piotrDIY 15.04.2025 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 06:56 Dzień dobry Jestem w trakcie remontu mieszkania w kamienicy z lat ~50. Niestety po zdjęciu paneli okazało się że na podłodze jest stary parkiet w dodatku przyklejony na subicie. Parkiet razem z klejem został usunięty przez profesjonalną firmę i została po tym stara wylewka którą trzeba zabezpieczyć i wyrównać. W budynku zastosowano jakiś rodzaj stropu gęstożebrowego, niestety podłoga jest dość krzywa i dziurawa miejscami. Tutaj rodzi się pytanie: Czy zastosowanie wylewki tradycyjnej 2, max 3cm na takim stropie w takim budynku stwarza jakiekolwiek zagrożenie? Zarządca twierdzi że nie ma się czym przejmować ale wolę dopytać. Rozważałem wykonanie wylewki anhydrytowej która jest lżejsza ale nie jest to niestety możliwe. Podsumowując: -budynek z lat 50 -strop gęstożebrowy -usunięty stary parkiet razem z klejem i cienką warstwą wylewki do której był przyklejony + miejscami była wylewka ok 2cm+ kafle(korytarz) która też jest usunięta -czy zrobienie na tym wylewki 2, miejscami max 3cm i położenie paneli i mebli jest bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.04.2025 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 10:22 Raz piszesz że wylewka zostala usunięta a raz że została. To jak to jest? Usuwasz wylewkę (podłogę) czy może nadbeton ze stropu? Wylewka 2cm tradycyjna to za cienko myślę ze koło 4-5cm to minimum. Jak masz ten tajmniczy strop to masz na nim jakies warstwy izolacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrDIY 16.04.2025 05:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 05:01 (edytowane) Z usuwaniem wylewki chodziło mi o to że ekipa która zajmowała się subitem zeszlifowała trochę razem z tym subitem(wg nich max 5mm). To co zastałem to cienką warstwa betonu pod którym jest jakby luźno związany piach i na to chciałbym zrobić jak najcieńszą wylewkę która wyrówna tą starą warstwę do której pierwotnie był przyklejony parkiet. W załączniku przesyłam zdjęcie jak to wyglądało zaraz po usunięciu klepek i kleju. W tym są również osadzone progi ze starych drzwi Edytowane Środa o 05:31 przez piotrDIY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.04.2025 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 godzin temu wylwki samopoziomujace sa cienkowarswowe, wyrównasz tym podloże i nie zajmie ci to dużo mjejsca. Poczytaj karty techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts