Qbkens 12.04.2025 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia (edytowane) Witam, sprawa wygląda tak: mam WZ gdzie jest wyznaczona obowiązująca linia zabudowy 3 metry od granicy działki drogowej. Jeden z przepisów w warunkach technicznych mówi o tym, że ściany z otworami okiennymi lub drzwiowymi mogą być sytuowane w odległości nie mniejszej niż 4 metry od granicy działki. Chciałbym w odległości 3 metry postawić ścianę z bramą garażową. Mój architekt mówi, że jest to wbrew przepisom. Jaki jest sens wydawać w WZ zapis o obowiązującej linii zabudowy na 3 metry i zmuszać inwestora do budowania w tym miejscu ściany bez drzwi i okien ? Znalazłem w WT przepis: § 12. [Odległość od granicy z sąsiednią działką budowlaną] pkt 10. Zachowanie odległości, o których mowa w ust. 1-9, nie jest wymagane w przypadku, gdy sąsiednia działka jest działką drogową lub publicznie dostępnym placem. Napisałem to mojemu archi i czekam na odpowiedź. Jakie jest Wasze zdanie na temat tej sytuacji ? Pozdrawiam Edytowane 12 Kwietnia przez Qbkens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 12.04.2025 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia (edytowane) . Edytowane 12 Kwietnia przez Qbkens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.04.2025 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 1 godzinę temu, Qbkens napisał: Jaki jest sens wydawać w WZ zapis o obowiązującej linii zabudowy na 3 metry i zmuszać inwestora do budowania w tym miejscu ściany bez drzwi i okien ? A dlaczego linia zabudowy nie może dotyczyć zabudowy ślepej? Działka drogowa - droga wewnętrzna czy publiczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 13.04.2025 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 19 godzin temu, Elfir napisał: A dlaczego linia zabudowy nie może dotyczyć zabudowy ślepej? Działka drogowa - droga wewnętrzna czy publiczna? Może ale czemu tak bardzo ograniczać inwestora. Można było wyznaczyć linie na odległość 4 metrów. Dodam jako ciekawostkę, że sąsiad w swojej linii zabudowy postawił ścianę z bramą garażową. Moja linia zabudowy jest przedłużeniem jego linii - tak brzmi sentencja w mojej decyzji o WZ Droga publiczna gminna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.04.2025 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia Te 3 m to jest bezsensowny zapis w WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2025 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia od drogi publicznej rzadko kiedy w ogóle robi się możliwość zabudowy tak blisko, zwykle min 6 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts