Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ciepły jest wyceniony przez pracownię na 220 stan wykończony

I to by sie mniej wiecej zgadzalo. Kosztorys zrobiony wlasnorecznie przeze mnie tez sie zamyka taka kwota. Tylko, ze w tej cenie jest tez dodatkowo koszt przylaczy (15000), projektu (3400) i kominka z DGP (10000).

Gdy zobaczylem ten projekt po raz pierwszy we "Wlasnym Domu" w wakacje 2003 roku, to kosztorys tam zamieszczony opiewal na troche ponad 150tys dla najtanszej wersji "Cieplego" (bez garazu, gankow; dach kryty dachowka bitumiczna).

pozdrawiam

Konrad

• 1 month później...

Witam

Wczoraj skończyłem stan zero. Od piatku zacznie sie stawianie ścian.

http://www.ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/209_348.ts1123525462875.jpg

Koszty dla tego etapu:

9800zł - materiały (w tym 250 zł to kabel do betoniarki i 2 przedłuzacze 40m, bo prąd biore z budynku oddalonego o 80m)

3500zł - robocizna

380zł - koparka do zdjecia humusu, wyrównania działki i zasypania fundamentów - 2 wizyty

1000zł - kanalizacja w przyziemiu (robocizna + materiały)

300zł - geodeta

Brakuje jeszcze stop i słupów pod filary ganków, ale koszt materiałow na nie jest już uwzględniony w powyższej kalkulacji.

pozdrawiam

Konrad

• 2 weeks później...
Witam wszystkich. Ja też będę budował "ciepłego". Tyle tylko że będzie to konstrukcja szkieletowa.Muszę Wam powiedzieć, że układ pomieszczeń jest w nim dokładni taki jaki sobie wcześniej wymarzyłem. Uwzględniając nawet usytuowanie na działce. Projekt już mam, jestem na etapie niewielkich przróbek, a ponieważ kotłownia będzie węglowa, to musiałem na ścianie szczytowej dobudować pomieszczenie gospodarcze na piec. Ale z pozwoleniami na przeróbki nie było żadnego problemu. Jeden telefon do P. Berezowskiego i następnego dnia było pozwolenie. Ciekaw jestem czy ktoś z Was też będzie staiwiał szkieletora?

Witam wszystkich. Ja też będę budował "ciepłego". Tyle tylko że będzie to konstrukcja szkieletowa.Muszę Wam powiedzieć, że układ pomieszczeń jest w nim dokładni taki jaki sobie wcześniej wymarzyłem. Uwzględniając nawet usytuowanie na działce. Projekt już mam, jestem na etapie niewielkich przróbek, a ponieważ kotłownia będzie węglowa, to musiałem na ścianie szczytowej dobudować pomieszczenie gospodarcze na piec. Ale z pozwoleniami na przeróbki nie było żadnego problemu. Jeden telefon do P. Berezowskiego i następnego dnia było pozwolenie. Ciekaw jestem czy ktoś z Was też będzie staiwiał szkieletora?

http://foto.onet.pl/upload/21/3/_524601_n.jpg

Koszt tego etapu (ściany zewnętrzne parteru+ wewnętrzne nośne, bez nadproży i wieńców - oprócz jednego nadproża nad oknem i jednego nad drzwiami zewnętrznymi):

Materiały na ściany: 4700zł

2 kominy systemowe Zapel (fi20+2 went.-8m; fi14 z went+3 went.-7m): 4100zł za całe (ale są na razie zbudowane do połowy)

Robocizna: 3800zł (mniej wiecej, bo za całość scian łacznie z działowymi i kominami jestem umówiony na 6800zł)

pozdrawiam

Konrad

• 2 weeks później...

Witam Konrad!

bardzo dawno nie byłam na forum, nie było czasu, urodziła się nam córeczka, Mamy juz wymarzona działkę, teraz w wolnych chwilach szukamy projektu, ale ciągle wracamy do "ciepłego". Gratuluję rozpoczecia budowy i z niecierpliwością czekam na dalsze relacje z placu boju.

pozdrawiam

Agnieszka Poniatowska

• 1 month później...
http://foto.onet.pl/upload/29/91/_547254_n.jpg

Koszt tego etapu (więźba)

Materiały: 6750zł (w tym deski okapowe i szczytowe - jeszcze nie zamontowane)

Robocizna: ? (za więźbe i pokrycie zapłace 6500zł)

pozdrawiam

Konrad

Powiedz proszę z czego będzie dach i czy do tej xeny doliczyłeś okna dachowe i wyłaz? Mnie wykonawca we wstępnym kosztorysie wycenił dach na 24 tyś zł. Dachówka betonowa, okna, rynny... Ale łaty i kontrłaty policzył osobno 1500 zł.

Powiedz proszę z czego będzie dach i czy do tej xeny doliczyłeś okna dachowe i wyłaz? Mnie wykonawca we wstępnym kosztorysie wycenił dach na 24 tyś zł. Dachówka betonowa, okna, rynny... Ale łaty i kontrłaty policzył osobno 1500 zł.

Dach bedzie z dachówki Robena czarno brązowej. Koszt z wszystkimi dachówkami systemowymi, spinkami, itp + membrama, dwa wyłazy Fakro ława kominiarska, kominek wentylacyjny, blachy do obróbek, wróblówka, itp. to 14300zł. Koszt łat to 1000zł. Kontrłat nie licze, bo zrobiłem je z desek pozostałych po deskowaniu stropu (koszt ich impregnacji to 70zł). 4 okna dachowe będą w przyszłym roku - koszt 3700zł. Dojdzie jeszcze jakaś taśma lub blacha do obróbek kominów, pewnie jakieś taśmy do naprawy membramy, troche gwożdzi do przybicia łat. Rynny z siatkami wyjdą jakieś 1750zł. Do dachu można jeszcze doliczyć wykończenia kominów z klinkieru - 1100zł.

PS. Wszystkie podane tu koszty, to ceny materiałów

Czyli w sumie cena materiałów to około 20000 zł. Czyli raczej porównywalnie z moją ceną (24500 za całość.) Tyle tylko że Twoja dachówka pewnie ceramiczna, moja zaś betonowa. Ja chyba jednak zdecyduję się na gont bitumiczny. Wyjdzie trochę taniej i nie zajdzie tak szybko mchem. Dzięki za info.

Miło mi, ze ktos oglada moje zdjecia. Teraz jest najbardziej kolorowa pora roku. Prawie każde drzewo ma inny kolor. Specjalnie wybrałem sobie takie miejsce pod budowe domu - bardzo podoba mi się ten buk:

http://ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/1835_348.ts1131210830031.jpg

Troche przeraża mnie tylko ta masa liści :cry: . Będzie co sprzatać. "Za Niemca" był w tym miejscu park . Zostało po nim jeszcze kilka ciekawych drzew (oraz fontanny). Mam kilkusetletniego cisa (nie widać go na zdjęciach, bo jest przy frontowym płocie - wg. leśnika bardzo rzadki okaz), są też jakieś kanadyjskie odmiany sosny. Poza tym są chyba wszystkie inne popularne gatunki. Sporo drzew musiałem wyciąć, bo cała działka nie różniła się od lasu obok. Las ten zasiał się sam na gruzach domów jakie tu stały do końca wojny. Teraz już nie ma po nich śladu, chociaż są nieraz ciekawe widoki - np. schody prowadzące do sporej akacji.

Hej

Ja też śledzę ten wątek 8)

Buduje podobny domek. A "Ciepły" jest super!!!

KAS01

Działkę masz super, a drzewo to poprostu r e w e l a c j a !!! :D

Dzięki. :D Co do działki, to wiem o tym, bo wszyscy przewijający się przez nią mi o tym mówią. Mój architekt (prywatnie najlepszy kumpel) powiedział, ze jest to jedna z najładniejszych działek jakie widział.

Od dziecka wiedziałem też, że właśnie przy tym drzewie wybuduje dom. Dlatego mój nieżyjący już Dziadek wiedząc o tym, wykroił mi (dawno temu) ze swojego terenu taki kawałek, aby to drzewo:

http://ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/207_348.ts1121069992000.jpg

było w jego środku i mi go podarował. Obecnie reszta terenu należy do ciotki. A ja bede sukcesywnie od niej odkupywał kawałek po kawałku. Jestem bardzo przywiązany do tego miejsca (tu się urodziłem i mieszkałem przez pierwsze lata życia) i nie chce aby ten teren przeszedł w obce ręce.

pozdrawiam

Konrad