zone 10.02.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Potrzebuję dobry, sprawdzony przepis na Tiramisu. Jesli znacie taki, pochwalcie się Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28847-tiramisu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berenika 10.02.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Mam sprawdzony, ortodoksyjny przepis na Tiramisu W tym przepisie ważne są składniki. Zastąpienie np. Marsali lub biszkoptów SAN innymi może drastycznie zmienić smak całego deseru. U mnie wszyscy się zajadają i mówią, że jest bezkonkurencyjne. Ja robię w dużym, prostokątnym szklanym naczyniu. 4 żółtka 2 białka 250g sera Mascarpone- Galbani 1/4 szklanki miałkiego cukru - 60g 3/4 szklanki b. mocnej kawy - esspresso (najlepsza z ekspresu ciśnieniowego) 1/3 szklanki wina Marsala około 30 szt biszkoptów- Lady fingers SAN gorzkie kakao gorzka czekolada starta na tarce 1. Czekoladę włożyć do zamrażarki, żeby się później łatwo ścierała. 2. Żółtka ubić mikserem z cukrem, aż masa będzie jednolita i jasno żółta. Dodać ser i wymieszać mikserem na na gładką masę. 3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. 4. Wymieszać wystudzoną kawę z Marsalą. Połowę biszkoptów moczyć w kawie i układać na dnie szklanego naczynia. 5. Na biszkopty wyłożyć połowę masy- wyrównać i posypać obficie kakao, tak by powieszchnia była cała pokryta- jednolicie brązowa. 6. Na wierzch położyć drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą z Marsalą, wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i znowu posypać mocno kakao oraz startą gorzką czekoladą. Wstawić deser do lodówki na kilka godzin (4-6) lub na noc (wtedy jest najlepszy). Marsalę można, od biedy, zastąpić likierem Kahlua, brandy lub koniakiem. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28847-tiramisu/#findComment-536136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mela 11.02.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Od razu zastrzegam, że ja z tych nieortodoksyjnych Ja robiąc pierwszy raz tiramisu użyłam Absoluta Kuranta (porzeczkowego) - i mówię wam, to jest to! Zamiast miałkiego cukru dałabym cukier puder - ułatwiłby jeszcze bardziej sprawę Poza tym - tak jak w przepisie. Pyyychota Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28847-tiramisu/#findComment-537528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 07.05.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 Musze koniecznie spróbować, bo Tiramisu to mój ulubiony deser, a jakoś dotąd mi się wydawało, że to musi być trudne do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28847-tiramisu/#findComment-637745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 07.05.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 mam bardzo podobny przepis do Bereniki ,ale wolę ten deser w wykonaniu mojego brata ( jest kucharzem ) nawet wtedy ,gdy zastąpi serek mascarpone- TOSKĄ ( brat zawsze mi mówi ,jak mi coś sie nie uda ,że " baba w kuchni to nieszczeście " ) ale Rafaello robię lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28847-tiramisu/#findComment-638146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 08.05.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Ew-kamogłabyś zdradzić przepis na rafaello? Chodzi za mną to ciacho a nie mam sprawdzonego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28847-tiramisu/#findComment-638424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 31.05.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Ew-ka mogłabyś zdradzić przepis na rafaello? Chodzi za mną to ciacho a nie mam sprawdzonego przepisu. Przyłączam się uprzejmie do prośby Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28847-tiramisu/#findComment-675562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika9093 07.01.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Również się przyłączam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28847-tiramisu/#findComment-7262769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.