Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie. Słyszę od różnych osób, że budynek powinien przezimować w stanie surowym i dopiero w roku następnym dobrzego go wykańczać. Co to ma na celu, czy faktycznie ma to jakieś zbawienne skutki dla domu?

Kolejne pytanko to czy, przy Waszej znajomości tematu, jest możliwe wybudowanie i wykończenie (chciałbym jak najwięcej systemem gospodarczym) Mieleny II Archipelago zaczynając budowę w kwietniu, nie mając jeszcze firm?

Nie wiem, czy przekonywać żonę do budowy na maksa, czy też tak jak ona chce budować spokojnie surowy, a w przeyszłym roku skończyć

pzdr

Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/28870-zimowanie-budynku-czas-budowy-pow-u%C5%BCytkowa-166-gara%C5%BC/

Chodzi o osiadanie budynku, jeżeli planujesz ciężkie pokrycie dachu to też warto to zrobić za jednym zamachem i przezimować.

Przy szybkim wykańczaniu domu, może dochodzić do niekorzystnych naprężeń i spękań konstrukcji, co powoduje dużo dodatkowej pracy

( i pieniędzy :( ).

Ale są różne szkoły na ten temat.

Pozdro

J

wybudowałem w tamtym roku stan surowy przykryłem dachówką i stoi tak całą zimę od wiosny ruszam dalej (kiedy skończy sie ta zima!!!), narazie peknięć niewidać, zobaczymy jak pósci mróz.

Wszystkie poprzednie uwagi plus:

Odparowanie wody technologicznej z budynku i to niezależnie jaką technologią był postawiony wody tej jest olbrzymia ilość. Odpada koszt opału na odparowanie.

Możliwość przemyśleń przez zimę rozwiązań i wykończeń. Większość lepiej myśli jak widzi.

Prześledź forum było już kilka wątków pt. w rok czy dwa itp.