Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GEBERIT - dobór i montaż stelaża, dobór przycisku, modele, co pasuje?

mieczotronix

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie zawsze się da według upodobań.

Geberity mają swoje oznaczenia, tzn. stelaże i do każdego rodzaju są dedykowane takie, a nie inne przyciski (inne byłoby trzeba przerabiać :cry: ).

Też musieliśmy kupić inny, niż mi się podobał, ale to wyszło na dobre, bo nasz był o wiele tańszy, od tych które mi się podobały :lol: :lol: :lol:

Sprawdź na rachunku, albo na spłuczce jaki to rodzaj (ostatnie dwie cyfry, to oznaczenie koloru) i na stronie Geberita zobacz, które przyciski do nich pasują :wink:

• 3 months później...
Jak macie zamontowany u siebie stelaż pod np. wiszące WC.

Czy jest zamocowany do ściany i chudziaka czy do ściany i do gotowej wylewki

Hydraulik chce do chudziaka ja wolałbym do gotowej wylewki.

A jak macie u Siebie?

Może być i do chudziaka ale pod warunkiem ,że jeżeli będzie już wylewka to Geberit musi dać się rozsunąć na śrubach tak aby wysokość była równa w/w 1m.Jest ona zresztą zaznaczona na stelażu.Dodaj wys wylewki,płytki,postaw stelaż i zobaczysz czy masz ten 1m.Jeżeli nie to stawiaj po wylewce.Ważną rolę w ustalaniu wys jest właśnie wys. wylewki.

pzdr

a ja mam do chudziaka i jest ok - to zależy na jakim etapie prac chcesz tego geberita montować - oczywiście zgadzam się, że montując do chudziaka łatwiej popełnić błąd w wysokości

Raz ze na wylewce bedzie bezpieczniej bo tak do konca to na tym etapie prac najczesiej nie wiadomo jaka bedzie dokladna wysokosc wylewek oraz rodzaj i grubosc okladziny.

przecież w projekcie stoi co i jak ;) - poza tym raczej wiadomo ile będzie wylewki a okładzina to zapewne płytki (czyli +2cm) - u mnie wiedza że wylewka z płytkami to +19cm wystarczyła