Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M253b projekt Szczęśliwy - wariant II (z wentylacją mechaniczną i rekuperacją)

Recommended Posts

Cześć,

Kupiłem projekt M253b projekt Szczęśliwy - wariant II i będę budował w tym roku. Czy są na forum osoby, które budują lub budowały zgdonie z tym projektem?

Może są inne osoby, które mogłby mi pomóc i doradzić co można zmienić, aby dom był jeszcze bardziej funkcjonalny.

Zmiany, które będę wprowadzał:

1. Brak komina (nie będzie kominka, pompa ciepła)

2. Strop parter: teriva

3. Strop poddasze belki drewniane (OSB)

4. Schody lane zmieniamy na schody drewniane w całości (brak schodów betonowych lanych)

5. Ściany zewnętrzne: ceramika, wewnętrzne: silka

6. Dach: dachówka ceramiczna czy blacha? (W projekcie jest blacha, czy potrzebne zmiana grubości krokwi przy dachówce ceramicznej? Chcielibyśmy dachówkę ceramiczną)

7. Zamiana miejscami: garderoba (1.3) i pokój (1.4), będzie garderoba przechodnia do łazienki. Tak, aby sypialnia miała dostęp do okna.

8. Przesunięcie ściany działowej w pokoju 1.1 (zwiększenie powierzchni kosztem pokoju 1.7) do poziomu komina. Komina i tak nie będzie. Pokój 1.7 będzie gościnny więc może być mniejszy.

9. Drzwi zewnętrzne (wejściowe) – zmiana szerokości na 160 cm, i wysokość: 210 cm.

10. Duże okna w salonie: FIX plus normalnie otwierane dwuskrzydłowe. Bez przesuwnych (żadnych HST i HS)

11. Likwidacja balkonu i okien od strony zachodu (dom wchodzi na styk na wąską działkę i dlatego musiałem z jednej strony usunąć balkon i okna. Balkonu i tak nie chciałem, a dodatkowe okna w sypialni, łazience i garderobie są mi nie potrzebne.)

12. Wysokość salonu w projekcie jest 290cm, nie mogę znaleźć czy to dlatego, że ma być sufit podwieszany w związku z WM. Zostawić te 290 czy zmienić jednak na 270?

Proszę o porady i komentarze odnośnie zmian, również elitę forum:) @Elfir @Ratpaw @zeusik6. Znam Waszą opinię na temat garażu w bryle domu, także ten element od razu pomińmy i skupmy się na innych rzeczach 😁 Teraz szczególnie zastanawiam się nad pokryciem dachu. Czy zostawić blachę jak jest w projekcie, czy jednak dachówka ceramiczna? Czy potrzebna będzie zmiana konstrukcji dachu? Czy wystarczą po prostu grubsze krokwie?

11 godzin temu, drza napisał:

Cześć,

Kupiłem projekt M253b projekt Szczęśliwy - wariant II i będę budował w tym roku.

Wcześniej była willa Andrea - czemu zmieniłeś projekt?

Zmiany, które będę wprowadzał:

1. Brak komina (nie będzie kominka, pompa ciepła)

2. Strop parter: teriva

Przewidziana płyta żelbetowa. Teriva jest gorsza, o wiele bardziej akustyczna i sporo grubsza, przez co zmieni się układ schodów, czyli ilość miejsca przez nie zajmowanego. Raczej ludzie rezygnują z Terivy na rzecz najlepszego stropu, czyli płyty żelbetowej.

3. Strop poddasze belki drewniane (OSB)

Weź pod uwagę, że dźwięki mogą się przenosić z dachu na te belki i może być głośno na poddaszu podczas np gradu.

4. Schody lane zmieniamy na schody drewniane w całości (brak schodów betonowych lanych)

Skąd ta zmiana? Schody drewniane trzeba naprawdę dobrze wykonać, żeby nie dudniły podczas schodzenia z nich. Poza tym takie schody zabiegowe mogą się z czasem "rozluźniać" na łączeniach.

5. Ściany zewnętrzne: ceramika, wewnętrzne: silka

Czemu wszystkiego nie chcesz robić z silikatów? Ceramika jest z natury nieszczelna.

6. Dach: dachówka ceramiczna czy blacha? (W projekcie jest blacha, czy potrzebne zmiana grubości krokwi przy dachówce ceramicznej? Chcielibyśmy dachówkę ceramiczną)

Kąt nachylenia to 25°. Zapytaj w hurtowni specjalizującej się w dachach, jaka dachówka by się nadawała do takiego kąta, bo może ta Wasza wymarzona się nie nadaje. Oczywiście konstrukcja jest inna pod blachę i inna pod dachówkę (i jeszcze inna pod np karpiówkę).

7. Zamiana miejscami: garderoba (1.3) i pokój (1.4), będzie garderoba przechodnia do łazienki. Tak, aby sypialnia miała dostęp do okna.

To na poddaszu? Garderoba to 7, a nie 3. 3 to łazienka.

8. Przesunięcie ściany działowej w pokoju 1.1 (zwiększenie powierzchni kosztem pokoju 1.7) do poziomu komina. Komina i tak nie będzie. Pokój 1.7 będzie gościnny więc może być mniejszy.

Na pewno to ten projekt? Nic się nie zgadza w oznaczeniach.

9. Drzwi zewnętrzne (wejściowe) – zmiana szerokości na 160 cm, i wysokość: 210 cm.

Kwestia gustu.

10. Duże okna w salonie: FIX plus normalnie otwierane dwuskrzydłowe. Bez przesuwnych (żadnych HST i HS)

Słusznie. Na pewno mniej problemów będzie.

11. Likwidacja balkonu i okien od strony zachodu (dom wchodzi na styk na wąską działkę i dlatego musiałem z jednej strony usunąć balkon i okna. Balkonu i tak nie chciałem, a dodatkowe okna w sypialni, łazience i garderobie są mi nie potrzebne.)

12. Wysokość salonu w projekcie jest 290cm, nie mogę znaleźć czy to dlatego, że ma być sufit podwieszany w związku z WM. Zostawić te 290 czy zmienić jednak na 270?

Radzę trzymać się tych wysokości, bo samowolne zmiany prowadzą do zmian w proporcjach budynku i może wyjść jakaś pokraka. To dotyczy też technologii stropu. W ogóle sugeruję mocno patrzeć na przekroje pionowe, bo może się okazać, że nie ma jak poprowadzić rur od wentylacji. Niech ten cały projekt zobaczy też wykonawca wentylacji.

Proszę o porady i komentarze odnośnie zmian, również elitę forum:) @Elfir @Ratpaw @zeusik6. Znam Waszą opinię na temat garażu w bryle domu, także ten element od razu pomińmy i skupmy się na innych rzeczach 😁 Teraz szczególnie zastanawiam się nad pokryciem dachu. Czy zostawić blachę jak jest w projekcie, czy jednak dachówka ceramiczna? Czy potrzebna będzie zmiana konstrukcji dachu? Czy wystarczą po prostu grubsze krokwie?

Ja Ci radzę zamówić więźbę prefabrykowaną. Będzie zrobiona jak należy wg prawdziwego projektu (projekt robi fabryka więźby). Idę o zakład, że Ty projektu więźby nie dostałeś, tylko jakieś rysunki poglądowe plus uwagi, że wykonawca będzie wiedział co i jak. 

• Thanks 1

12 godzin temu, Ratpaw napisał:

Wcześniej była willa Andrea - czemu zmieniłeś projekt?

Zmieniłem właśnie dzięki Waszej pomocy na forum. Czasami człowiek się zafixuje na jakiś projekt i nie dopuszcza opinii innych, ale ja przeanalizowałem wszystkie uwagi i wybrałem właśnie ten. 

Tematy,o których pisaliśmy:

- większy salon

- dwie łazienki na górze

- wentylacja mechaniczna i rekuperacja 

- projekt bardziej kwadrat, a nie jamnikowaty 

- mniej zmian, które musiałbym wprowadzać w projekcie (likwidacja pokoju na parterze itd)

Przewidziana płyta żelbetowa. Teriva jest gorsza, o wiele bardziej akustyczna i sporo grubsza, przez co zmieni się układ schodów, czyli ilość miejsca przez nie zajmowanego. Raczej ludzie rezygnują z Terivy na rzecz najlepszego stropu, czyli płyty żelbetowej.

To faktycznie będę musiał przemyśleć. Teraz mam terivę i z akustyką jest ok, ale zawsze może być lepiej. Strop lany sama robocizna wyjdzie 6 tys drożej, taką mam wycenę. Materiał na strop lany będzie także droższy od terivy? Mimo wszystko może warto dopłacić, na tym nie powinno się oszczędzać.

Weź pod uwagę, że dźwięki mogą się przenosić z dachu na te belki i może być głośno na poddaszu podczas np gradu.

Skąd ta zmiana? Schody drewniane trzeba naprawdę dobrze wykonać, żeby nie dudniły podczas schodzenia z nich. Poza tym takie schody zabiegowe mogą się z czasem "rozluźniać" na łączeniach.

Wybraliśmy schody drewniane wolnostojące ponieważ wyglądają dużo lepiej, nie zabierają tak powierzchni optycznie. Są bardziej jak ozdoba salonu (niektóre opcje wyglądają świetnie i nadają wnętrzu charakteru), a nie ciężka konstrukcja betonowa, którą trzeba będzie dodatkowo obrobić. Jeszcze mam chwilę, aby to przemyśleć. 

Czemu wszystkiego nie chcesz robić z silikatów? Ceramika jest z natury nieszczelna.

Rozmawiałem z wykonawcą i mocno się broni przed tym, chce dużo więcej pieniędzy ze względu na cięzką obróbkę i ogólnie masę bloczków. Ale wiem, że silikaty

Kąt nachylenia to 25°. Zapytaj w hurtowni specjalizującej się w dachach, jaka dachówka by się nadawała do takiego kąta, bo może ta Wasza wymarzona się nie nadaje. Oczywiście konstrukcja jest inna pod blachę i inna pod dachówkę (i jeszcze inna pod np karpiówkę).

Sprawdzałem, że większość dachówek cermicznych można kłaść na dach z takim kątem nachylenia. Pytanie dodatkowe, czy warto dopłącać do ceramicznej, czy wziąć blachę? Tak naprawdę dach będzie tylko na strychem, potem strop drewniny wygłuszony i ocieplony dodatkowo wełną 20cm, więc kwestia akustyki przy gradzie i silnym deszczu nie jest tak istotna. Dobrze myślę?

To na poddaszu? Garderoba to 7, a nie 3. 3 to łazienka.

Przepraszam za bląd. Wpisywałem dane z innej wersji projektu. Tak jak piszesz: Garderoba 7, sypialnia 8, zamieniamy miejscami.

Na pewno to ten projekt? Nic się nie zgadza w oznaczeniach. 

jw

Kwestia gustu.

Słusznie. Na pewno mniej problemów będzie.

Radzę trzymać się tych wysokości, bo samowolne zmiany prowadzą do zmian w proporcjach budynku i może wyjść jakaś pokraka. To dotyczy też technologii stropu. W ogóle sugeruję mocno patrzeć na przekroje pionowe, bo może się okazać, że nie ma jak poprowadzić rur od wentylacji. Niech ten cały projekt zobaczy też wykonawca wentylacji.

Wyślę jeszcze projekt do wykonawcy wentylacji mechanicznej

Ja Ci radzę zamówić więźbę prefabrykowaną. Będzie zrobiona jak należy wg prawdziwego projektu (projekt robi fabryka więźby). Idę o zakład, że Ty projektu więźby nie dostałeś, tylko jakieś rysunki poglądowe plus uwagi, że wykonawca będzie wiedział co i jak. 

Poczytam jeszcze o tym i zapytam architekta i kierownika budowy.

Dzięki za wszystkie uwagi :)

Cytat

Rozmawiałem z wykonawcą i mocno się broni przed tym, chce dużo więcej pieniędzy ze względu na cięzką obróbkę i ogólnie masę bloczków.

Ty będziesz w tym domu mieszkał i płacił rachunki, nie on. To co teraz zaoszczędzisz potem oddasz. Obejrzyj sobie testy blower door test w domach z silikatów i z ceramiki. Hint: ceramika testów nie przechodzi. Dziura na dziurze, kruchy lichy materiał, często uszkodzony już na palecie.

12 minut temu, Ratpaw napisał:

Ty będziesz w tym domu mieszkał i płacił rachunki, nie on. To co teraz zaoszczędzisz potem oddasz. Obejrzyj sobie testy blower door test w domach z silikatów i z ceramiki. Hint: ceramika testów nie przechodzi. Dziura na dziurze, kruchy lichy materiał, często uszkodzony już na palecie.

Możesz mi wysłać linki to takich testów szczelności dla silki i ceramiki? Szukałem chwilę w necie, ale nie mogę nic fajnego znaleźć. Pokazałbym wykonawcy jako jeden z argumentów. Może go jeszcze przekonam :)

24 minuty temu, drza napisał:

Możesz mi wysłać linki to takich testów szczelności dla silki i ceramiki? Szukałem chwilę w necie, ale nie mogę nic fajnego znaleźć. Pokazałbym wykonawcy jako jeden z argumentów. Może go jeszcze przekonam :)

To on decyduje? Znasz powiedzenie "miękkie serce twarda dupa"? :lol2:

• Like 1

Jeszcze czytałem i sprawdzałem kwestię stropu. Zapytałem też chatgpt o koszty materiału, bo robociznę już wiem że będzie 5 tys drożej przy lanym. Wykonawca twierdzi, że monolit będzie robił tydzień dłużej, więc nie ma co kombinować, będzie monolit.

🔷 STROP TERIVA (system gęstożebrowy Teriva 4,0/1)

Składniki:

Materiał

Ilość (na 110 m²)

Cena jednostkowa

Koszt całkowity

Belki Teriva prefabrykowane

~65–70 szt. (5,5–6 mb)

~60–70 zł/mb

~24 000 zł

Pustaki stropowe Teriva

~1100 szt.

~4–5 zł/szt.

~5 000 zł

Beton (nadbeton 5 cm)

~6 m³

~500 zł/m³

~3 000 zł

Stal zbrojeniowa (wieńce, siatki)

~400–500 kg

~5,5–6 zł/kg

~2 500–3 000 zł

Drewno pod stemplowanie

wypożyczenie/szalunki

-

~1 000 zł

Łącznie (materiały): ok. 35 000 zł
(± 320–350 zł/m²)

🔶 STROP MONOLITYCZNY ŻELBETOWY

Składniki:

Materiał

Ilość (na 110 m²)

Cena jednostkowa

Koszt całkowity

Beton (pełny strop 15–18 cm)

~16–18 m³

~500 zł/m³

~9 000 zł

Stal zbrojeniowa

~1 100–1 200 kg

~5,5–6 zł/kg

~6 500–7 000 zł

Szalunki stropowe (wypożyczenie)

~110 m²

~10–15 zł/m²

~1 500 zł

Akcesoria (folie, dystanse, drut)

-

-

~500–800 zł

Łącznie (materiały): ok. 17 000–18 500 zł
(± 160–170 zł/m²)

📊 PODSUMOWANIE PORÓWNANIA

Rodzaj stropu

Koszt materiałów

Koszt za m²

Uwagi

Teriva 30 cm

ok. 35 000 zł

~320 zł/m²

prefabrykacja, szybszy montaż

Monolityczny

ok. 18 000 zł

~165 zł/m²

niższy koszt materiałów, dłuższy czas wykonania

W dniu 9.04.2025 o 23:40, Ratpaw napisał:

Właśnie jestem po rozmowie z architektem. Też mi poleca wiązary, szczególnie, że: będzie drewniany strop, nie potrzebujemy dużo miejsca na strychu, drewno jest certyfikowane i suszone, szybkość montażu, koszt zbliżony do tradycyjnej więźby. Dzięki za podpowiedź