Padre 15.02.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 A my mamy okna firmy Igies&Igies z Jaworzna http://www.igies.pl. Sa super, wersja retro. Okna klasy Gebauera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 18.02.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 pattaya - dzięki Tobie upewniłem się, że to nie ze mną jest coś nie tak, jeśli chodzi o obsługę u sprzedawcy okien Ja zrobiłem casting na okna i już zmierzam do finału. Ceny przy w sumie ca 35 m2 okien różniły się między sobą nawet o 20%. Co więcej - dystrybutorzy tej samej firmy w różnych miejscach różnią się ceną o 10%. Warto szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D.J. 18.02.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Proszę o kontakt na solidną firmę sprzedającą i montującą OKNA DREWNIANE. Licze na kontakt osób które są naprawdą zadowolone ze swoich okien i sposobu ich montażu. kupiłem już dwokrotnie okna firmy vidok (pierwszy raz jakieś 4 lata temu, potem w ub. roku) - są tanie i bardzo dobre; we Wrocławiu mają też porządną ekipę montażową (nie daję głowy za inne miasta) pozdrawiam DJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D.J. 18.02.2005 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Moi drodzy, czy ktos z Was ma okna z firmy "Gidanex". prawie kupiłem okna tej firmy - wiem z wielu źródeł, że są porządne - niestety dla mnie były za drogie (prawie2x droższe od takich jakie kupiłem) - otrzymałem od nich ofertę na dębowe a kupiłem sosnowe ale z roletami za połowę ceny) o ile wiem, to większość reprezentacyjnych drzwi na wrocławskim rynku wykonali właśnie oni pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwp 19.02.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 muszę stanąć w obronie sokółki na którą trochę narzekacie ostatnio zdarzyło mi się odwiedzić tą firmę w celu odbycia w niej szkolenia i to co u nich widziałem naprawdę mnie zaskoczyło, zwłaszcza dział kontroli jakości mieszczący się po każdym etapie produkcji to coś czego wielu innym fabrykom naprawde brakuje.a więc podsumowując sokółka górą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 19.02.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Jak myślicie,czy warto kupować ten nowy model Urzędowskiego o U=0,5(szyba)?Czy może to ktoś przeliczyć ?Pow.całkowita ścian 185m2,okna 22m2,drzwi 10m2 ,dach 300m2 ocieplony wełną 20cm.Ściany silka+15cm wełny. Czy to się opłaci? 22 m2 okien 0,5 a 22 m2 okien 1,3 1,3 -0,5 = 0,8 załóżmy +20 w środku i min temp na zewnątrz -20 40 st x 0,8 x 22 =700 W w całym domu (tak jakby jeden grzejnik mniej) 0,7kW x 2200 h = 1540 kWh energii rocznie gaz 11 gr/kWh, el. 20 - 40 gr/kWh, drewno cos kolo 5-7 czyli między 80 a 600 zł rocznie zależnie od ogrzewania. 2200 h tyle w przybliżeniu jest w sezonie przeliczeniowych godzin z nominalnym obciążeniem, tak jakby zakumulowany efekt całego sezonu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 19.02.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 A ja jestem praktyk.Słucham ludzi i nie robiłem drewnianych (tak samo jak jacuzzi i centralnego odkurzacza.)A miałem w planie z Glumatexu - fajne były.U jednego kolesia po 6 latach użytkowania straszne odbarwienia, a drugi który użytkuje w ciepłpłym klimacie (dom na Teneryfie) co 6 lat skrobanie i odnawianie.(ma egzotyczne)Moje plastiki - 6-komorowe 3 sezon, jasny dąb, nie oklejane tylko w masie szły z produkcji - rewelacja. Polecam.]Poznać że nie dąb, jak się reką po nich pojeździ.Nawet na ramach mam słoje.Nie były tanie, ale i tak tańsze niż drzewo i myślę że praktyczniejsze.Leń jestem po prostu - i już.Nie chce mi się kiedyś ich skrobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.02.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 22 m2 okien 0,5 a 22 m2 okien 1,3 1,3 -0,5 = 0,8 załóżmy +20 w środku i min temp na zewnątrz -20 40 st x 0,8 x 22 =700 W w całym domu (tak jakby jeden grzejnik mniej) 0,7kW x 2200 h = 1540 kWh energii rocznie gaz 11 gr/kWh, el. 20 - 40 gr/kWh, drewno cos kolo 5-7 czyli między 80 a 600 zł rocznie zależnie od ogrzewania. 2200 h tyle w przybliżeniu jest w sezonie przeliczeniowych godzin z nominalnym obciążeniem, tak jakby zakumulowany efekt całego sezonu grzewczego Dzięki neuron. Zastanowię się jeszcze. Sprawdziłem okna Urzędowskiego,Jezierskiego,Veka,Dziadek,Salamander.Ceny są bardzo zbliżone.Jeśli chodzi o okna "normalne" to wybrałbym chyba Salamander .Ale w wersji P4 i WK-II są niewiele tańsze od meranti Urzędowskiego w tymże wykonaniu.Jezierski ma ładne okienka,ale dopłaty za szyby i okucia są dwa razy wyższe niż np.w Salamandrze. Za Urzędowskiego zapłacę ok.20tys,za ładny plastik-18tys.Biorę drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 21.02.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 czy jest sens kupować na wyrost tz.zaczynamy budowę na wiosnę jak puszczą śniegi,i skorzystać z tej 15% zniżki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.02.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 czy jest sens kupować na wyrost tz.zaczynamy budowę na wiosnę jak puszczą śniegi,i skorzystać z tej 15% zniżki? Ja bym nie radził.Nikt chyba jeszcze nie wybudował domu idealnie zgodnie z projektem.Czy to z winy własnej(zmiany,przeróbki,przemyślenia,żona) ,czy budowlańców (pomyłki,niedokładności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 21.02.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Racja, przy zakupie okien obowiazuje 'pomiar z natury'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 21.02.2005 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 szkoda ,wyszłam z założenia że jak są wymiary standartowe to murarze muszą też zrobić takie otwory okienne /w końcu to jest w projekcie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.02.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Mogą,ale nie muszą Nie przejmuj się.Nie ta promocja to inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 21.02.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 w myśl zasady jak kochają to poczekają ale nasunęło mi się jeszcze jedno/no może przesadziłam/pytanie:mam na taras drzwi 270cm zaokrąglone/nie chcę z nich zrezygnować/czy jest jakiś mechanizm który pogodziłby moją następną fanaberię,czyli drzwi przesówne/czy ktoś już na takie coś wpadł,jeśli nie to czemu?????? czy naprawdę chcę gwiazdkę z nieba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 22.02.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Zaokrąglone przesuwne?Hm.Może zrobić otwór w odpowiednim kształcie i drzwi przesuwne chowane w ścianie?To chyba będzie bezpieczniejsze i trwalsze rozwiązanie niż drzwi otwierane na ścianę.No ale musisz w tym miejscu wymurować podwójną ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robcun 22.02.2005 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Jak myślicie,czy warto kupować ten nowy model Urzędowskiego o U=0,5(szyba)?Czy może to ktoś przeliczyć ?Pow.całkowita ścian 185m2,okna 22m2,drzwi 10m2 ,dach 300m2 ocieplony wełną 20cm.Ściany silka+15cm wełny. Czy to się opłaci? 22 m2 okien 0,5 a 22 m2 okien 1,3 1,3 -0,5 = 0,8 załóżmy +20 w środku i min temp na zewnątrz -20 40 st x 0,8 x 22 =700 W w całym domu (tak jakby jeden grzejnik mniej) 0,7kW x 2200 h = 1540 kWh energii rocznie gaz 11 gr/kWh, el. 20 - 40 gr/kWh, drewno cos kolo 5-7 czyli między 80 a 600 zł rocznie zależnie od ogrzewania. 2200 h tyle w przybliżeniu jest w sezonie przeliczeniowych godzin z nominalnym obciążeniem, tak jakby zakumulowany efekt całego sezonu grzewczego Neuron, a czy w ten sposób można również obliczać koszty różnicy dla ścian, pogłóg, stropów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość nowy 23.02.2005 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 HejZamówiłem właśnie okna urzędowskiego Gallux ale z szybą 1,1 - dostałem nizły rabat na te okna (pseudo mahoń - czyli meranti) Widziałem je u znajomego - są piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 23.02.2005 02:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 RobcunTAK. Choć w praktyce zbyt duże różnice w izolacyjności zmieniają trochę warunki pracy poszczególnych elementów. Zbyt zimne okna lokalnie obniżają temperaturę w pomieszceniu tak że ściana będzie generowała mniej strat bo nie będzie przy niej +20 tylko np +17 ( - mniej ciepła ucieka z zimnego pokoju).Ale można przyjąć że to ekstrema, więc TAK mozna tak liczyć. I doprowadzić do zrównoważenia finansowych kosztów i oszczędności dla wszystkich elementów domu, tzn inwestować w pierwszej kolejności w elementy generujące najwięcej zł w przeliczeniu na zł zainwestowaną. Uwaga! dod. 5 cm izolacji ścian może dać więcej niż okno 0,8 zamiast 1,1ale już 8 cm izolacji może dać mniej, bo koszt będzie rósł szybciej niż oszczędności. Na forum było dyskutowane dla jakiego czasu liczyć inwestycję. Wypadło 15-25 lat. Obok strat pochodzących od tych elelementów w budynku pojawia się kilka innych ale są one związane głównie z kotłem, rurkami i automatyką więc zależą raczej od solidności i wiedzy instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 23.02.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 22 m2 okien 0,5 a 22 m2 okien 1,3 1,3 -0,5 = 0,8 załóżmy +20 w środku i min temp na zewnątrz -20 40 st x 0,8 x 22 =700 W w całym domu (tak jakby jeden grzejnik mniej) 0,7kW x 2200 h = 1540 kWh energii rocznie gaz 11 gr/kWh, el. 20 - 40 gr/kWh, drewno cos kolo 5-7 czyli między 80 a 600 zł rocznie zależnie od ogrzewania. 2200 h tyle w przybliżeniu jest w sezonie przeliczeniowych godzin z nominalnym obciążeniem, tak jakby zakumulowany efekt całego sezonu grzewczego Na parametry cieplne okna wpływa nie tylko oszklenie, ale rodzaj zastosowanej listwy dystansowej w szkleniu (aluminium, stal nierdzewna, czy jakaś specjalna listwa termiczna, np. Termix) i parametry cieplne ramy (dla np. okna dwuskrzydłowego 120x150 rama to jakieś 0,6-0,7 m2, czyli jakieś 35% powierzchni okna). Poproście od nich aprobatę techniczną, tam jest pokazane jak obliczyć U okna znając parametry szklenia, listwę i parametry ramy. Dla tego okna, z listwą aluminiową i szkleniem 0,5, wyjdzie gdzieś pewnie około 0,8-1,0 W/m2K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww777 23.02.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 WitamUwaga na założenie do obliczeń: -20 st. i +20 st. takie warunki panuja w Polsce w sumie max miesiąc. Dodatkowo z obserwacji okien Dj-68 zauważyłem, ze w pomieszczeniech nie ogrzewanych w pierwszej kolejnosci szron osiada wokól listew przyszybowych(zalecana ciepła ramka), a pożniej dalej na szybie, na ramie sie to prawie nie zdaża. Wnioski: nie kupiłbym okiem urzedowskiego z potrójną szybą, bo to sie nie opłaca, warto poszukac oszczednosci ciepła w instalacji grzewczej. Różnica w cenie (katalogowa) na oknie "180" z szybą k=o,5 a na zwykłym k=1,1 wynosi prawie 400 złotych a to zaledwie 2,56 m2 okien, wiec biorąc pod uwage korekte warunków atmosferycznych i c.o. opalane np. miałem węglowym to sie wogóle nie kalkuluje. To jest produkt dobry na syberie. Jesli jestem w błedzie proszę o korekte.pozdrawiam ww777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts