Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyklinowanie bezpyłowe - na ile bezpyłowe?

Recommended Posts

Proszę o pomoc osoby, które korzystały z usług fachowców mających bezpyłowe cykliniarki. Zapewniają, że nie trzeba zabezpieczać w domu mebli ani ścian, bo maszyna naprawdę nie powoduje zapylenia mieszkania. Moje pytanie: czy to prawda? Czy ktoś z Was korzystał z takiej usługi i może potwierdzić, że to jest naprawdę cyklinowanie nie wymagające większych zabiegów w mieszkaniu? Nie trzeba wynosić kanapy, oklejać ścian folią?

Kanape wstawioną do otwartej kuchni przykryliśmy folią i było ok, niemniej w zebrała się wszędzie malutka warstewka drobnego pyłu. Wziął się stąd, że nasz fachowiec miał duzą maszynę z workiem, ale przy wykańczaniu brzegów posługiwał się mniejszą i ta była bez pojemnika. Spytaj więc o sposób szlifowania kątów. A pyłu był naprawdę wielki wór.

Własnie sprzatam po cyklinowaniu... Maszyna nazywa sie bezpyłowa, ale fachowcy od razu powiedzieli, ze pyłu nie da sie uniknąć, potem tzreba wszystkie ściany odkurzyć, ja naszczescie robiłam to przed przeprowadzką, wiec nie mialam prawie rzadnychmebli. dźwiek jest straszny... pozdrawiam i współczuję.

• 1 year później...
Mam pytanie do osób, które sa po "bezpyłowym" cyklinowaniu i nie zdecydowały się na powtórne malowanie. Jak sobie poradziliście z pyłem na scianach? Na sucho - np. odkurzaczem? Jeśli tak to kupiliście specjalna nasadkę czy coś t w tym stylu? Czy tez na mokro? (pewnie najlepiej tylko nie wiem co na to farba na scianach) Nie mam pojęcia ja się za to zabrać :roll: Prosze o rady od doswiadczonych już osob.

Jako parkieciarz mogę tylko wtrącić swoje 3 groszę, że wszystkie cykliniarki pylą - tylko jedne bardziej drugie mniej. :wink: A najwięcej pyłu powstaje przy obrabianiu boków i polerowaniu podłogi.

Aby usunąć pył ze ścian to możemy:

-jak JAKIE P przy pomocy szczotek z miękiego włosia;

-przy pomocy miękkich szmatek np. z bawełny;

-korzystając z takiego "czochradełka" do kurzu (jak mają służące zbierające kurz w brazylijskich serialach).

I to były moje 3 grosze. 8)

Dziekuje za rady :D Przepraszam za dociekliwość, ale tak sie zastanawiam czy stosując szczotki czy "czochradełka" ten pył nie wznosi sie tylko w powietrze, zamiast zbierac. Czy tobie - JACKIE P udało sie zebrac szczotka pył na dół i potem zebrac odkurzaczem?

• 4 years później...
Proszę o pomoc osoby, które korzystały z usług fachowców mających bezpyłowe cykliniarki. Zapewniają, że nie trzeba zabezpieczać w domu mebli ani ścian, bo maszyna naprawdę nie powoduje zapylenia mieszkania. Moje pytanie: czy to prawda? Czy ktoś z Was korzystał z takiej usługi i może potwierdzić, że to jest naprawdę cyklinowanie nie wymagające większych zabiegów w mieszkaniu? Nie trzeba wynosić kanapy, oklejać ścian folią?

Cyklinowanie obecnie może być bezbolesne, odkurzanie ścian to jednak przesada. Obecnie cykliniarki są wyposażone w filtry i " wydalają" z siebie mniej kurzu niż popularne odkurzacze. Jednak wyniesienie mebli jest raczej konieczne ze względów technicznych. Prace prowadzone są na podłodze więc wolna powierzchnia przyspiesza prace i pozwala uzyskać lepszy efekt końcowy.

Zwolnienie podłogi (przeznaczonej do cyklinowania) z mebli jest może trudniejsze (grawitacja) z powodu wagi sprzętów, ale wyobraź sobie minę np. malarza gdy powiesz, że nie wolno zdejmować obrazków ze ściany podczas malowania tychże (ścian).

Pozdrawiam i życzę wytrwałości ;) .