Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GEBERIT - dobór i montaż stelaża, dobór przycisku, modele, co pasuje?

mieczotronix

Recommended Posts

byle zachować odpowiednia wysokość montażową (tam na stelażu jest znacznik 1m - ma on być na wys. 1m od poziomu gotowej podłogi).

A co z ergonomią? Mam 198 cm i nie będę siedzieć na desce z kolanami pod brodą :evil:

Albo ktoś, kto ma metr pięćdziesiąt w szpilkach, też nie siada po to, aby pokiwać sobie giczołami :D

Moim zdaniem, znacznik jest po to, aby ta czynność też była przyjemnością :D

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

byle zachować odpowiednia wysokość montażową (tam na stelażu jest znacznik 1m - ma on być na wys. 1m od poziomu gotowej podłogi).

A co z ergonomią? Mam 198 cm i nie będę siedzieć na desce z kolanami pod brodą :evil:

Albo ktoś, kto ma metr pięćdziesiąt w szpilkach, też nie siada po to, aby pokiwać sobie giczołami :D

Po to masz regulację na śrubach,żeby ustrzec się niewygodnej pozycji przy .....siadaniu.1m jest tylko wys. domyślną a ty jesteś tym ,który taką wys ustala na końcu.

Wbrew pozorom przy zamontowaniu klopa na takiej domyślnej wysokości jest bardzo wygodnie - też byłem pełen obaw, jak zobaczyłem miskę po montażu (wydawała mi się za nisko), ale jak już usiadłem, to stwierdziłem, że jest bardzo wygodnie. Nadmienię, ze do niskich nie należę (aczkolwiek przy Tobie to fakt - mikrus jestem ;)).

Ta wysokość domyśla jest wynikiem badań ergonomicznych. Pozwala na korzystanie z klopa osobom o różnym wzroście - u mnie bezproblemowo korzystają z naszego klopa moje dzieciaczki - jedno trochę ponad metr, a drugie z metra jeszcze cięte ;) Więc uważam, że trochę obawy na wyrost.

Weź pod uwagę też innych użytkowników w swoim domu, a nie patrz tylko na siebie ;) To jest egoizm :roll:

Byłem obejrzeć przyciski Geberita na ekspozycji w Warszawie.

Jednocześnie zapytałem się o montaż stelażu. Otóż zgodnie z zaleceniami stelaż Geberita nie nie wolno montować w betonie. Czyli wg. mnie wchodzi w grę tylko montaż na wylewce.

to dlaczego w instrukcji jest namalowane że stopa ma regulację od 0 do -20? czyli stoi na wylewce ( poziom 0 ) albo na chudziaku - wtedy mamy poziom minus x cm.

BTW: w tych ich instrukcjach jednostką miary jest cm, ale bez wyraźnego napisania "cm"- po prostu nie podają jednostki miary - trochę mnie to zdziwiło - zwykle wymiary podawane są w mm. :)

Jednocześnie zapytałem się o montaż stelażu. Otóż zgodnie z zaleceniami stelaż Geberita nie nie wolno montować w betonie. Czyli wg. mnie wchodzi w grę tylko montaż na wylewce.

niekoniecznie, robisz stelaż na chudziaku/stropie, zabudowę np. z profili (płytując lub nie) a taśmę brzegową czy styropian brzegowy układasz do zabudowy, czyli wylewka kończy się przed zabudową i geberitem, stelaż geberita nie jest wtedy zalany betonem a stoi na chudziaku/stropie ;)

niekoniecznie, robisz stelaż na chudziaku/stropie, zabudowę np. z profili (płytując lub nie) a taśmę brzegową czy styropian brzegowy układasz do zabudowy, czyli wylewka kończy się przed zabudową i geberitem, stelaż geberita nie jest wtedy zalany betonem a stoi na chudziaku/stropie ;)

Myślisz że fachowy będę chcieli bawić się w takie rozwiązania.

żadna zabawa, jedynie inna kolejność z zachowaniem poprawności montażu

u siebie tak właśnie zrobię (sam) bo tak mi wygodniej, poza tym nie wydaje mi się zbyt trwałe i poprawne montowanie stelażu i suchej zabudowy do wylewki pływającej, nie wierzę że pracująca (tym bardziej z podłogówką) wylewka nie spowoduje nadmiernych naprężeń, pracy w efekcie ryz i spękań na lekkiej zabudowie, trwalsze wydaje się być oddylatowanie lekkiej suchej zabudowy od wylewki i zakotwiczenie jej w elementach stałyc takich jak ściana, strop/chudziak,

a jakich fachowców masz na myśli, mówiąc że się nie będą chcieli "bawić"? hydraulika, tego od zabudowy czy od posadzek?

• 3 weeks później...

Model DuofixBasic jest "mniej zaawansowany" technicznie od Duofix.

Kiedys pytalem przedstawiciela Geberita i powiedzial, ze sa w nich troche inne "bebechy" -podobno na korzysc Duofix -jest to model "wyzszy" od DuofixBasic

Szczegolow jakis specjalnych nie pamietam, ale na podstawie owczesnych informacji zakupilem Duofix'y.

Pzdr.

ta droższa wersja ma inną gamę przycisków... :lol:

ta droższa wersja jest cichsza... przy napełnianiu się wodą , oczywiście... :oops:

i tak jest przecież zwykle zabudowany więc za wiele nie hałasuje....

no ale.... postęp Panie , to postęp....

:lol:

tak czy siak mój zawór w gebericie jest do wymiany , czasami przepuszcza wodę i się nie blokuje....

chyba mam pecha.... bo geberity się pdobno nie psują... :evil:

pozdr

ta droższa wersja jest cichsza... przy napełnianiu się wodą , oczywiście... :oops:

i tak jest przecież zwykle zabudowany więc za wiele nie hałasuje....

no ale.... postęp Panie , to postęp....

:lol:

tak czy siak mój zawór w gebericie jest do wymiany , czasami przepuszcza wodę i się nie blokuje....

chyba mam pecha.... bo geberity się pdobno nie psują... :evil:

pozdr

Geberit cieknie?

8)

Też mi podciekał, panie tego no... i zadzwoniłem, i dali za darmo nowy a już sobie sam założyłem... :roll:

i tak jest przecież zwykle zabudowany więc za wiele nie hałasuje...

Zdziwiła byś się. Właśnie śpię przy ścianie za którą jest geberit. Nie powiem, żeby mnie budził, ale moje dziecko kilkumiesięczne jak jeszcze nie dość mocno śpi to się budzi gdy ktoś spłucze kibelek.

• 1 month później...
Po wyprobowaniu kilku przycisków okazalo sie ze do mojego stelaza pasuje tylko model SIGMA. Niestety Sigma 50 jest za droga wiec bede miala Sigme 20. masakra jakas z tymi przyciskami...niby tyle tego a pasuje akurat ten drogi:( No coz mam tylko nadzieje ze efekt spłukiwania mi to wynagrodzi:):):)