Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gmina zmusza do pokrycia kosztów kanalizy

Tomek_J

Recommended Posts

Opłata adiacencka pobierana jest w wyniku wzrostu wartości działki w wyniku doprowadzenia mediów i urządzeniu drogi.

Owa opłata pobierana jest od różnicy wartości działki np. przed i po wybudowaniu wodociągu ulicznego i w skrajnych sytuacjach może sięgać 50% różnicy. A uchwala to rada gminy ( czasami warto zajrzeć do urzędu i poczytać co piszczy w trawie i jakie są zamierzenia rady, można pójść na posiedzenie i zapytać ).

W przypadku gdy gmina nie wyłożyła złotówki na uzbrojenie, a robił to własnymi siłami Społeczny Komitet, jego członkowie nie mogą być obciążeni opłatą adiacencką.

Pozdro

J

Tomek Powiem krótko - przesadzasz !

Oczywiście są układy i układziki, ale tak się składa, że znam kilkudziesięciu wykonawców, którzy robią w różnych miejscach i jakoś nie narzekają.

No to opowiem Ci moją historię - może Cię urzecze ;)

2 lata temu, jeszcze przed budową, załatwiane były przyłącza. Robił to w moim imieniu mój ojciec (on-emeryt, a ja nie miałem czasu na wędrówki po urzędach i na zwalczanie urzędasów). Miałem wstępną zgodę z ZGK; tam też "uderzył" mój ojciec w sprawie wykonawstwa. Pan z ZGK obiecał mu zrobienie przyłącza za całkiem atrakcyjną kwotę X. Ojciec będąc człowiekiem zasadniczym do przesady poposił o szczegółowy kosztorys zwracając uwagę, że praca musi być zrobiona zgodnie z wszelkimi zasadami sztuki i projektem przyłącza - co do każdej śrubki i rurki. No to pan mając zapewne wielkie doświadczenie w kontaktach z takimi klientami grzecznie kosztorys przedstawił, a jakże. Pełen profesjonalizm - szczegółowy, z rysunkami technicznymi. Tylko że... koszt wzrósł ponad dwukrotnie. Ojciec się godnie nabzdyczył i podziękował w danych okolicznościach za współpracę. Wziął do rąk Panoramę Firm i zaczął szukać innego wykonawcy. Odbył coś koło 7-8 rozmów z różnymi ludźmi, każda miala następujący przebieg:

- Czy jest pan zainteresowany zrobieniem przyłącza (i tu krótki opis) ?

- Tak, oczywiście

- Ile to by kosztowało

- .... złotych. A gdzie ?

- W gminie Bobrowniki

- Eeee, paaanie ! Tam to ja nie robię ! Nie mój teren.

I tylko jeden odważył się na szczerość i rzekł:

- Panie, ja to panu zrobię. Ale oni przenigdy tego przyłącza nie odbiorą, będą się czepiać wszystkiego, czego się da, bo to nie im pan zapłacił.

No i trzeba się było z tym pierwszym panem przeprosić... Na szczęście pan był pobłażliwy i zechciał wrócić do kwoty niewiele tylko przewyższającej początkowe X...

Więc nie mów mi, że przesadzam.

Tomku, popraw mnie, jeśli się mylę, ale zasady korzystania i odpłatności za korzystanie z usług komunalnych (co zapewne obejmuje także odpłatność za przyłączenie do kanalizacji i wody) to jednak co innego niż partycypowanie w kosztach inwestycji gminnej.

Całkowicie się zgadzam. Nie bardzo widzę podstawę prawną takich zapisów czy takich uchwał rady gminy - bo uchwały też muszą mieć podstawę prawną. Jeśli coś takiego było w uchwale, to ciekawe, że wojewoda im tego nie zakwestionował. I pomyśleć, że w Warszawie wyszło, że miasto nie ma prawo wypłacać matkom "becikowego" za urodzenie dziecka, a gdzie indziej bez żenady żądają od ludzi pieniędzy na współfinansowanie inwestycji. Ale może nie znamy wszystkich istotnych faktów w tej sprawie.

Tomaszu_M - poczytalam uchwałę.

W punkcie pierwszym ustala się opłate za przyłaczenie do sieci kanalizacyjnej.

W punkcie 2 zwalnia się z opłaty tych, co podpisali umowę o partycypowaniu w kosztach budowy.

W praktyce umowe podpisuje 100% mieszkańców.

Ja też podpiszę.

Tomaszu_M - poczytalam uchwałę.

W punkcie pierwszym ustala się opłate za przyłaczenie do sieci kanalizacyjnej.

W punkcie 2 zwalnia się z opłaty tych, co podpisali umowę o partycypowaniu w kosztach budowy.

W praktyce umowe podpisuje 100% mieszkańców.

Ja też podpiszę.

Czyli za 1000 zl będziesz miała z głowy wszelkie problemy związane z podłączeniem Twojego domu do sieci kanalizacyjnej.

Tak skonstruowana uchwała RG + wynikająca z niej umowa jest niezwykle korzystnym rozwiązaniem dla mieszkańców. Nieprawdaż?

A już Tomek_J sypał gromy na bezprawne działania (cytuję) urzędasów

Tomku - czy znajdziesz w sobie tyle siły by móc odwołać swoje słowa???

Jak ludzie w gminie mogą bronić się przed takimi zakusami urzędasów ?

Ps. Ponadto przyjmij do wiadomości, że radni nie sa urzędnikami.

Funkcjonariusz publiczny a urzednik - to nie jest to samo.

Czyli za 1000 zl będziesz miała z głowy wszelkie problemy związane z podłączeniem Twojego domu do sieci kanalizacyjnej.

Niestety, nie.

Problem podłączenia (i finansowania tego przedsięwzięcia)postaje na mojej głowie.

Tak skonstruowana uchwała RG + wynikająca z niej umowa jest niezwykle korzystnym rozwiązaniem dla mieszkańców. Nieprawdaż?

Nie sądzę.

Zgodnie z umową opłaty są pobierane o wiele wcześniej niż następuje faktyczne przyłaczenie do sieci kanalizacyjnej.

A już Tomek_J sypał gromy na bezprawne działania (cytuję) urzędasów

Wowka, w ostatnią sobotę miałem okazję spotkać się z Nongie1 i mieć w ręce ten dokument zwany uchwałą. Znam też pewne sprawy zakulisowe i daję uroczyste słowo honoru, że moje psioczenia są jeszcze bardziej niebezpodstawne, niż przed weekendem. To, że Nongie1 z pewnych względów zdecydowała się na podpisanie papieru nie oznacza, że papiery zrobiły się zgodne z prawem, a urzędasy - kochane i milusie. Ja przenigdy nie podpisałbym czegoś takiego.

Tomku - czy znajdziesz w sobie tyle siły by móc odwołać swoje słowa???

Wowka, czy znajdziesz w sobie tyle siły, żeby się mnie po raz kolejny nie czepiać ?

Ps. Ponadto przyjmij do wiadomości, że radni nie sa urzędnikami. Funkcjonariusz publiczny a urzednik - to nie jest to samo.

Przyjmuję. A Ty zechciej przyjąć do wiadomości, że każdy biurokrata za biurkiem będzie przeze mnie nazywany "urzędasem" (nie mylić z urzędnikiem). Szczególnie taki, który nadużywa swego stanowiska.

Podpisanie tego papierka /jak nazywacie/ spowoduje, że w przyszłości nie będziecie musieli na własny koszt robić projektu budowy podłaczenia waszego domu do głównej nitki kanalizacyjnej. A to kosztuje też sporo i trzeba się nachodzić.

Fajnie, że kosztuje was to tylko 1000zł. U mnie jest to kwota 2900zł. I oczywiście samo podłączenie domu do przykanalika /będzie na mojej działce/ - jest dodatkowym kosztem.

W ten sposób gminy teraz staraja sie o dofinansowanie unijne.

Za tysiaka brałabym z pocałowaniem ręki 8) :D

W ten sposób gminy teraz staraja sie o dofinansowanie unijne. Za tysiaka brałabym z pocałowaniem ręki 8) :D

Całować nie będę ale biorę, tym bardziej, ze przed chwilą wyszperałam możliwość odliczania takich wpłat od podatku dochodowego. Ciekawe, czy wspieranie gminy to też inicjatywa społeczna...

Wyrok NSA z dn. 07.03.2003 sygn.akt.1SA/GD/1542/99

"Wpłata na rzecz Społecznego Komitetu Budowy Domków Jednorodzinnych na budowę sieci głownej wodociągu miała na celu wspieranie inicjatywy społecznej w zakresie zaopatrzenia wsi w wodę. Dlatego też dokonana wpłata podlega odliczeniu jako darowizna. Bez znaczenia jest okoliczność, czy skarżący swoją działkę do kanalizacji w przyszłości podłączy, czy też nie, bo nawet jeśli podłączy, i tak korzystanie z tych urządzeń będzie odpłatne".

Ciekawe, czy w moim przypadku też się liczy. My mamy zagwarantowane w umowie "odsciekowanie" kasy wyłożonej :roll:

Czyli zwolnienie z opłat za odprowadzanie ścieków na całą wyłożoną kasę?

Więc de facto nie płacicie za podłączenie nic... ja bym nie ryzykowała odliczania w tym wypadku.

U nas nie ma żadnego odściekowania.

dokładnie. Niestety nie dało sie przeforsować "odściekowanie" w przeliczeniu na kubiki, chociaż troche na zebraniu w remizie o to walczyłam 8) :D

Nasza składka pokrywa tylko koszty koncepcji, planów, projektu i zgody. reszte wykłada Unia i gmina.