Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tiramisu


zone

Recommended Posts

Mam sprawdzony, ortodoksyjny przepis na Tiramisu :D W tym przepisie ważne są składniki. Zastąpienie np. Marsali lub biszkoptów SAN innymi może drastycznie zmienić smak całego deseru. U mnie wszyscy się zajadają i mówią, że jest bezkonkurencyjne.

 

Ja robię w dużym, prostokątnym szklanym naczyniu.

4 żółtka

2 białka

250g sera Mascarpone- Galbani

1/4 szklanki miałkiego cukru - 60g

3/4 szklanki b. mocnej kawy - esspresso (najlepsza z ekspresu ciśnieniowego)

1/3 szklanki wina Marsala

około 30 szt biszkoptów- Lady fingers SAN

gorzkie kakao

gorzka czekolada starta na tarce

 

1. Czekoladę włożyć do zamrażarki, żeby się później łatwo ścierała.

2. Żółtka ubić mikserem z cukrem, aż masa będzie jednolita i jasno żółta. Dodać ser i wymieszać mikserem na na gładką masę.

3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.

4. Wymieszać wystudzoną kawę z Marsalą. Połowę biszkoptów moczyć w kawie i układać na dnie szklanego naczynia.

5. Na biszkopty wyłożyć połowę masy- wyrównać i posypać obficie kakao, tak by powieszchnia była cała pokryta- jednolicie brązowa.

6. Na wierzch położyć drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą z Marsalą, wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i znowu posypać mocno kakao oraz startą gorzką czekoladą.

 

Wstawić deser do lodówki na kilka godzin (4-6) lub na noc (wtedy jest najlepszy).

 

Marsalę można, od biedy, zastąpić likierem Kahlua, brandy lub koniakiem.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od razu zastrzegam, że ja z tych nieortodoksyjnych :)

Ja robiąc pierwszy raz tiramisu użyłam Absoluta Kuranta (porzeczkowego) - i mówię wam, to jest to! 8) 8) :oops: :lol:

Zamiast miałkiego cukru dałabym cukier puder - ułatwiłby jeszcze bardziej sprawę :)

Poza tym - tak jak w przepisie.

 

Pyyychota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

mam bardzo podobny przepis do Bereniki ,ale wolę ten deser w wykonaniu mojego brata ( jest kucharzem ) nawet wtedy ,gdy zastąpi serek mascarpone- TOSKĄ :D ( brat zawsze mi mówi ,jak mi coś sie nie uda ,że " baba w kuchni to nieszczeście " :cry: )

ale Rafaello robię lepsze :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
  • 11 years później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...