Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa z Zakładem Energetycznym

emango

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapomnij o zasilaniu 1-fazowym. Standardem jest teraz zasilanie 3-fazowe.

pzdr

A można prosić o wyjaśnienia dlaczego :roll: :roll: :roll: :roll:

Niestety nie wiem :oops: :-?

Zechcesz do kuchni zakupić płytę elektryczną oraz piekarnik i przy jednofazówce klops.......

W domu jest coraz to więcej odbiorników energii a będzie jeszcze więcej. Jedna faza to zbyt mało by móc równolegle użytkować kilka odbiorników energii. No... chyba, że masz tak posłuszne dziecko które zgodzi się wyłączyć komputer gdy ty będziesz chciała oglądając TV załączyć suszarkę do włosów :wink: :p :p

Zechcesz do kuchni zakupić płytę elektryczną oraz piekarnik i przy jednofazówce klops.......

Wowka

Co Zakład Energetyczny to inna opinia...mnie powiedział znajomy z ZE że 1 faza starczy w zupełności na płytę i piekarnik, a jak pytałam oficjalnie w ZE to odpowiadają że potrzeba więcej...tak są nauczeni :evil:

To ja poprosze o wyjasnienie:

moj RE napisal w warunkach przylacza i umowie, ze dadza mi 4 kW na wnioskowane 16. To ma byc zabudowa wiejska dom plus bud gospodarczy dosyc spory. W projekcie domu jest napisane-zasilaniebudynku: Pi 14 kW, Pz 7,9 kw, Jo 12,4 A- cokolwiek to znaczy. I co znaczy to, ze nie dostane pozwolenia na budowe? RE starszy mnie ze zerwie calkiem umowe bo im "sie nie oplaca".

witam:)

moj RE napisal w warunkach przylacza i umowie, ze dadza mi 4 kW na wnioskowane 16.

Piszą o mocy umownej czy przyłączeniowej?? Jakie zabezpieczenie przedlicznikowe??

To ma byc zabudowa wiejska dom plus bud gospodarczy dosyc spory. W projekcie domu jest napisane-zasilaniebudynku: Pi 14 kW, Pz 7,9 kw, Jo 12,4 A- cokolwiek to znaczy. I co znaczy to, ze nie dostane pozwolenia na budowe?

Obawiam się, że jeżeli masz taj jak piszesz to urzędnik wyłapie to i mogą być problemy.

RE starszy mnie ze zerwie calkiem umowe bo im "sie nie oplaca".

Czyli co?? masz warunki i podpisałeś umowę??

Zapomnij o zasilaniu 1-fazowym. Standardem jest teraz zasilanie 3-fazowe.

pzdr

A można prosić o wyjaśnienia dlaczego :roll: :roll: :roll: :roll:

Niestety nie wiem :oops: :-?

W domu jest coraz to więcej odbiorników energii a będzie jeszcze więcej. Jedna faza to zbyt mało by móc równolegle użytkować kilka odbiorników energii. No... chyba, że masz tak posłuszne dziecko które zgodzi się wyłączyć komputer gdy ty będziesz chciała oglądając TV załączyć suszarkę do włosów :wink: :p :p

Między innymi kierując się waszymi radami zmienilam zapotrzebowanie z 5 kW i 1 fazy na 15 kW i 3 fazy :p Teraz powinno juz byc dobrze :wink:

Dzięki za wyjaśnienia :p

• 5 weeks później...

Witam,

Trudno się odnieść do wszystkich wypowiedzi bo we wszystkich jest trochę racji.

Pragnę jednak zwrócić uwagę na następujące. Wszystkie budynki jednorodzinne zaliczane są do tzw. V grupy przyłączeniowej. Układy pomiaowe do rozliczeń z ZE nie pozwalają na chwilowy/godzinny pomiar mocy umownej/przyłączeniowej. Zresztą za moc się nawet nie płaci.

Składnik stały stawki sieciowej nie zależy od wartości zamówionej/umownej mocy.

Kluczowsą sprawą jest wartośc prądu [w Amperach] przy którym wyłącza zabezpieczenie. Ponieważ nie są to wartości płynne, ale jest to szereg (np. 10,16,20,25,32 ... A), to każda wartośc zabezpieczenia "obsługuje" pewien przedział mocy. I tak np. zainstalowane zabezpieczenia o prądzie wyłączalnym 25 A są stosowane dla mocy przyłączeniowych od 13 do 15 kW.

Chodzi więc o to, że zamawiając zarówno 13, 14 jak i 15 kW mocy przyłączeniowej efekt będziemy mieli taki sam - dostaniemy takie samo zabezpieczenie, takie same przewody, wszystko będzie tak samo działać.

I tu nasówa się slogan z reklamy: "skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać ...". I tak jest w rzeczywistości.

Ja zamówiłem przyłącze 3 fazowe, 13 kW, dostanę zabezpiecznie o prądzie wyłączalnym 25 A /1 fazę i to spokojnie do domu jednorodzinnego, nawet z kuchnią elektryczną wystarczy. Większa moc należałoby zamówić oczywiście w przypadku ogrzewania elektrycznego. "Oszczędziłem" więc ok. 250 zł.

W każdym ZE mają "tabelkę" z której zawarta jest wartość prądu zabezpieczenia i wynikająca z nich wartość mocy przyłączeniowej - na dane zabezpieczenie proponuję zamówić dolną granicę mocy.

Oczywiście ZE będzie proponował te górne granice, ale nie dajcie się zwieść.

Pozdrawiam

Kluczową sprawą

witam:)

zalezy jaki domek i ile na ogrzewanie. Nie mniej minimum to 20, 25 kW.

Dla ogrzewania elektrycznego przyjmuje się współczynnik jednoczesności k=1 i do tego pozostałe urządzenia.

Można bawić się z instalacją wstawiać przekaźniki priorytetowe itp ale to koszty i do pewnego stopnia awaryjność.

• 1 month później...

taaaa - czyli innymi słowy dzięki wcześniejszemu postowi widzę coś takiego:

domek przy 120 metrach pow. użytkowej w którym oprócz podstawowego sprzętu elektrycznego (zręsztą w kuchni) --(no chyba że kino domowe mi zeżre siła prądu :lol: - reszta chodzi i biega na co innego --13 KW wystarcza w zupełności?

• 2 weeks później...

Witam,

Trochę zmienię (jeśli wolno) temat na umowy z ZE.

Otrzymałem taką umowę do podpisania a wniej taki zapis:

"Wnioskodawca wyraża zgodę na nieodpłatne udostępnianie w przyszłości

terenu działki (wprowadzenia / wyprowadzenia przewodów - kabli) od

urządzeń sieciowych wybudowanych na podstawie niniejszej umowy.

EnergiaPro zobowiązuje się prowadzić rozbudowę sieci ....(skrót)

... oraz z zajęciem minimum terenu działki Wnioskodawcy."

W waszych umowach też jest taki punkt?

Pozdrawiam

Jacek

• 2 weeks później...
Dzień dobry,

dzisiaj chcę zożyć wniosek o podpisanie umowy z ZE. Wiem, że trzeba zaznaczyć, jakie się zamawia moce. A ja nie wiem, co mam zamówić : :oops: Czy to jakiś standard? Czy to sprawa indywidualna? Może mnie ktoś oświecić??

emango

W dziale sondaże jest taki mega-wątek o mocy przyłączeniowej:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=529789&highlight=moc+przy%B3%B1czeniowa#529789

• 7 months później...

Dla mniej wtajemniczonych podaje jak mozna obliczac moc potrzebna do uzytkowania w domku

Normalnie wyposazony dom posiada

1) Zarówki do oswietlenia 1 zarówka zwykła to 100W czyli 0,1 kW

energooszczędna to 21W czyli 0,02kW zakładajac że w domu cztero pomieszczeniowym mamy po trzy zarówki energooszczedne które są właczone razem to mamy 12 x 0,02kW = 0,24kW dodajmy do tego jeszcze ze 12 zarówek to mamy kolejne 0,24kW razem na oświetlenie ~ 0,48kW

2) lodówka ~ 200W czyli 0,2kW

3)telewizor ~ 200W czyli o,2kW

4)komputer ~ 250W czyli 0,25kW

co jeszcze ?

5)czajnik elektryczny 2kW

6)pralka 1,5kW

jesli jeszcze chcecie cos podłączyć to spróbujmy ale policzmy ile potrzeba mocy w kW zeby te wszystkie urządzenia działaly włączone razem ?

mnie wyszło 4,63 kW!!!

Dodajcie do tego jeszcze ogrzewanie elektryczne ( właczane nocą na drugiej taryfie kiedy pozostałe urządzenia są wyłączone)

PO CO WAM 13 - 15 -20kW??? i jeszcze 3 fazy??chyba że bedziecie w domu prowadzić działalność gospodarczą (zakład produkcyjny) ale w domu mieszkalnym zakład?

Dodam tylko że wszystkie urządzenia elektryczne do uzywania w gospodartwach domowych

są jedno fazowe. Ja obecnie w moim mieszkaniu (2 pokoje i kuchnia) posiadam dwa piece akumulacyjne po 1,5kW którymi ogrzewam mieszkanie oraz kuchnię ceramiczną elektryczną i posiadam standardowe zabezpieczenie 25A czyli moc równą 5,75kW jedno fazową

Podam jeszcze wzór na moc P= UxI czyli napięcie 230V nalezy pomnozyc przez zabezpieczenie jakie macie w domu a dowiecie sie jaką mocą dysponujecie dotychczas.

Wydaje mi sie że NIE MA POWODU PRZEPŁACAĆ ZA COŚ CZEGO NIGDY NIE WYKORZYSTACIE a napewno zasilicie kieszeń Zakładu Energetycznego

Pozdrawiam

JanuszP