emango 10.02.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Dzień dobry, dzisiaj chcę zożyć wniosek o podpisanie umowy z ZE. Wiem, że trzeba zaznaczyć, jakie się zamawia moce. A ja nie wiem, co mam zamówić : Czy to jakiś standard? Czy to sprawa indywidualna? Może mnie ktoś oświecić?? emango Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tab 10.02.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Hej, my zamówiliśmy 15kW i powiedziano nam, że na nasz dom to wystarczy.A tak poza tym mam już warunki przyłączenia, mam wpłacić z tytułu przyłączenia 2100 dla ZE i zabierają się do dzieła, na które to maja wedle umowy 14 miesięcy.Opłata za wydanie warunków przyłączenia wynosi 146,40pln (brutto) Zadzwoń najlepiej do ZE ( pewnie do Strzelina, bo pod ten rejon podlegamy) i dowiedz się. Nr telefonu 071/ 392 74 11 Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emango 10.02.2005 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Dzięki tab Widzę, że dość gruntownie przeglądasz forum emango Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tab 10.02.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 a przeglądam, przeglądam, korzystam z chwili wolnej bo takich to mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaS 13.02.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Widziałam w podpisanej umowie z EnergiąPro Oddzial we Wroclawiu moc przyłączeniową 12,0KWh dla jednego budynku jednorodzinnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajsik 13.02.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Ostatecznie wpisałam 14 KW, bo tak mi powiedział pan w ZE (udawałam głupszą niż jestem, a to naprawdę wielka sztuka), dom ok. 100m, ogrzewanie el. plus kuchenka plus terma - podobno wystarczy.Pozdrawiam,K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 24.02.2005 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 czyli wnioskuję że 15 kw to standard - ktoś mi mówił że warto tak w granicach 15-20 kw zamawiać. ale 14 miesięcy na przyłączenie to dużo w naszym ZE jest czas do 5 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G2 04.03.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 A dlaczego trzeba okreslac KW do domku jednorodzinnego? Jak to ZE dostarczy? specjalna linja i transformator obok odmu? Powinno byc ze chce proad podlaczyc i tyle a niech ZE sie martwi ile KW itd. Moim zdaniem to bzdura zeby klijentow frabij jak za wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 04.03.2005 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 trzeba okreslać ile szacunkowo będziesz potzrebował KW bo nigdy nie wiadomo ile mocy będziesz potzrebował [czyt.jakie urządzenia zaislane prądem bedziesz wykorzystywał] - może aby kogoś podłączyc będą musieli stawiac nowy transformator itp. a pozartym im więcej napiszesz tym więcej zapłacisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 04.03.2005 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 dokładnie - może się np. okazać że będzisz grzał prądem, a tu twoja linia bedzie zbyt sława i będą się palliły przewody albo wyskakiwały korki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G2 05.03.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 dokładnie - może się np. okazać że będzisz grzał prądem, a tu twoja linia bedzie zbyt sława i będą się palliły przewody albo wyskakiwały korki ! A co jakies cienkie przewody zalozysz, myslalem ze zawsze sie instelacjei zaklada podobnie taka sama w domach jednorodzinnych i czy 13 czy 15 kw to nei ma roznicy, przewody ci si enie zaczna palic. to poprostu jest oszustwo elektrowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyzak1719499897 14.04.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Trochę po czasie odpowiadam, ale zawsze można się zapytać w ZE, co oni polecają. Mi podpowiadał pracownik. Twierdził, że 10-11kW dla zwykłego zasilania (kuchenka z el. piekarnikiem), 15kW jak jest kuchnia z płytami grzejnymi, a nawet 30 kW jak jest ogrzewanie elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 25.04.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 U mnie 21 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 03.05.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 A co jeśli zamówię np 10 KW i za jakiś czas okaże się, że potrzebuję więcej bo np. zmieniam rodzaj ogrzewania czy cokolwiek innego? Chyba jest jakieś tozwiązanie tego np. zmiana umowy czy jej aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 04.05.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Myślę, że ze zwiększeniem mocy nie powinno być problemu, w końcu dla ZE to biznes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc*** 06.05.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Szanowni Forumowicze! Sytuacja z tą mocą wygląda w uproszczeniu tak. Za każdy zamówiony kilowat trzeba jednorazowo zapłacić . Zamawiamy mniej, mniej płacimy, ale jest i druga strona medalu. Główne bezpieczniki Zakład Energetyczny dobiera do naszej mocy. Oszczędzamy, zamawiamy mniej mocy, mamy mniejsze bezpieczniki, które będą nam "wywalać" przy większym obciążeniu. Trzeba znaleźć złoty środek, a najlepiej poradzić się fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 09.05.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Już kiedyś o to pytałem, ale nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi. Czy jeśli zamawiam np. 7kW energii elektrycznej , prąd 3-fazowy, to te 7kW przypada na jedną fazę ( możemy wtedy zasilać jednocześnie urządzenia 1-fazowe o mocy 21 kW), czy na wszystkie 3 ?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc*** 12.05.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Moc dotyczy wszystkich odbiorników w domu. Jeżeli zasilanie jest jednofazowe to prąd będzie większy, jeżeli 3 faz. to bedzie ok. 3 razy mniejszy (przy tej samej mocy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 12.05.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 wydaje mi się, że jednak jest inaczej. Co by było gdybym miał w domu urządzenia tylko 3-fazowe o łącznej mocy np 10 kW. Ile musiałbym zamówić prądu ? Wg mnie właśnie 10kW. A to oznacza że na każdej fazie mam 10kW, tzn. mogę podłączyć 3xwięcej urządzeń 1-fazowych. Jak wyobrażasz sobie dostarczanie prądu 3-fazowego o mocy np. 7 kW. 1-faza - 2kW, 2-faza - 2 kW, 3-faza - 3 kW ? Co zrobiliby ludzie, którzy mają np. 6kW mocy. Według Ciebie mieliby po 2kW na 1-fazę. A to oznacza, że mogliby mieć problem z zagotowaniem herbaty. Zapomnij o zasilaniu 1-fazowym. Standardem jest teraz zasilanie 3-fazowe. W związku z tym ponawiam pytanie. Co oznacza zapis w warunkach przydziału mocy prądu 3-fazowego??? Jeśli jest tam zapisane np. 10 kW, to czy mogę mieć w domu 100 żarówek 100W, czy 300 żarówek 100W? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc*** 12.05.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Jest tak jak napisałem, postaram się jaśniej.1. Moc to jest suma wszystkich odbiorników obojętne czy 1 czy 3 fazowych.2. Zasilanie do budynku czy do lokalu dostaniesz takie jakie Ci wyznaczy Zakład Energetyczny, np. jesli chcesz 6kW a nie masz odbiorników 3-Faz. możesz dostać zasilanie 1-fazowe.3. Jak będą obciążone poszczególne fazy zależy od elektryka który powinien równomiernie podłączyć odbiorniki do poszczególnych faz.4. Masz przydział 10kW to masz 10kW wszystkich odbiorników łącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts