Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przylacza wodno- kanalizacyjne - deszczowka

Gość

Recommended Posts

witam

dzisiaj chce oddac wnioski o warunki techniczne przylaczy

w projekcie muratora byly gotowe formularze wnioskow

do wodnokanalizacyjnych spraw sa tam az trzy wnioski

1. o przylacze wody

2. o przylacze do kanalizacji

3. o przylacze do kanalizacji wody opadowej , deszczowki- i tutaj jako parametzr podac nalezy jaka jest powierzchnia utwardzona na dzialce

problem polega na tym, ze nie wiem co z tym fantem zrobic, bo nie wiem jaka bedzie na mojej dzialce powierzchnia utwardzona a druga sprawa to nie wiem, czy jak tam czegos nie wpisze, to potem przyjdzie mi placic jakies oplaty za deszczowke. Chodzi o to ze wolalbym za deszczowke nie placic, tym bardziej , ze bede ja pewnie lapal do jakiejs beczki , zeby podlewac kwiatki

doradzcie mi prosze co robic w tej sprawie?- moze nie oddawac tego wniosku o deszczowke?

ale czy wtedy nie okaze sie nagle , ze czegos brakuje i geodeta nei zrobi mi przylaczy?

kurcze jak mnei te papierki denerwuja.....

Ja mam budynek w centrum - w warunkach zabudowy mam tylko wpisane "zagospodarowanie

wody deszczowej". Nic więcej.

Wydaje mi się że możesz sobie darować przyłącze do kan deszczowej - no chyba że masz działkę

400m2 i w tym 200 zabudowane a reszta utwardzona ;)

O warunki dotyczące kanalizacji deszczowej możesz zawsze wystąpić później.

Ja nawet się zastanawiałem nad tym przyłączem, ale doszedłem do wniosku, że lepiej deszczówkę zbierać.

Na Twoim miejscu, cieszyłbym się, że mam takie przyłącze...

Sądze, że koszt na pewno nie będzie porażający /podaj powierzchnię zabudowy, którą masz orynnowaną i koniec - tylko z niej będziesz zbierał deszcz/. Nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na koszty...

Na prawdę masz szczęście... Ja deszczówki nie mogę odprowadzać do kanalizy... I wpada mi ona do studni sączni - 4m3 Przy większym deszczu wypełnia mi się to w ciągu dnia.... Spadek lustra jest o ok. pół kręgu na dzień... Więc co chwile się przelewa...

Poza tym deszcz masz jak pada, kiedy i tak podlewać nie trzeba...

pytanie jest takie czy mi tego nie bedzie np brakowac do dostania zgody na budowe

zeby byla jasnosc ja nie chce odprowadzac deszczowki

wole ja zbierac

ale w muratorze byl taki wzor pisma i teraz mam problem????