Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka na stropie gęstożebrowym po subicie

Recommended Posts

Dzień dobry

Jestem w trakcie remontu mieszkania w kamienicy z lat ~50. Niestety po zdjęciu paneli okazało się że na podłodze jest stary parkiet w dodatku przyklejony na subicie.

Parkiet razem z klejem został usunięty przez profesjonalną firmę i została po tym stara wylewka którą trzeba zabezpieczyć i wyrównać. W budynku zastosowano jakiś rodzaj stropu gęstożebrowego, niestety podłoga jest dość krzywa i dziurawa miejscami. Tutaj rodzi się pytanie: Czy zastosowanie wylewki tradycyjnej 2, max 3cm na takim stropie w takim budynku stwarza jakiekolwiek zagrożenie? Zarządca twierdzi że nie ma się czym przejmować ale wolę dopytać. Rozważałem wykonanie wylewki anhydrytowej która jest lżejsza ale nie jest to niestety możliwe.

Podsumowując:

-budynek z lat 50

-strop gęstożebrowy

-usunięty stary parkiet razem z klejem i cienką warstwą wylewki do której był przyklejony + miejscami była wylewka ok 2cm+ kafle(korytarz) która też jest usunięta

-czy zrobienie na tym wylewki 2, miejscami max 3cm i położenie paneli i mebli jest bezpieczne?

Raz piszesz że wylewka zostala usunięta a raz że została. To jak to jest? Usuwasz wylewkę (podłogę) czy może nadbeton ze stropu? 

Wylewka 2cm tradycyjna to za cienko myślę ze koło 4-5cm to minimum. Jak masz ten tajmniczy strop to masz na nim jakies warstwy izolacyjne? 

Z usuwaniem wylewki chodziło mi o to że ekipa która zajmowała się subitem zeszlifowała trochę razem z tym subitem(wg nich max 5mm). To co zastałem to cienką warstwa betonu pod którym jest jakby luźno związany piach i na to chciałbym zrobić jak najcieńszą wylewkę która wyrówna tą starą warstwę do której pierwotnie był przyklejony parkiet. W załączniku przesyłam zdjęcie jak to wyglądało zaraz po usunięciu klepek i kleju. W tym są również osadzone progi ze starych drzwi

IMG_20240802_154517.jpg

Edytowane przez piotrDIY