Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Całkowity koszt tego budyneczku (łącznie z firankami, umeblowaniem, AGD kuchni, łazienki, itp. + moje narzędzia) to jakieś 285 tys. złotych. Tylko bierz pod uwagę, że bardzo dużo prac wykonywałem osobiście - czytaj: nie płaciłem za robociznę.

Niestety to jeszcze nie wszystko. Czeka mnie jeszcze zrobienie jakiegoś odwodnienia, cokoły budynku, płytki na tarasie i przy wejściu, a o kostce brukowej nawet nie wspomnę. To wszystko pochłonie jeszcze bardzo dużo pieniądzorów.

Może jak się odkuję!

Cóż, wiem że mało nie będzie. Wstępny kosztorys sobie zrobiłem i jakby nie liczyć i tak zabraknie :( a pewnych rzeczy samemu na pewno nie zrobię.

Póki co jeszcze dokładnie nie wiem ile mnie będą kosztować instalacje wod-kan i co. Skłaniam się ku podłogówce. Myślę ze wstępnie 40tys powinno wystarczy na to. Przynajmniej tyle wpisałem w kosztorys. Jak to było u Ciebie?

Dobrze widziałem na zdjęciach, że wieniec stropowy masz jakiś taki płaski? Nie 25x25? Grubość stropu też wszędzie jednakowa? I ten komin w pomieszczeniu gospodarczym wydaje mi się wysoki, ale może to tylko kwestia zdjęć

Rzeczywiście jakbyś nie napisał, że to Ciepły to bym nigdy na to nie wpadł :)

Witaj Piotri!

Myślę, że te 40 tys. powinno wystarczyć na instalacje wod-kan i co. Mnie to wyniosło tak gdzieś ok. 32 tys wraz z piecem, czyli całą kotłownią ogrzewaniem podłogowym (prawie połowa pierwszej kondygnacji i łazienka górna; wszędzie gdzie są płytki na podłodze). A odnośnie ogrzewania podłogowego - to super sprawa, zwłaszcza teraz w zimie.

Więcej fotek znajdziesz w moim albumie na moim profilu.

Wracając do stropu to jak zauważyłeś na zdjęciu to strop zbrojony betonowy o grubości jakieś 12-14 cm, a wieniec również ma tą samą grubość i wszystko się rewelacyjnie trzyma.

Komin był stawiany z cegły czerwonej (i wyszedł taki duży), pociągnięty nieco wyżej niż kalenica budynku (w celu dobrej cyrkulacji powietrza wentylacji i ciągu kominowego), a zdjęcie było robione bardzo blisko domu stąd takie wrażenie.

Jakbyś mógł i miał na to czas, to wrzuć parę fotek z Twojej inwestycji.

Czyli koszt wyszedl w miarę do zaakceptowania.

Dodałem parę zdjęć do albumu. Jakby kogoś interesowało coś konkretnego to mogę poszukać w zdjęciach.

Przeglądałem twój album z wnętrza. Wygląda super. Muszę jeszcze nad nim przysiąść i pomysleć co ty tam masz za zmiany :), bo powoli się zastanawiam jak urządzimy naszego.

Tak na szybko, widzę prawie wyszedł spocznik na schodach. U mnie jak patrzyłem to chyba nie ma szans. To chyba dlatego że zlikwidowałeś wnękę we wejściu i masz więcej miejsca? Schody lane?

Górna łazienka ma taki wysoki skos?

Fajny układ kuchni. Właściwie to nawet niewiele można z kuchnią w ciepłym poszaleć. Zrobiliśmy przejście do salonu i jakoś tak boczne okno zawadza, żeby więcej szafek wstawić.

Gratuluję "ciepłego". Przede mną jeszcze dłuuuuga droga.

IMG_0985.jpg

Górna łazienka ma taki wysoki skos?

Górna łazienka nie ma tak wysokiego skosu w projekcie. Kolega ma nie do końca wylany strop, bo na dole w pomieszczeniu gospodarczym ma w suficie wnękę, w której schowany jest zbiornik wyrównawczy (czy jak to się nazywa:confused: ). Musisz obejrzeć zdjęcia w albumie.

Drogi Piotri! Schody mam oczywiście lane obkładane drewnem ( i to dębowym - ale wypas hi hi hi). Rzeczywiście jak zauważyłeś wyszedł mi spocznik, ale to tylko za sprawą likwidacji tej wnęki przy wejściu do budynku oraz wypuszczeniu dwóch schodów w głąb korytarza. Z tymi schodami było troszkę kombinacji, ale wszystko wyszło i jest ok (osobiście nie chciałem żadnych schodów zabiegowych - tak jak w projekcie).

Odnośnie skosu w górnej łazience to świetnie zauważyła Annis (chyba się nie pomyliłem - chodziło o kobietę?) że jest ta wnęka wykorzystana na bojler z wodą użytkową i dodatkową zasługą jest podniesienie ścinki kolankowej - dość znacznie do góry.

A jeśli chodzi o kuchnię to jest zlikwidowane okno (chodź jest przygotowane nadproże i można w każdej chwili wykuć okienko bez żadnych problemów konstrukcyjnych dla budynku - tylko po co? w końcu mam mieszkać w tym domu a kuchnia jest dość ważna pod względem eksploatacyjnym - wygoda na pierwszym miejscu niż wygląd budynku od zewnątrz - takie moje zdanie). Poprzez likwidację tego okna jest troszkę ciemniej w kuchni, ale przez to w pomieszczeniu można było lepiej ustawić meble. Więc moja propozycja: grubo się zastanów czy na tym etapie nie warto będzie zamurować tego okienka, żeby potem mieć większy komfort z meblami w kuchni.

A teraz chce się pochwalić moją szafą wnękową na korytarzu - klatka schodowa:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=100167&d=1328981142

oraz nasza sypialnia:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=100164&d=1328981099

Te wszystkie zabudowy to mój projekt - pomysł i wykonanie (tak nawiasem mówiąc).

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...