Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aleście mi pomieszali :wink:

Już byłem zdecydowany na http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=20

a tu patrzę na te domki.net i znów mam zgryza...np. ten

http://www.domek.net.pl/mur_maly_m-01_front.htm

albo ten

http://www.domek.net.pl/mur_012-cieply_front.htm

oj nieładnie nieładnie... :wink: :lol:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Macio - ale zwróć uwagę, że ten z kolekcji Muratora jest parterowy, natomiast te z "Domku" są z użytkowym poddaszem. W parterówce odpada ci robienie klasycznego stropu - starczy ocieplony sufit z płyt g-k. Mniejsza jest powierzchnia do ocieplenia, bo w parterowym ocieplasz sufit, który ma powierzchnię mniejszą niż dach (u mnie to jest 110 vs 188 m2). Uzytkowe poddasze musisz wykończyć płytami g-k, co z reguły jest droższe niż tynkowanie. W parterówce poza tym nie masz schodów na poddasze, które kosztują i zabierają miejsce (ja pod dachem mam stryszek, na który wchodzi się po rozkładanej drabinie z s-marketu, za 250 zł)

Inaczej mówiąc - jesli powierzchnia ok. 78 m2 ci wystarczy, zbuduj raczej parterowy.

pozdr - Krzysiek (Dom na 102)

PS Aha - no i okna dachowe (okno+całe odadzenie) są droższe o tych do osadzenia w murze

Po przeczytaniu tego wątku muszę przyznać, że urzekła mnie prostota i funkcjonalność domku CIEPŁY. Czy ktoś z Was mógłby mi podać przybliżony koszt realizacji tego projektu, stan. surowy, sur. zamkniety, Zeby sie nie porywać 'z motyką na słońce' -w jakiej kwocie zamiezacie się zmieścić? Pozdrawiam.

Dzieki za odzew!

Dobrze rozumiem że Ty też dopiero roaważasz ten projekt. My jeszcze nie mamy działki, bo czekamamy na WZiZT dopiero potem będziemy mogli dostać kaskę na część działki, ale ta przez nas wybrana jest warta czekania, jak znależliśmy sie przy niej wiedzieliśmy, ze to nasze miejsce i już nie odpuszczamy, mam nadzieję że zakończy sie wszystko dobrze.

Wybraliśmy ten projekt bo wydaje się nam ładny prosty a co z tym związane ekonomiczny w budowie. Mamy zamiar zminimalizować ilość okien dachowych a z tyłu domku zlikwidować ganek, poszerzyć taras i wstawić zamiast dachówej lukarny, oprócz tego jak się da chcemy dołączyć do nieo garaż ale taki żeby można było zrobić stryszek do wykorzystania w dalekiej przyszłości. Napisz co o tym myślisz. Mamy zamiaqr zmieścić sie w 80 tys. z stan surowy otwarty. Dalej zamierzamy budować systemem gospodarczym zależy ile będziemy mielikaski

Pozdrawiam

Aga

Witam, oto podobny projekt z małym stryszkiem:

http://www.kominiarze.pl/gfx/galeria/8d6edc23d30b18be453053d9db496d9b.jpg

Pozdrawiam.

Mój wybór padł na ciepły. Zgadzam się z opinią że warto się skontaktować z archiektem , w ciągu 1 dnia przebudował poddasze i wygospodarował 2 pomieszczenia na garderoby :D , których nam brakowało .

proszę mi podpowiedzieć jakie są minusy schodów zabiegowych ( I am laik budowlany :)) ) Zawracam rónież uwagę na fakt ,że na parteż nie musi być ścian pomiędzy kuchnią a salonem .

toomas - mógłbyś mi wysłać @ przekroje ? .

Pozdrawiam .

proszę mi podpowiedzieć jakie są minusy schodów zabiegowych ( I am laik budowlany :)) )

Schody zabiegowe są trochę mniej wygodne i troche bardziej pracochłonne w wykonaniu. No ale mają też plusy - potrzebują mniej miejsca. Mam w Ciepłym trochę nie pasuje konstrukcja schodów i umiejscowienie spiżarki pod schodami. Chcemy zrbić schody dewniane, taką lekką konstrukcje a w Ciepłym niezabardzo widzę możliwość takego wykonania.

Krzysiek wiem to wszystko...jednak coś mnie ciągnie na poddasze... :lol: w zasadzie kasy niewiele dlatego też jakbym się zdecydował z poddaszem to chciałbym kończyć etapami mieszkać na parterze kończyć poddasze (można mieszkać a wydatki rozłożyć na dłuższy okres czasu) No i mamy małą działkę z lekkim spadkiem z stronę płd.-zach. i wjazd od dołu - ogólnie ciężko dopasować projekt żeby było ok.(jak najwięcej słońca, itp., itd.)

Pozdrawiam

OK Macio - życzę ci wobec tego przemyślanych decyzji :)

Tylko na poddasze niektóre wydatki bedziesz miec od razu - strop, okna, schody w zasadzie też, tylko wykończenie możesz sobie podarować na początek, bo bez ocieplenia dachu będziesz za ogrzewanie płacić za dużo ...

pozdr - Krzysiek

Witam

Chcemy zrbić schody dewniane, taką lekką konstrukcje a w Ciepłym niezabardzo widzę możliwość takego wykonania.

W projekcie Ciepłego przewidziane sa schody drewniane.

Alski,

ale chyba te ściany są nośne i nie mozna ich zlikwidować, też wolałabym mieć więcej przestrzeni na parterze od razu wydawałby sie dom wiekszy

Sciana na parterze idąca posrodku budynku jest nosna. Ale ja mam zaprojektowany podciąg pomiedzy kuchnia a salonem (jedno wspolne pomieszczenie). Nosne sa tez sciany klatki schodowej. Reszta scian, to zwykle dzialowe.

pozdrawiam

Konrad