zone 10.02.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Potrzebuję dobry, sprawdzony przepis na Tiramisu. Jesli znacie taki, pochwalcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berenika 10.02.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Mam sprawdzony, ortodoksyjny przepis na Tiramisu W tym przepisie ważne są składniki. Zastąpienie np. Marsali lub biszkoptów SAN innymi może drastycznie zmienić smak całego deseru. U mnie wszyscy się zajadają i mówią, że jest bezkonkurencyjne. Ja robię w dużym, prostokątnym szklanym naczyniu. 4 żółtka 2 białka 250g sera Mascarpone- Galbani 1/4 szklanki miałkiego cukru - 60g 3/4 szklanki b. mocnej kawy - esspresso (najlepsza z ekspresu ciśnieniowego) 1/3 szklanki wina Marsala około 30 szt biszkoptów- Lady fingers SAN gorzkie kakao gorzka czekolada starta na tarce 1. Czekoladę włożyć do zamrażarki, żeby się później łatwo ścierała. 2. Żółtka ubić mikserem z cukrem, aż masa będzie jednolita i jasno żółta. Dodać ser i wymieszać mikserem na na gładką masę. 3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. 4. Wymieszać wystudzoną kawę z Marsalą. Połowę biszkoptów moczyć w kawie i układać na dnie szklanego naczynia. 5. Na biszkopty wyłożyć połowę masy- wyrównać i posypać obficie kakao, tak by powieszchnia była cała pokryta- jednolicie brązowa. 6. Na wierzch położyć drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą z Marsalą, wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i znowu posypać mocno kakao oraz startą gorzką czekoladą. Wstawić deser do lodówki na kilka godzin (4-6) lub na noc (wtedy jest najlepszy). Marsalę można, od biedy, zastąpić likierem Kahlua, brandy lub koniakiem. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mela 11.02.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Od razu zastrzegam, że ja z tych nieortodoksyjnych Ja robiąc pierwszy raz tiramisu użyłam Absoluta Kuranta (porzeczkowego) - i mówię wam, to jest to! Zamiast miałkiego cukru dałabym cukier puder - ułatwiłby jeszcze bardziej sprawę Poza tym - tak jak w przepisie. Pyyychota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 07.05.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 Musze koniecznie spróbować, bo Tiramisu to mój ulubiony deser, a jakoś dotąd mi się wydawało, że to musi być trudne do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 07.05.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 mam bardzo podobny przepis do Bereniki ,ale wolę ten deser w wykonaniu mojego brata ( jest kucharzem ) nawet wtedy ,gdy zastąpi serek mascarpone- TOSKĄ ( brat zawsze mi mówi ,jak mi coś sie nie uda ,że " baba w kuchni to nieszczeście " ) ale Rafaello robię lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 08.05.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Ew-kamogłabyś zdradzić przepis na rafaello? Chodzi za mną to ciacho a nie mam sprawdzonego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 31.05.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Ew-ka mogłabyś zdradzić przepis na rafaello? Chodzi za mną to ciacho a nie mam sprawdzonego przepisu. Przyłączam się uprzejmie do prośby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika9093 07.01.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Również się przyłączam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.