Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obowiązująca linia zabudowy a brama garażowa

Qbkens

Recommended Posts

Witam,

sprawa wygląda tak: mam WZ gdzie jest wyznaczona obowiązująca linia zabudowy 3 metry od granicy działki drogowej.

Jeden z przepisów w warunkach technicznych mówi o tym, że ściany z otworami okiennymi lub drzwiowymi mogą być sytuowane w odległości nie mniejszej

niż 4 metry od granicy działki. Chciałbym w odległości 3 metry postawić ścianę z bramą garażową. Mój architekt mówi, że jest to wbrew przepisom. 

Jaki jest sens wydawać w WZ zapis o obowiązującej linii zabudowy na 3 metry i zmuszać inwestora do budowania w tym miejscu ściany bez drzwi i okien ?

Znalazłem w WT przepis:

§  12.  [Odległość od granicy z sąsiednią działką budowlaną]

pkt 10.   Zachowanie odległości, o których mowa w ust. 1-9, nie jest wymagane w przypadku, gdy sąsiednia działka jest działką drogową lub publicznie dostępnym placem.

Napisałem to mojemu archi i czekam na odpowiedź. Jakie jest Wasze zdanie na temat tej sytuacji ?

Pozdrawiam

Edytowane przez Qbkens

1 godzinę temu, Qbkens napisał:

Jaki jest sens wydawać w WZ zapis o obowiązującej linii zabudowy na 3 metry i zmuszać inwestora do budowania w tym miejscu ściany bez drzwi i okien ?

A dlaczego linia zabudowy nie może dotyczyć zabudowy ślepej?

Działka drogowa - droga wewnętrzna czy publiczna?

19 godzin temu, Elfir napisał:

A dlaczego linia zabudowy nie może dotyczyć zabudowy ślepej?

Działka drogowa - droga wewnętrzna czy publiczna?

Może ale czemu tak bardzo ograniczać inwestora. Można było wyznaczyć linie na odległość 4 metrów. Dodam jako ciekawostkę, że sąsiad w swojej linii zabudowy postawił ścianę z bramą garażową. Moja linia zabudowy jest przedłużeniem jego linii - tak brzmi sentencja w mojej decyzji o WZ

Droga publiczna gminna