Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Witam - czy juz nikt więcej nie buduje ciepłego ? a szkoda , bo mi naprawde zaczyna sie coraz więcej podobac , jest funkcjonalny.Ja mam stan surowy skończony i wew.tynki. Teraz robią sie instalacje.

Konradzie , a co u Ciebioe słychać ? zadomowił się już na stałe, czy może coś dalej wykańcza.?

Faktycznie- chyba niewielu nas, a szkoda.

Zgadzam się , że Ciepły jest godny rozpropagowania, bo to naprawdę bardzo sensownie zaprojektowany domek / biorąc pod uwagę niewielką powierzchnię/.

Na dodatek bardzo ładny w swej prostocie, to zdanie nie tylko moje, ale także wielu osób, które nasz dom ogląda.

Panie Konradzie-przejrzalam właśnie galerię zdjęć.Bardzo ładnie u Pana :)

Nawet się zastanawialam ,czy nie zrobiłam błędu nie łącząc kuchni i salonu

:o :wink:

Chociaż nie-jednak zostaję przy swojej wersji :)

Ps.Nasz pies też najbardziej lubi leżeć na parapecie małego okienka na schodach.To jego główny punkt obserwacyjny :)

Pozdrawiam budujących i mieszkających

Witamy sympatyków "Ciepłego"

:D

Możecie dopisać nas do grona budujących ten wdzięczny domek.

Nasz projekt zmieniliśmy dodając wykusz. Podobnie jak Konrad połączyliśmy kuchnię z salonem, a ściankę kolankową podnieśliśmy o wysokość wieńca (o 25 cm).

Dom zbudowany jest z Silki, a dach pokryty został karpiówką ceramiczną.

Na obecną chwilę wygląda tak:

http://foto1.m.onet.pl/_m/3f8a10e3857138c64cb60f85b5e84825,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/7c29a88fbd1547fa4d9e6b522e2b6c65,10,19,0.jpg

Pozdrawiamy

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Halo!halo! co tam słychac na budowach?

My najgorsze prace budowlane mamy za sobą , ale i tak jeszcze jest co robic :)

W każdym razie życzę wszystkiego dobrego i z ręką na sercu mówię , że w Ciepłym fajnie się mieszka :)

My jesteśmy w składzie2+1+pies, ale i większa rodzina spokojnie się pomieści.

Dalsze relacje budujących w skromnym wątku Ciepłego mile widziane.

Witamy

U nas na budowie prace po grudniowej przerwie ruszyły ostro do przodu. Otwory okienne zasłoniliśmy folią i wstawiliśmy trociniak. W takich spartańskich warunkach dokończone zostały ścianki działowe, ociepliliśmy poddasze i zrobiliśmy strych. Teraz weszli elektrycy. Zamówiliśmy okna, wybraliśmy ekipę do ocieplenia ścian zewnętrznych, mamy też zaklepanego hydraulika. Przeglądamy internet w poszukiwaniu drzwi wejściowych, pieca, wkładu kominkowego, ... uff

A to dopiero początek ;)

Pozdrawiamy i zamieszczamy dla czytelników tego wątku zdjęcie Ciepłego w zimowej scenerii :D

http://foto2.m.onet.pl/_m/9b338b6ae78a2b3d4039e8c266242836,10,19,0.jpg

• 1 month później...

Witam budowniczych ciepłego.

Własnie zamówilismy ten projekt :)

Ale nadal zastanawiamy się czy mieć otwartą kuchni czy zamkniętą. Moze jakies za i przeciw otwartej kuchni w tym projekcie?

I druga sprawa. Jaki robiliscie strop? W projekcie jest zelbetowy 12 cm. Czy zastosowanie terivy jakos wplynie na projekt? np. zmniejszenie wysokosci pomieszczeń?

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

Dopiero teraz zajrzałam do wątku, myślałam że już nikt się tutaj nie wpisuje, a tu proszę :lol:

Co do kuchni -mamy zamkniętą.Z czego wynika taka decyzja:

- w poprzednim mieszkaniu kuchnia była otwatra na salon, powiedzieliśmy sobie nigdy więcej / hałasy, zapachy, widoczny bałagan, konieczność stylistycznego zgrania umeblowania z salonem- /.

-Teraz kuchnia jest kuchnią , a salon salonem.

-W kuchni mam stół śniadaniowy i roboczy, a w salonie reprezentacyjny.Bardzo dobre rozwiązanie.

-Po posiłku, jeżeli akurat nie chce mi się sprzątać w danym momencie- mogę zostawić cały bałagan w kuchni.

W kuchni -zwłaszcza jak się ma dzieci-robi się coś non-stop, trudno o zachowanie idealnego porządku / i przecież nie o to chodzi :wink: :lol: /, salon z kolei to najbardziej reprezentacyjna część domu, tam chcę odpoczywać, cieszyć oczy ładnymi przedmiotami , a nie widokiem zostawionego brudnego kubka, rozlanego właśnie przez dziecko mleka-i.t.p.

Nie znaczy to oczywiście, że w kuchni mam bród i smród :wink: :lol: , a w salone błysk na pokaz :lol: , chodzi po prostu o wygodę w użytkowaniu.

Mam porównanie i z całą świadomością mogę powiedzieć, że tak jest dużo lepiej.

Moim zdaniem kuchnie otwarte na salon sprawdzają się jedynie w dużych pomieszczeniach-typu salon 40m2 a kuchnia 20m2-wtedy to się jakoś nie gryzie.I nie przeszkadza sobie.

Poza tym w zamkniętej kuchni mam więcej miejsca-mam jedną , dodatkową ścianę do wykorzystania.Zresztą w salonie również.

Natomiast żeby usprawnić komunikację i uzyskać efekt przestrzeni- wyrzuciliśmy ścianę między salonem, a hallem.

Przez to salon wydaje się dużo większy, płynnie łączy się z hallem,goście dziwią się , że ma tylko 25 m2 .

Co do stropu -mamy terivę.Na parterze mamy chyba 2,60 , na górze 2,65.

Nie jest to jakaś powalająca wysokość, ale jest ok.

Nie wiem jak to się ma w stosunku do projektu.Nie zastanawialiśmy się nad tym.

Od razu wiedzieliśmy, że będzie teriva i tyle.

No i witam w klubie :lol:

W jakiej części Poznania budujecie?

Zapytam jako urodzona poznanianka na wygnaniu :wink:

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz

Wasz dziennik i zdjecia juz przejrzalem chyba z 5 razy :)

Wygląda super.

Projekt jest w adaptacji i czekam jeszcze na projekt wjazdu od ZDM.

Poki co staneło na tym, że kuchnia bedzie otwarta, czy dobrze sie okaże. W każdym w razie, żeby ją zamknąć nie będzie wielkiego problemu, za to odwortnie było by wiecej roboty. Co do dodatkowej sciany w kuchni to masz całkowitą rację. Stale się zastanawiam gdzie tam lodówkę postawimy.

Wysokość pomieszczeń chyba w normie.

W naszym projekcie się okazało (ciepły z dachem prostym), że komin jest w kuchni a nie tak jak w waszych - w korytarzu :o

Domek stanie na Garaszewie.

Znalazłem pięknego juz zamieszkanego ciepłego w Daszewicach.

Pozdrawiam

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
  • 1 year później...
  • 4 months później...

Witam serdecznie!

Mam dobrą wiadomość dla użytkownika: mariusz skura.

Właśnie się ujawniam.

Zbudowałem domek CIEPŁY ze stajni Jerzego Berezowskiego w systemie gospodarczym murowanym i już od roku mieszkam w nim. Dlaczego wcześniej nic nie pisałem, a to dlatego że brakowało czasu. W odróżnieniu od innych forumowiczów (bez urazy) zamiast siedzieć przy komputerze, to większość prac wykonywałem osobiście. Stąd też myślę, że może w jakimś stopniu komuś teraz pomogę swoim doświadczeniem (sam osobiście wtedy korzystałem z wielu forów, rozwiązań prezentowanych przez użytkowników).

Na mały początek postaram się pochwalić swoim dokonaniem (oczywiście nie jestem w stanie nadrobić całego czasu budowy ale oto mała namiastka):

domek (1).jpg