał się ale nie wypuszczał całych 6l wody. Albo je wypusczał ale jakoś tak pod niewielkim ciśnieniem. Miałem dzisiaj w domu glazurnika, który to montował. Zdejmował klawisz i twierdzi, że te ustrojsta pod klawiszem ustawione sa tak, że woda napełnia cały zbiornik. Czy taki stan rzeczy może być spowodowany np. specyficznym kształtem miski ? Nie bardzo wiem jak ugryźć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.03.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam - mam problem jak w temacie. Zamontowany stelaż i cały osprzet geberita. Zbiornik ma pojemnośc 6l. Jak naciskam duzy klawisz, który powinien całe 6l wodu spuścić to...no hm. Nie jest to Niagara. W pracy mamy Geberity. U rodziców w domu także i tam jak zlatuje to aż sią wszystko gotuje. Co może być powodem ? Nie wydaje mi się aby powodem był sam odływ bo woda nie ma problemu z "wydostaniem" się z muszli. Wygląda to tak jakby Geberit nie napełniał się do końca lub napełniał się ale nie wypuszczał całych 6l wody. Albo je wypusczał ale jakoś tak pod niewielkim ciśnieniem. Miałem dzisiaj w domu glazurnika, który to montował. Zdejmował klawisz i twierdzi, że te ustrojsta pod klawiszem ustawione sa tak, że woda napełnia cały zbiornik. Czy taki stan rzeczy może być spowodowany np. specyficznym kształtem miski ? Nie bardzo wiem jak ugryźć temat. Trochę to chaotyczne. Określ najpierw czy masz za mało wody do spłukania, za wolno woda napływa czy problem z odpływem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.03.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Trochę to chaotyczne. Określ najpierw czy masz za mało wody do spłukania, za wolno woda napływa czy problem z odpływem. Poprawiam się Odpływ - moim zdaniem odpada. Z tym problemów nie ma. Napływ do zbiornika - moim zdaniem ok. Spłukiwanie - tutaj jest problem. Albo wody jest za mało w zbiorniku ale ustawione jest na max jak się zdejmie klawisz więc zbiornik powinien napełniac się do końca. Albo za wolno to 6l spływa. Tzn nie ma szumu, pluski i wodospadu tylko taki mały wodospadzik, który jak na niego patrzę to nie wiem czy poradzi sobie z "większym" problemem (w domu jeszcze nie mieszkamy ). Mam nieodparte wrażenie, że to co spływa nie ma 6l. Pytanie więc brzmi czy coś można spierdzielić na etapie mointażu Geberita co może taki stan rzeczy powodować. Nie wiem czy tak może być czy glazurnik coś namieszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.03.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Trochę to chaotyczne. Określ najpierw czy masz za mało wody do spłukania, za wolno woda napływa czy problem z odpływem. Poprawiam się Odpływ - moim zdaniem odpada. Z tym problemów nie ma. Napływ do zbiornika - moim zdaniem ok. Spłukiwanie - tutaj jest problem. Albo wody jest za mało w zbiorniku ale ustawione jest na max jak się zdejmie klawisz więc zbiornik powinien napełniac się do końca. Albo za wolno to 6l spływa. Tzn nie ma szumu, pluski i wodospadu tylko taki mały wodospadzik, który jak na niego patrzę to nie wiem czy poradzi sobie z "większym" problemem (w domu jeszcze nie mieszkamy ). Mam nieodparte wrażenie, że to co spływa nie ma 6l. Pytanie więc brzmi czy coś można spierdzielić na etapie mointażu Geberita co może taki stan rzeczy powodować. Nie wiem czy tak może być czy glazurnik coś namieszał. To zrób test. Zamknij dopływ wody i jak ci zleci cały wodospad wciśnij przycisk i sprawdź czy masz w zbiorniku jeszcze wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.03.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 To zrób test. Zamknij dopływ wody i jak ci zleci cały wodospad wciśnij przycisk i sprawdź czy masz w zbiorniku jeszcze wodę. Ok. Zrobię. Glazurnik (byłem z nim "na telefonie") robił też testy trzymając cały czas przycisk. Myślał, że Geberit dostaje "hasło" z dużego przycisku aby spuścić wszystko a spuyszcza np część. To samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.03.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Niech napełni się cały zbiornik - potem spuść wodę dużym przyciskiem i zdejmij przyciski i popatrz do wnętrza czy coś wody zostało czy nie - popatrz a nie słuchaj ! Geberity mają regulację na mechaniźmie spłuczki ilości wody spuszczanej podczas dużego spłukiwania - może tam masz coś przestawione ...Mechanizm spłuczki wyciąga się ze zbiornika po demontażu przycisku i mechanizmu cięgien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.03.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 To zrób test. Zamknij dopływ wody i jak ci zleci cały wodospad wciśnij przycisk i sprawdź czy masz w zbiorniku jeszcze wodę. Ok. Zrobię. Glazurnik (byłem z nim "na telefonie") robił też testy trzymając cały czas przycisk. Myślał, że Geberit dostaje "hasło" z dużego przycisku aby spuścić wszystko a spuyszcza np część. To samo. A co to znaczy "to samo"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.03.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 To zrób test. Zamknij dopływ wody i jak ci zleci cały wodospad wciśnij przycisk i sprawdź czy masz w zbiorniku jeszcze wodę. Ok. Zrobię. Glazurnik (byłem z nim "na telefonie") robił też testy trzymając cały czas przycisk. Myślał, że Geberit dostaje "hasło" z dużego przycisku aby spuścić wszystko a spuyszcza np część. To samo. A co to znaczy "to samo"? To samo czyli raczej marnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.03.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Niech napełni się cały zbiornik - potem spuść wodę dużym przyciskiem i zdejmij przyciski i popatrz do wnętrza czy coś wody zostało czy nie - popatrz a nie słuchaj ! Geberity mają regulację na mechaniźmie spłuczki ilości wody spuszczanej podczas dużego spłukiwania - może tam masz coś przestawione ... Mechanizm spłuczki wyciąga się ze zbiornika po demontażu przycisku i mechanizmu cięgien . Czyli cały ten osprzet - mechanizm i cięgna mogę wyjąć jak zdemontuje przycisk ? Musze się za to zabrać bo jak sam nie zroboię to fachowiec mi nie pomoże (tak jak już w wielu przypadkach ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.03.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Wszystko możesz wyjąć ze zbiornika - demontujesz przycisk , potem zespół cięgien sterujących spłuczką i cały mechanizm spłuczki - oczywiscie trzeba się trochę namęczyć i ręce powyginać żeby to wyjąć - ale da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.03.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Wszystko możesz wyjąć ze zbiornika - demontujesz przycisk , potem zespół cięgien sterujących spłuczką i cały mechanizm spłuczki - oczywiscie trzeba się trochę namęczyć i ręce powyginać żeby to wyjąć - ale da się No to całe szczeście. Oczyma wyobraźni widziałem już jak kuje kafle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.03.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 A podpytam Was jeszcze...bo zerkałem przed chwilą na stronie Geberita na schetat tego sutrojstwa. Czy "zdolny" montażysta/glazurnik jest w stanie coś źle podłączyć co daje efekt taki jak opisałem ? Pomijam fakt, że może rzeczywiście coś nie tak jest w regulacją pływaka ale to da się naprawić bezinwazyjnie.. Czyli co można spierdzielić na etapie bontażu, że....zbiornik napełnia się woda ok, woda z muszli do kanalizy zlatuje ok. Jedyny problem to kiepski strumień wody jaki wlatuje do muszli ze zbiornika. Czy fachowiec mógł cos popsuc wg znawców spłuczek ??? Z tego co pamietam to mój zowie się duofix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.03.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Może przytkana/załamana rura od spłuczki do muszli ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.03.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Może przytkana/załamana rura od spłuczki do muszli ?? No własnie. To jedyne co mi też przyszło do głowy. Tak czy inaczej robie test czy cała woda (6l) ze zbiornika spływa. Jesli spływa to powodem kiepskiego "strumienia" może byc już tylko przytkana/załamana rura albo kształt muszli....a ten jest dziwaczny (żona wybiarała ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bbadylhio 19.03.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witam, Dzisiaj nagle rano chcac spuscic wode w ubikacji (system podtynkowy Generit) wystarszyłem się bo nie poleciała nawet kropla wody. Wczoraj wieczorem napewno wszystko było OK. Po prostu ostatnio po spuszczeniu wody zbiornik sie nie uzupełnił... Co mogło sie stać? Woda w kranie jest w pozostalych łazienkach również. Naciskanie kilka razy nic nie pomogło... Wczoraj spuściłem wieczorem kilka papierosów ale wątpię by to mogło zapchać bo woda normalnie po zalaniu wiaderkiem ścieka - pozatym chyba te systemy są rozłączne... Czy miał ktoś podobny problem.Dziekuje z góry za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor_1975 19.03.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 a wkładales jakieś kostki (czyszczące czy cos takiego) do środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bbadylhio 19.03.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 nieee... moze zakaminiła się jakas rurka... moze sa cienkie - u mnie sa probelmmy z kamieniem - woda jest strasznie twarda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts