Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wątpliwości co do rachunku za prąd (Pompa Ciepła, Fotowoltaika)

gelo441

Recommended Posts

Witam!

Po przeanalizowaniu poboru i wprowadzenia wyszło mi, że pobór to 3000 kWh, a wprowadzenie to 2800 kWh.

Pomnożyłem pobór razy 0,7 (cena kWh z hakiem)
a wprowadzenie razy 0,2 (cena kWh z hakiem).

Wyszło:
- Pobór 2100 PLN
- Wprowadzenie 560 PLN.

A my dostaliśmy 3200 PLN odjąć wprowadzenie 245 PLN + jakieś 2 - 3 małe rachunki za kilkadziesiąt złotych.

Pierwszy rachunek też jest podejrzany bo aż 4800 PLN.

Zainteresowałem się tym, ponieważ na Internecie czytałem, że pompa ciepła w domu 150 m2 powinna mniej więcej zużyć około 2000 - 3000 PLN rocznie. A tu jeszcze fotowoltaika. Panie w gminie dziwiły się, że w ogóle płacimy za prąd. Na Internecie też piszą, że fotowoltaika powinna pokryć całoroczną potrzebę na prąd. Tym bardziej, że u nas cały czas susza była, ludziom wody brakowało i dużo słońca było. Na dodatek mamy Solary na wodę ciepłą. To ciekawe ile by wyniósł rachunek gdybyśmy grzali wodę cały rok.

Dom 160 m2. Fotowoltaiki mamy 8 albo 9 czegoś tam.

Płacimy co pół roku - ten rachunek jest za pół roku.

Czy mógłbym prosić o pomoc, czy mam rację?