Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proponuję 80l.

Pozdrawiam Robert :)

A to sprawdzone z doświadczenia ???

Bo mi moja luba powiedziała że jak będzie brakło wody jak 4 osoby bedą brały prysznić to ja będe mył się ostatni

80-tka to stanowczo za mało. Proponuję 100-120 litrów przy prysznicu i 150 - 180 litrów przy wannie. Inaczej wykąpie sie jedna osoba a reszta bedzie czekać aż woda dojdzie do temp.
U mnie zasobnik ma 500l. ale do podgrzewania zbiornika używam pompy ciepła w domu będzie nas troje.

zapomniałem dodać że to domek letniskowy

i 500L to troszke dużo ;-)

IMHO 80l/4os to za mało. Ja mam 150l/3os. Nie zapomnij ze woda do bojlera nie jest uzupełniana cyklicznie ale stale napływa zimna woda i misza sie z tą ciepłą. Oczywiście konstrukcja bojlerków powinna to mieszanie zminimalizować, niemniej jednak z 80l bojlerka w którym masz wode o temp. T nie uzuskasz 80l wody o temp. T. Oczywiście jeżeli masz silne źródło ciepła (wężownicę, bo grzałki el. raczej są słabiutkie, max 2,5kW) to jesteś w stanie szybko podgrzewać napływającą wodę i wówczas można poj. bojlera zmniejszyć.

Przy zakupie zwróć uwagę na straty ciepła przez obudowe (K/h), na zapisy dot. gwarancji (przykładowo, są producenci, którzy wymagają corocznej wymiany anody magn. jak Galmet, a są też tacy, którzy tego nie wymagają np. dawny Biawar).

IMHO 80l/4os to za mało. Ja mam 150l/3os. Nie zapomnij ze woda do bojlera nie jest uzupełniana cyklicznie ale stale napływa zimna woda i misza sie z tą ciepłą. Oczywiście konstrukcja bojlerków powinna to mieszanie zminimalizować, niemniej jednak z 80l bojlerka w którym masz wode o temp. T nie uzuskasz 80l wody o temp. T. Oczywiście jeżeli masz silne źródło ciepła (wężownicę, bo grzałki el. raczej są słabiutkie, max 2,5kW) to jesteś w stanie szybko podgrzewać napływającą wodę i wówczas można poj. bojlera zmniejszyć.

Przy zakupie zwróć uwagę na straty ciepła przez obudowe (K/h), na zapisy dot. gwarancji (przykładowo, są producenci, którzy wymagają corocznej wymiany anody magn. jak Galmet, a są też tacy, którzy tego nie wymagają np. dawny Biawar).

Ta odpowiedź daje troche do myślenia, dzięki

Mam 120l na łazienkę i oddzielny 60l na kuchnię. Na ogół wody nie brakuje. No, chyba że dwie pierwsze osoby myją głowy, to ostatnie niestey ma już wodę letnią.... Oczywiście, jeśli kąpią się ,,one by one''.

Pozdrawiam - Juras

Witam

Stoje przed wyborem kupna bojlera i niewiem jaką pojemność kupić.

Ma wystarczyć dla 4 osób

Będzie prysznic, umywalka i zlewozmywak

Z góry dziekuje za wszystkie sugestie

Gdy zamieszkałem w nie do końca wykończonym domu, mialem bojler 50 litrów (i mam go do dziś jako "instalację backupową" w razie przerwy w dostawie gazu). Te 50 litrów wystarczało na szybki prysznic dla 2 osób; na długi - już nie. Na uzyskanie sensownej temperatury po całkowitym napełnieniu czekało się ok 2,5 godziny. Skoro masz 4 osoby, któe na wieczór pewnie wszystkie naraz będą chciały brać prysznic, to 120 litrów wydaje się mi "minimum minimorum".

W domu, w którym teraz mieszkam mam bojler elektr. 80 l - starcza!! 3 osoby, a jak włączę go non stop (czyli nie na 4 godziny) starcza i dla gości!

ale w nowym domu zamówiłam już z wężownicą + grzałka elektr. 140 l i mam nadzieję że styknie, wężownica będzie działała zimą (wodę będzie ogrzewał piec) a latem włączę sobie elektryczną i też zaprogramuję na czas, gdyż do popołudnia nikogo nie ma, a rano do prysznica też jest ciepła woda!!!

a co myślicie o ogrzewaczach Ariston elektrycznych z wężownnicą , słyszałem że jakościowo dobre ale wężownica pojedyńcza bardzo skromna niewiem czy nadąży nagrzać pomimo pieca węglowego ? A tak wogóle jakiej firmy polecacie bojlerki z grzałką i wężownicą?