MacKi 10.02.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Heja, Mam kilka pytan o uldze remontowej. Czesc z tematow pewnie byla tu juz kiedys poruszana ale jakos ciezko mi w archiwum znalezc jednoznaczne odpowiedzi.No wiec.1. Podpisalem ze spoldzielnia umowe na finansowanie budowy lokalu mieszkalnego. Czy od tego momentu moge juz sobie kupowac materialy na wykonczenie i bede mogl skorzystac z ulgi remontowej jesli mieszkanieodbiore dopiero jesienia? Czy faktury musza miec date "po odbiorze", czy moze jeszcze pozniejsza?2. Czy do ulgi remontowej zalicza sie - koszty zmian w projekcie takiego mieszkania. Ja wprowadzalem "troche" poprawek (typu ta scianka aut, a tu scianka inaczej, ten kaloryfer tam, itp)i architekt calkiem niemalo za to wzial. Czy taka fakture uzna urzad skarbowy? Jesli tak, to co tam powinno byc napisane?- koszty zwiazane z aranzacja wnetrza. Aranzacje wnetrza zlece najprawdopodobniej jakiemus fachowcowi. Czy to tez ma szanse byc odliczone w uldze? z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.02.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Heja, Mam kilka pytan o uldze remontowej. Czesc z tematow pewnie byla tu juz kiedys poruszana ale jakos ciezko mi w archiwum znalezc jednoznaczne odpowiedzi. No wiec. 1. Podpisalem ze spoldzielnia umowe na finansowanie budowy lokalu mieszkalnego. Czy od tego momentu moge juz sobie kupowac materialy na wykonczenie i bede mogl skorzystac z ulgi remontowej jesli mieszkanie odbiore dopiero jesienia? Czy faktury musza miec date "po odbiorze", czy moze jeszcze pozniejsza? Możesz odliczać dopiero po przekazaniu Tobie lokalu przez spóldzielnię (dewelopera) wydatki związane z wyko ńczeniem stanu surowego. Jest w tej sprawie wiążące wszystkie US-y stanowisko MF 2. Czy do ulgi remontowej zalicza sie - koszty zmian w projekcie takiego mieszkania. Ja wprowadzalem "troche" Jak wyżej- o ile wprowadziłeś te zmiany po przekazaniu Tobie lokalu przez spółdzielnię. poprawek (typu ta scianka aut, a tu scianka inaczej, ten kaloryfer tam, itp) i architekt calkiem niemalo za to wzial. Czy taka fakture uzna urzad skarbowy? Jesli tak, to co tam powinno byc napisane? Jak wyżej - koszty zwiazane z aranzacja wnetrza. Aranzacje wnetrza zlece najprawdopodobniej jakiemus fachowcowi. Czy to tez ma szanse byc odliczone w uldze? Tutaj odpowiedź nie może być jednoznaczna. Jeśli aranżacja obojmuje wybór mebli, zasłon, karniszy, zyrandoli, dywanów, obrazów na ściane itp. to oczywiście nie są to koszty które mogą być odliczone w ramach ulgi remontowej. Jeśli zaś dotyczy elementów konstrukcyjnych (zmiana ciągów komunikacyjnych, przesuniecia ścianek działowych itp) to prawdopodobnie tak - ale nie dam za to głowy... te zmiany w sumie winne być ujęte w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacKi 11.02.2005 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Wowka:>Możesz odliczać dopiero po przekazaniu Tobie lokalu przez spóldzielnię >(dewelopera) wydatki związane z wykończeniem stanu surowego. ok, samego odliczenia moge dokonac dopiero po przekazaniu, to rozumiem, ale czy jesli odbior mieszkania bede mial dajmy na to we wrzesniu, a wanne sobie kupie juz w sierpniu to co, nie bede mogl odliczyc tej wanny? Umowe ze spoldzienia na wybudowanie juz mam, pieniadze z kredytu (czesc poszlo na zakup, reszta jest na wykonczenie) mam, wiec chcialbym je wydatkowac. I co, nie moge do czasu az nie przekaza mi mieszkania? To jakis nonsens chyba (??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 11.02.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Wowka: >Możesz odliczać dopiero po przekazaniu Tobie lokalu przez spóldzielnię >(dewelopera) wydatki związane z wykończeniem stanu surowego. ok, samego odliczenia moge dokonac dopiero po przekazaniu, to rozumiem, ale czy jesli odbior mieszkania bede mial dajmy na to we wrzesniu, a wanne sobie kupie juz w sierpniu to co, nie bede mogl odliczyc tej wanny? Umowe ze spoldzienia na wybudowanie juz mam, pieniadze z kredytu (czesc poszlo na zakup, reszta jest na wykonczenie) mam, wiec chcialbym je wydatkowac. I co, nie moge do czasu az nie przekaza mi mieszkania? To jakis nonsens chyba (??) Jest dokładnie tak jak napisal Wowka: dopiero po przekazaniu Tobie lokalu będziesz mógł odliczać wydatki w ramach ulgi remontowej. Nie będziesz mógł odliczyć wydatków (faktur ) z wcześniejszą datą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 11.02.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Czy ulge remontowa moge odliczac bezposrednio po odbiorze (np odbiór w czerwcu, odliczenia w lipcu), czy musze czekac do nowego roku kalendarzowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 11.02.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Czy ulge remontowa moge odliczac bezposrednio po odbiorze (np odbiór w czerwcu, odliczenia w lipcu), czy musze czekac do nowego roku kalendarzowego ? Nie trzeba czekać, można nastepnego dnia po odbiorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 11.02.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 a co znowu jest jakas ulga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.02.2005 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 a co znowu jest jakas ulga? Ciebie stary to nie dotyczy. Pisałeś, że pracujesz za granica i tam płacisz podatki. Czyli, jeśli nie składasz w kraju zeznania podatkowego PIT to nie możesz skorzystać z ulg podatkowych. P.s coś mi się wydaje, że albo rzeczywiście zbyt długo przebywałeś na obczyźnie lub ponownie usiłujesz swoim pytaniem "włożyć kij w mrowisko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2005 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 pytam powaznieniedlugo chyba wracam i interesuje mnie czy bedzie jakas ulgaale podejrzewam, ze mowicie o jakiejs starej uldze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts